(L): Varför drog ni inte i nödbromsen?

Vi mĂ„ste sĂ€kerstĂ€lla att skolsystemet alltid prioriterar elevernas rĂ€tt till kunskap först. Vi Liberaler vill dĂ€rför se över incitamenten friskolesystemet helt och hĂ„llet dĂ„ vi vet att dagens system inte fungerar, skriver Åsa Wennergren (L) och Johan ThorĂ©n (L).

Linköpings kommunala vuxenutbildning, Linvux, Ă€r i dag ansatt av hĂ„rda besparingskrav pĂ„ grund av fĂ€rre elever och ökade kostnader som ni i S+M-styret inte kompenserat dem för, skriver Åsa Wennergren (L) och Johan ThorĂ©n (L).

Linköpings kommunala vuxenutbildning, Linvux, Ă€r i dag ansatt av hĂ„rda besparingskrav pĂ„ grund av fĂ€rre elever och ökade kostnader som ni i S+M-styret inte kompenserat dem för, skriver Åsa Wennergren (L) och Johan ThorĂ©n (L).

Foto: Jasmine HĂŒbinette

Debatt2024-04-30 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

”Vi vill att staten skall dra i nödbromsen”. Enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson Ă€r marknadsskolan ett trasigt system och skolkoncernerna vĂ€xer pĂ„ andras bekostnad” (SVT april 2024).

"Vuxenutbildningen har blivit en lekstuga för privata bolag som lurar bÄde elever och kommunen och den bristfÀlliga kontrollen gör att de kommer undan med dÄlig undervisning", skrev en företrÀdare för Socialdemokraterna pÄ sociala medier (Corren 26/3 2022).

Samtidigt som Magdalena Andersson basunerar ut etableringsstopp för friskolor och vill att staten skall dra i nödbromsen sitter S-mĂ€rkta politiker i arbetsmarknadsnĂ€mnden i Linköping och röstar för att öppna upp för auktorisation inom vuxenutbildningen samtidigt som man höjer ersĂ€ttningsnivĂ„n. Detta ger privata utbildningsanordnare, det vill sĂ€ga friskolor möjlighet att ansöka till kommunen att bedriva vuxenutbildning enligt de villkor kommunen stĂ€llt upp. 

Lokala socialdemokratiska politiker som Lennart Allard och Kerstin Johnsson har i Corren hĂ€vdat att friskolorna överkompenseras och vill sĂ€tta stopp för detta. Vidare menade skribenterna att med mod skulle vi liberaler kunna vĂ€nda utvecklingen (Corren 22/12 2023). 

SĂ„ min frĂ„ga till er socialdemokrater: Varför drog ni inte i nödbromsen? Var tog ert mod vĂ€gen? Varför gjorde ni ingenting Ă„t detta nu nĂ€r ni hade chansen att sĂ€ga nej till fler friskolor? Moderaterna har ju ingen majoritet utan er. 

Linköpings kommunala vuxenutbildning, Linvux, Àr i dag ansatt av hÄrda besparingskrav pÄ grund av fÀrre elever och ökade kostnader som ni i S+M-styret inte kompenserat dem för. Hur tÀnker ni socialdemokrater nÀr ni i ett sÄdant lÀge tillsammans med ordförande Fredrik Lundén (M) öppnar upp för möjligheten för friskolor att ansöka om att fÄ bedriva undervisning? Var finns trovÀrdigheten i ett sÄdant agerande undrar vi?

Vi Liberaler menar att vi behöver tĂ€nka om och göra rĂ€tt nĂ€r det handlar om friskolorna. Vi mĂ„ste sĂ€kerstĂ€lla att skolsystemet alltid prioriterar elevernas rĂ€tt till kunskap först. Vi Liberaler vill dĂ€rför se över incitamenten friskolesystemet helt och hĂ„llet dĂ„ vi vet att dagens system inte fungerar. DĂ€rför har regeringen tillsatt en utredning som har i uppdrag att se över de negativa konsekvenserna som en friskoleetablering kan innebĂ€ra. Vi liberaler menar ocksĂ„ att offentlighetsprincipen Ă€ven bör gĂ€lla friskolor. HĂ€r Ă€r vĂ„r skolminister Lotta Edholm mycket tydlig.  

Vi Liberaler sĂ€tter skolan först – det Ă€r dĂ€r framtiden börjar.