Vem bryr sig om klimatet nÀr det Àr rea pÄ 65-tums tv?

Vi vÀlkomnar klimatomstÀllningen sÄ lÀnge vi inte behöver göra sÄ mycket. KlimatfrÄgans moment 22 Àr att vi bara Àndrar vÄrt beteende om nÄgon tvingar oss, menar insÀndarskribenten.

Det finns en skillnad i hur vi vill och vi faktiskt agerar. Forskning visar att vi i tanken Àr med Greta Thunberg, men Àr nÀrmre shoppingglada influensers i vÄrt agerande, menar insÀndarskribenten.

Det finns en skillnad i hur vi vill och vi faktiskt agerar. Forskning visar att vi i tanken Àr med Greta Thunberg, men Àr nÀrmre shoppingglada influensers i vÄrt agerande, menar insÀndarskribenten.

Foto: Tim Aro/TT

InsÀndare2024-01-18 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ekonomer utgÄr ifrÄn att vi mÀnniskor Àr oss sjÀlva nÀrmst. Att mÀnskliga handlingar styrs av egennytta. Att vi bryr oss om andra i det fall det gynnar oss sjÀlva. Som nÀr du skjutsar din tonÄring till skolan, för att slippa gnÀll. Eller nÀr du köper klÀder för att ses av omgivningen som trendmedveten.

Det finns en skillnad i hur vi vill och vi faktiskt agerar. Forskning visar att vi i tanken Ă€r med Greta Thunberg, men Ă€r nĂ€rmre shoppingglada influensers i vĂ„rt agerande. Vi tar kortsiktiga, egoistiska och dĂ„liga klimatbeslut, trots att vi inser att vi har lĂ„ngsiktiga och kollektiva klimatproblem, som bĂ€st skulle lösas om vi arbetade tillsammans. 

Tittar vi bara pĂ„ transporter stĂ„r sektorn för en tredjedel av Sveriges totala utslĂ€pp av skadliga vĂ€xthusgaser. Bedömningen Ă€r att cirka 7 000 mĂ€nniskor i Sverige varje Ă„r dör en för tidig död pĂ„ grund av luftföroreningar – tolv gĂ„nger sĂ„ mĂ„nga svenskar som omkom i tsunamin 2004. I vĂ€rlden handlar det om 2,4 miljoner mĂ€nniskor. Varje Ă„r. Men i vĂ„rt kortsiktiga resonemang sĂ„ drabbar detta sĂ€kert nĂ„gon annan. Inte dig. Och framför allt inte nu, utan nĂ„gon gĂ„ng i framtiden. 

Vi vÀlkomnar klimatomstÀllningen sÄ lÀnge vi inte behöver göra sÄ mycket. KlimatfrÄgans moment 22 Àr att vi bara Àndrar vÄrt beteende om nÄgon tvingar oss. Och politiken vill inte tvinga oss, om vi inte i handling först visar att vi vill ha förÀndringen. Vi Àr fast i en loop av sjÀlvskadebeteende. Det vi borde fÄ höra frÄn politiskt hÄll Àr att det kommer göra ont. Du behöver Àndra din livsstil. Det rÀcker inte med att du köper en elbil och sorterar avfall. Men vilket politiskt parti vinner ett val pÄ att sÀga det?

Argumentation för klimatomstÀllning kommer i stÀllet ifrÄn aktivister med handtextade skyltar eller frÄn forskare. Och varför lyssna pÄ dom nÀr mÀn och kvinnor i vÀlstrykta kostymer och slips sÀger att du kan fortsÀtta grilla, byta mobil en gÄng om Äret och vÀnta pÄ att nya kÀrnkraftverk och elektrifiering ska lösa hela klimatproblemet?

Motsatsen till egoism Àr altruism. Att göra nÄgot för nÄgon annan, utan krav pÄ motprestation. För att det Àr det rÀtta och etiska att göra. KlimatfrÄgan handlar om detta. Att bidra sÄ mycket du kan för att minska dina klimatutslÀpp, utan nÄgon försÀkran om att andra kommer göra detsamma. Visst lÄter det bÄde naivt, utopiskt och helt otÀnkbart? Att inte vara sig sjÀlv nÀrmast. Att agera pÄ ett sÀtt som gynnar oss alla. Och att kanske orÀttvist nog bidra mer Àn vad andra gör. Visst lÄter det som en vansinnig tanke?