"Jag har aldrig trÀffat nÄgon som gav sÄ mycket"

Den mördade 34-Ă„ringens lillebror Nurbo kan inte förstĂ„ att hans hjĂ€lpsamma, roliga och pĂ„litliga bror Ă€r död. Han var pĂ„ fel plats vid fel tillfĂ€lle, tror Nurbo. ”De mĂ„ste ha tagit fel."

Nurbo och hans familj Àr tacksamma för det stöd de har fÄtt sedan mordet. Vid minnesplatsen stannar flera personer till som kÀnde 34-Äringen och beklagar sorgen.

Nurbo och hans familj Àr tacksamma för det stöd de har fÄtt sedan mordet. Vid minnesplatsen stannar flera personer till som kÀnde 34-Äringen och beklagar sorgen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-10-09 06:00

Nurbo strÀcker sig in över havet av ljus och blommor. NÄgon har lÀmnat flera cigarettpaket och burkar med energidryck.

– Jag behöver en cigg. Jag tar en av dig bror, du hade bjudit, det vet jag.

PÄ huk, i den svarta skinnjackan och omgÀrdad av cigarettrök kommer tÄrarna.

undefined
PÄ minnesplatsen i Lambohov har den mördade 34-Äringens son lÀmnat en hÀlsning bland ljusen och blommorna.

NÀr Nurbo vaknade i onsdags hade han flera missade samtal. I tvÀttstugan, nÀr han lassade tvÀttmaskinen full med klÀder, fick han det ofattbara beskedet pÄ telefon: Hans 34-Äriga storebror hade under natten mördats i Lambohov.

Vi trÀffar Nurbo tvÄ dagar efter mordet. Sorgen river i hans bröst, men han hÄller ihop. MÄste hÄlla ihop.

Nurbos telefon ringer stĂ€ndigt. Det Ă€r samtal frĂ„n vĂ€nner, advokaten, polisen. SlĂ€kten, som bor utspridd i Sverige, har samlats i Linköping. Mitt i allt det svarta finner de stöd i varandra – och i Linköpingsborna. Bekanta har lĂ€mnat hemlagad mat, grannar har hjĂ€lpt till med att passa den mördade 34-Ă„ringens barn och den lokala krogen fixade mat till minnestunden.

Dagen innan vi trÀffas gick hundratals Linköpingsbor i ett fackeltÄg till minne av 34-Äringen.

– Det Ă€r sĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskor som kommit fram och berĂ€ttat fina saker om min bror. Han kĂ€nde allt och alla. Jag har aldrig trĂ€ffat nĂ„gon som gav sĂ„ mycket av sin egen tid till andra som honom.

undefined
"Det Àr sÄ mÄnga mÀnniskor som kommit fram och berÀttat fina saker om min bror. Han kÀnde allt och alla", sÀger Nurbo.

34-Äringen vÀxte upp i Linköping. Han hade det svÄrt i skolan. I dag hade han nog fÄtt mer stöd Àn dÄ pÄ 80-talet, tror Nurbo. Som vuxen var han en hÀndig problemlösare. MÄlade, byggde och fixade hemma hos grannar och vÀnner.

I 20-ÄrsÄldern förÀlskade sig brodern i kvinnan som han senare friade till. NÀr paret fick barn var 34-Äringen stolt som en tupp. Han vÀxte och mognade av att bli pappa, tror Nurbo. I Lambohov, dÀr han byggde upp sitt vuxna liv, försökte han förbÀttra situationen för ungdomar. Han arbetade natt pÄ ett lager. Efter en olycka pÄ jobbet fick han ont i kroppen och svÄrt att sova. Tröttheten försökte han döva med energidryck och cigaretter.

– Familjen tjatade pĂ„ honom om att stressa mindre och bli mer hĂ€lsosam.

undefined
Bland blommorna och ljusen har vĂ€nner till 34-Ă„ringen lĂ€mnat energidryck. ”Han gick alltid med en burk i handen och mĂ„nga förknippar honom med det”, sĂ€ger Nurbo.

Det senaste halvÄret har Linköping drabbats av nio skjutningar. Fyra mÀn har mist livet i gÀngkriget som rasar i Linköping.

MÄnga undrar om Àven mordet pÄ 34-Äringen var gÀngrelaterat, nÄgot polisen varken bekrÀftat eller dementerat.

PÄ forum och i kommentarsfÀlt har tonen stundom varit hÄrd.

– MĂ€nniskor som överhuvudtaget inte kĂ€nner min bror har skrivit om hur han var. Att han var kriminell och förtjĂ€nade att dö. Det Ă€r Ă€ven en hel del rasism. Det Ă€r respektlöst och gör mig ledsen.

34-Äringen var kÀnd av polisen sedan tidigare. Det var dock lÀnge sedan han fÀlldes för nÄgot brott. I april 2010 dömde Göta hovrÀtt honom för att 2008 ha deltagit i ett rÄn till fÀngelse i tvÄ mÄnader.

– Han var tonĂ„ring nĂ€r han begick brottet. Jag minns hur frustrerad han var över att domen kom flera Ă„r senare, nĂ€r han hade skaffat jobb och fĂ„tt rĂ€tsida pĂ„ sitt liv.

Varför tror du att din bror mördades?

– Jag vet inte. Familjen Ă€r i chock. De mĂ„ste ha tagit fel person. Kanske försökte min bror hjĂ€lpa nĂ„gon ut ur kriminalitet? Han kĂ€nde alla, Ă€ven de som var inne i smeten och det hade varit typisk honom att vilja hjĂ€lpa. Jag sa ofta till honom att han inte behövde hjĂ€lpa alla han mötte.

Vet du om han Äterföll i kriminalitet innan han dog?

– Nej. Jag har otroligt svĂ„rt att tro det. Iallafall inget sĂ„ grovt att han skulle bli mördad.

undefined
34-Äringen sköts till döds pÄ en parkeringsplats i nÀrheten av sin bostad under natten till onsdag.

Det som gör Nurbo mest ont Àr att hans brorsbarn nu ska vÀxa upp utan sin pappa. Han berÀttar att 34-Äringens son vill drömma mardrömmar om mördaren sÄ att han kan hjÀlpa polisen.

– Och vid minnesplatsen bad min brorsdotter om att fĂ„ bli skjuten, sĂ„ att hon kunde fĂ„ trĂ€ffa sin pappa igen. Det Ă€r ett totalt jĂ€vla mörker.

Även Nurbo har mardrömmar. HĂ€rom natten vaknade han av en bild som inte vill försvinna frĂ„n nĂ€thinnan. Bilden av hans storebror med skotthĂ„l i huvudet, som dog ensam pĂ„ en parkering.

– Bilden Ă€r som ett Ă€rr i mig. SĂ€ttet han dog pĂ„ Ă€r nog det tuffaste. Jag vill bara strĂ€cka mig in i bilden och ta hans hand.

Är du arg?

– Jag och min familj kĂ€nner alla kĂ€nslor just nu. Men jag jobbar sjĂ€lv med ungdomar i förorterna och tycker att det Ă€r hemskt att en mĂ€nniska kan hamna sĂ„ fel i livet att han mördar en annan person sĂ„hĂ€r kallblodigt. Min familj har kristna vĂ€rderingar, vi tror inte pĂ„ hĂ€mnd. Det gynnar inte nĂ„gon att Ă€nnu en son, bror eller pappa dör.  

Skjutningar i Linköping

SkĂ€ggetorp 26 april: Skottlossning utomhus. 

Berga 19 maj: En 20-Ă„rig man skjuts ihjĂ€l.

Innerstaden 8 juli: Skottlossning pĂ„ restaurang i city. 

Lambohov 5 augusti: 18-Ă„rig man misstĂ€nks personer med ett vapen. 

Berga 5 augusti: 16-Ă„ring skjuts ihjĂ€l. 

Ryd 16 augusti: Skottlossning i bostadsomrĂ„det. 

SkĂ€ggetorp 25 augusti: En 30-Ă„rig man skjuts till döds pĂ„ en restaurang. 

Ryd 15 september: En 19-Ă„rig man blir skjuten. 

Lambohov 6 oktober: En 34-Ärig man skjuts till döds.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!