Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraMåndag 21 april, Namnsdag: Anneli, Annika

Nätet behöver frihet mer än nya lagar

De allra flesta initiativ för att begränsa internet och surfande är av ondo. Vi är bara i början av att utforska nätets möjligheter. Därför bör vi vara mycket försiktiga med nya lagar som kväver internet.

Från alla möjliga håll kommer initiativ för att inskränka den öppenhet vi tagit för given.

Här i Östergötland införs fotoförbud på sjukhuset, även för patienter som vårdas där. Regeringen har lagt ett illa genomtänkt förslag om förbud mot vad man kallar kränkande fotografering - ett förslag som allvarligt skulle försvåra pressfotografers arbete, trots att det inte var avsikten.

Ofta motiveras förslagen med till synes behjärtansvärda argument som att värna den personliga integriteten. Men de risker man menar sig se är kraftigt överdrivna, medan man förbiser de betydligt allvarligare farorna med att kringskära öppenheten.

En del arbetsgivare förbjuder facebookande på arbetstid av rädsla för att medarbetarna inte fokuserar på jobbet. Vissa går så långt som att blockera möjligheten att surfa till nyhetssajter. Åtgärder av denna typ tyder snarast på allvarliga arbetsmiljöbrister. Uppenbarligen finns där en djup misstro mot de anställda och en synnerligen svag arbetsledning.

I alla dessa fall handlar det om försök att reglera och begränsa internetrelaterade fenomen. Arbetsplatssurfandet ifrågasätts, trots att de flesta företag och organisationer har mer att vinna på att medarbetare är uppdaterade och interagerar med omvärlden. Även de olika försöken att hindra fotograferande har en koppling till internet - primärt syftar de till att stoppa människor från att publicera bilder på sociala medier.

Men tänk om det är så att de som försöker begränsa internet är lika trångsynta som de som en gång i tiden ifrågasatte Gutenberg och boktryckarkonsten? Den amerikanske internetevangelisten Jeff Jarvis höll ett engagerat föredrag på detta tema under Webbdagarna i Stockholm häromveckan.

Jarvis menar att vi i dag bara är i början av en mycket stor och omstörtande förändring som vi ännu inte överblickar. Vem hade på Gutenbergs tid vid mitten av 1400-talet trott att boktryckarkonsten skulle utmana katolska kyrkan, tända gnistan till reformationen, ge bränsle åt den vetenskapliga revolutionen, förändra synen på utbildning, ja till och med synen på nationalstaterna?

Därför, menar Jarvis, kan vi inte överlåta åt politiker att bestämma vad nätet får vara och vad det inte får vara. Internet är till sitt väsen öppet och ska därför få vara just det.

Föredraget går att se i efterhand på webbdagarna.se, vilket varmt rekommenderas. Det är skrämmande nog ovanligt att få höra ett så kraftfullt försvar för öppenhet och transparens parat med en obändig framtidsoptimism.

Jag är övertygad om att Jarvis är på rätt spår. Vi behöver inte i varje läge tuffare lagar och förordningar. Vi människor är sociala varelser och för att vi ska kunna umgås fordras att vi beter oss på ett vettigt sätt mot varandra. Därför finns det mellanmänskliga umgängesregler som de allra flesta förhåller sig till, eftersom det är djupt mänskligt att vilja höra till.

En lagbok behöver inte reglera hur vi hälsar på varandra, att vi inte ska smälla dörren i ansiktet på folk eller att vi bör avstå från att peta i näsan vid finmiddagen. Lagen reglerar ett fåtal överträdelser och det finns inget egenvärde i att den blir lika tjock som Nationalencyklopedin.

På samma sätt är det med nätet. Vi behöver umgängesregler och ömsesidig respekt men endast i yttersta undantagsfall lagreglering.

Dela och kommentera

epaper
"Nätet behöver frihet mer än nya lagar"

Diskussionen startad av
jacob_63
Startad: 2012-03-31
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Ja, det är väl inte konstigt att media reagera för att man vill begränsa vad/hur man kan fota. Media som inte bryr sig ett dugg om vad man publicerar eller vilka bilder man tar in. Självklart måste det finnas lagar och begränsningar och dessa skall även gälla massmedia och visst måste företagen ha rätt att kräva att den anställde jobbar och inte surfar omkring på arbetstid, det vore väl konstigt annars. Men självklart skall inte internet kvävas, men när det gäller cencur kanske massmedia borde rannsaka sig själva istället och fråga sig om dom alltid berättar eller beskriver hela sanningen för läsarna om vad som händer i Sverige och världen.
  mvh
  Micke
 • Avatar
  @jacob_63
  Givetvis beskriver inte massmedia hela sanningen, särskilt inte pappersmedia som ofta har ett hård politisk styrning. Det är just därför Internet med sin mångald av opinionsbildning är så viktigt att bevara fritt från beslutfattares vilja att kontrollera och censurera.

  Utan ett helt fritt Internet får vi en situation som i de mest hårdföra diktatuerera där massmedia får monopol på 'sanningen' och lögner som att Irans ledare Ahmadinejad ska ha uttalat en vilja om att utplåna Israel kan få stå oemotsagda.

  Det mest tragiska är ju att det åtminstonne i Sverige är de som kallar sig liberaler som hårdast vill censurera Internet och övervaka befolkningen medan vi demokratiska socialister står på barikaderna för att behålla friheten till ett privatliv. Vem hade trott på denna utveckling för 30 år sedan ?
 • Avatar
  Nu har Correns censur slagit till igen, en hel tråd är raderad bara för att diskussionen inte passade. Sedan har man mage att skriva krönikor om att internet inte skall begränas eller om den nya fotolagen. Jo jo man tackar, snacka om att man är ute på djupt vatten.
  mvh
  Micke
 • Avatar
  jacob_63

  Grattis du har just skrivit den bästa insändaren på lång tid på Correns forum.

Dela och kommentera

Vi tror på lokaljournalistiken

Charlottas krönika Vi tror helhjärtat på lokal journalistik. Därför kan du i morgon läsa vår nya digitala tidning, Corren e-söndag. Därför fortsätter vi att utveckla Corren.se och mobilsajten. Därför har 24Corren precis dragit i gång ”Inzoomat” där vi sätter en stadsdel i fokus.

En annan del av Linköping

Charlottas krönika Linköping är en djupt tudelad stad. De senaste månadernas gängbråk och upplopp visar på de allvarliga sociala problem som fått fäste. Nu behövs ett nytt samhällskontrakt mellan olika aktörer för att lyfta de allra mest utsatta stadsdelarna.

Läs Corren även på söndagar

Charlottas krönika På påskdagen blir Corren sjudagarstidning. Då kommer Corren e-söndag, späckad med fördjupning, reportage och lustläsning.

Putin har varit konsekvent

Charlottas krönika Ryssland slukade Krim i en enda liten munsbit. Vad säger att den alltmer auktoritäre Putin kommer att nöja sig nu? Omvärldens reaktioner har varit lama, och aptiten tenderar öka medan man äter.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@5981033,12