Fastighetsägaren står för risken

Nya hyresrätter kräver en stabil grupp som är beredd att betala, skriver Lars Wiström och Per Cedervall, Kindahus.

Debatt2015-11-23 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Gör Kindahus till bolag", Mats Eklund och Anders Vaernéus, 18/11.

När stiftelselagen kom år 1994 så fanns det under en kort övergångsperiod en möjlighet att ombilda bostadsstiftelser till bolag, om kommunen ville det. Detta går inte numera utan det enda möjligheten att avveckla en stiftelse är om den går i konkurs!

Den grupp som vill och verkligen är beredd att betala hyran för en ny lägenhet måste vara stabil. Fastighetsägaren sitter med risken eftersom hyresgästen efter en uppsägningstid på tre månader kan tacka för sig och flytta, vilket är en väsentlig skillnad mot förhållandet för nyproducerade bostads- och äganderätter.

De nya lägenheterna i Rimforsa går initialt med förlust trots förhållandevis låga produktionskostnader på grund av den hyra som vi tillåts ta ut av Hyresgästföreningen. Bygget kommer förhoppningsvis att gå med plus om 15–20 år beroende på hyresutvecklingen.

Det kapital som byggts upp i Kindahus under många år har kommit från hyresgästerna. Detta kapital kan på kort tid raseras med spekulativa nybyggen med som följd personliga skadeståndskrav mot styrelsen. Det är rimligt att kapitalet används för att underhålla och förbättra fastigheterna både i dag och för kommande generationer. Det måste naturligtvis även användas för att bygga nytt i Kisa eller Rimforsa, men i den takt mark blir tillgänglig och efterfrågan utvecklas.

Vi kan låna utan borgen men den avgift som vi betalar för borgensåtagandet går då till banksektorn och inte till kommunen. Är det bra?

Lars Wiström

ordförande Stiftelsen Kindahus

Per Cedervall

vd Stiftelsen Kindahus

Läs mer om