Klart för museiflytt – eller?

Claes-Henric Löfgren och Hans Zettby uttrycker oro inför beslut om kostnaden för driften av Garnisonsmuseet i Linköping.

Mot ny plats? Pengar finns avsatta för flytt av Garnisonsmuseet till Valla, men än är inte allt klart, vilket bekymrar skribenterna.

Mot ny plats? Pengar finns avsatta för flytt av Garnisonsmuseet till Valla, men än är inte allt klart, vilket bekymrar skribenterna.

Foto: Mikael Svensson

Debatt2015-11-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten om Garnisonsmuseet har återigen blivit aktuell i samband med att budgeten för Linköpings kommun kommer att tas av kommunfullmäktige tisdag 24/11. Kommunfullmäktige beslutade 2009-10-20 att bifalla ett medborgarförslag om flytt av Garnisonsmuseet (Röda förrådet) och Ryttartorpet.

Westman-Wernerska stiftelsen beviljade under 2013 medel till finansiering av flytten med 15,8 miljoner kronor. Med anledning att flytten av Garnisonsmuseet överklagade kommunen länsstyrelsens beslut och fördröjningen beror på att länsstyrelsen dels haft en extremt långsam handläggning, dels fattat ett beslut som förvaltningsrätten inte fann i överensstämmelse med lagstiftningen. Domen är tydlig med att länsstyrelsen skall lämna tillstånd att flytta byggnaden utan att byggnadsminnesförklaringen behöver hävas.

Vad som inte framkommit är att kommunen måste stå för driften. Här äskades det 500 000 kronor, således togs det upp i den budgetdialog som lades fram från kultur- och fritidsnämnden i höstas. Den tidigare kultur- och fritidsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige var eniga och ansökte om medel, därmed har de moraliskt förpliktigat sig att genomföra flytten, de fick allt de ansökte om utan någon prutning.

Kan inte tänka mig att M, KD, C och SD nu skulle backa ur denna utgiftspost med de medel som behöver anslås för driften till museet. Vad beträffar Folkpartiet är vi besvikna på företrädare i nuvarande styre, här har man vikt ner sig för majoriteten. De två tidigare FP-kommunalråden stödde flytten och dessutom låg kulturbiten på Folkpartiets ansvarsområde. Här handlar det om Folkpartiets trovärdighet. Det är ju inga gigantiska summor det handlar om.

Låt inte ”partipiskan vina i luften” när beslutet skall tas, det finns förespråkare inom Folkpartiet som förstår vikten av det militärkulturhistoriska arvet i Östergötland. Detta arv är djupt rotat och vi vill inte att detta förloras eller utarmas.

Vad som framkommit finns ett visst överskott av medel, det bör inte rubba majoritetens cirklar alltför mycket att disponera dessa för driften av museet. Man måste kanske se till att vissa tjänstemän inte förslösar medel på onödiga saker utan i huvudsak genomför vad man ursprungligen sökt medel för. Då kan ju bristen på medel inte vara så stor.

Garnisonsmuseets styrelse har tidigare meddelat Linköpings kommun att man avsåg att upplösa styrelsen vid årsmötet 2016-02-26 av åldersskäl och därutöver brist på medel för fortsatt drift.

I mars 2014 önskade styrelsen ett möte med kultur- och fritidsnämnden. Ingen reaktion. Påminnelser i ärendet utgick vid två tillfällen om ett möte sensommaren eller tidig höst 2014. Ingen reaktion. I februari 2015 kom ett svar och ett sammanträde kom till stånd exakt ett år efter första skrivelsen och ett möte kom till stånd den 24 mars 2014 varvid en agenda presenterades gällande museets framtid eller nedläggning. Sammanträdet utmynnade i ingenting. Den 29 oktober 2015 sändes en ny skrivelse till kultur- och fritidsnämnden omfattande ett antal punkter för fortsatt drift av museet. Bland annat önskades alla handlingar rörande museets flytt, inget svar och inga handlingar har kommit museet till del.

Styrelsen har en känsla av, rätt eller fel, att vi undanhållits kommunicering gällande museets framtid!

Claes-Henric Löfgren

ordförande Garnisonsmuseets styrelse

Hans Zettby

ledamot Garnisonsmuseets styrelse

Läs mer om