Moderat helomvändning om energibolag

Christian Gustavssons kritik är lika beklaglig som förvånande, skriver Nils Hillerbrand (MP).

Debatt2016-01-20 13:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Klimatnytta kan gå upp i rök", Christian Gustavsson (M), 14/1.

Christian Gustavsson ifrågasätter Koalition för Linköpings satsning på förnybar energi på sammanlagt 250 miljoner kronor under 2016.

Det är anmärkningsvärt att Gustavsson framför dessa synpunkter då Koalitionens satsning tar fasta på inriktningsbeslut fattade 2012, under Alliansens styre. I och med beslutet om Linköpings lokala klimatmål om koldioxidneutralitet till år 2025 fastslogs också att kommunen ska medverka i att neutralisera återstående koldioxidutsläpp genom investeringar i förnybar energi såsom sol- och vindkraft. De historiska satsningar som Gustavsson refererar till har bidragit till väsentligt lägre utsläppsnivåer men de finns samtidigt redan inräknade i de scenarier som ändå förutsätter en omfattande klimatkompensation! När det gäller utbyggnaden av just fjärrkyla har Tekniska verken redan tagit höjd för en fortsatt utbyggnad i kommande års investeringar.

Efter förslag från tjänstemannahåll är avsikten att bilda ett separat kommunalt bolag som endast får klimatkompensation som uppgift. Genom att förlägga verksamheten på detta sätt äventyras inte avkastningskraven på något befintligt bolag, konstruktionen medger skatteoptimering inom koncernen i likhet med de övriga kommunbolagen och modellen skapar transparens gentemot politiken. Upplägget är kort och gott det mest ändamålsenliga.

Bolaget ska ägna sig åt investeringar i förnybar energi och modellen i sig är teknikneutral. Det är välkänt att vindkraft i dag räknas som det mest konkurrenskraftiga alternativet för ny förnybar elproduktion, i morgon kanske detta är solkraft. Inga skattemedel föreslås placeras i avsättningen utan medlen kommer istället från de placeringar som kommunen förfogar över på den externa finansmarknaden.

Den kritik som Gustavsson och Moderaterna på senare tid har framfört mot Koalitionens ambitioner att förverkliga kommunens klimatmål är lika beklaglig som förvånande. Agerandet ter sig som en helomvändning från de beslut man själv har varit högst delaktig i att driva igenom och så sent som i augusti skickade positiva signaler på efter en avrapportering av arbetet kring klimatkompensation. Frågan får nog riktas tillbaka till Gustavsson och Moderaterna, nöjer ni er med att kommunen blir halvt koldioxidneutral?

Nils Hillerbrand (MP)

miljökommunalråd med ansvar för klimat- och miljöfrågor

Läs mer om