Replik på "Upphandla är en kompromiss", Johansson och Bernksköld (S), 7/2.

När Socialdemokraterna försvar sina svikna vallöften med att hävda att frågan om fortsatt privatisering och vinstjakt på sjukhusvården i Motala handlar om valfrihet så låter de exakt på samma sätt som Moderaterna lät när de satt vid makten. Att välja att upphandla verksamhet vid Lasarettet i Motala är dock inte en fråga om valfrihet. Att upphandla sjukvård vid lasarettet handlar om man vill stycka upp sjukhusvården på olika aktörer och tillåta att skattepengar försvinner från sjukvården i vinstutdelning.

Kort efter valet 2014 meddelade socialdemokraterna att de i den nya majoriteten i regionen skulle utreda bland annat driftsformernas betydelse för sjukhusvårdens framtid i Motala. Vid senaste mötet med Hälso- och sjukvårdsnämnden meddelade Christoffer Bernsköld (S) att någon sådan utredning inte gjorts. Varför kan man ju undra.

Socialdemokraterna saknar all trovärdighet när de säger att de stöder regeringens politik om att sätta stopp för vinstintresset samtidigt som de privatiserar mer än vad Moderaterna gjorde under sin tid vid makten.

Det är alltid så att politiken formas i kompromisser. Det handlar om att ge och ta. Det är uppenbart att Socialdemokraterna gett bort allt de lovade i valrörelsen. Frågan är vad de fick tillbaka utöver fina uppdrag och höga arvoden. For det är ingen större skillnad i politiken från när Moderaterna styrde regionen.

Emil Broberg

gruppledare Vänsterpartiet

Jessica Eek

ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden