Upphandling har skett utan respekt

Upphandlingen av gruppbostaden på Vallavägen har drivits igenom utan dialog och trots att tryggheten för de boende riskeras, menar Ingela och Stephan Urdell.

Vinnare. Attendo tar över driften av gruppbostaden på Vallavägen i Linköping.

Vinnare. Attendo tar över driften av gruppbostaden på Vallavägen i Linköping.

Foto: Peter Jigerström

Debatt2016-02-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan november 2015 har vi föräldrar till fem killar på gruppbostaden Vallavägen 14 i Linköping levt i ovisshet. När vi fick veta att omsorgsnämnden hade tagit beslut om upphandling i konkurrens av gruppbostaden utan att informera oss anhöriga, påbörjades ett intensivt arbete med att kontakta ledamöterna i omsorgsnämnden. Vi bjöd in politikerna till möte på Vallavägen men det var ingen som hade tid att komma dit och träffa oss. Trots detta gjorde vi vårt bästa för att få politikerna att förstå vad en upphandling av gruppbostaden skulle kunna innebära för de boende. Vi begärde att upphandlingen av verksamheten på Vallavägen 14 skulle stoppas/inhiberas.

Anledningen till detta är att det på gruppbostaden bor fem killar som på grund av av sina funktionshinder har stort behov av kontinuitet och trygghet. Sedan de i mars 2010 flyttade in på den nybyggda gruppbostaden har de tack vare den stabila personalsituationen med Leanlink utvecklats mycket positivt. Att de känner trygghet och tillit gör att arbetet på Vallavägen inte behöver fokusera på vardagliga praktiska problem utan en stor del av personalens insats kan ägnas åt utvecklande aktiviteter.

Trots intensivt arbete med skrivelse till omsorgsnämnden och personliga samtal med i stort sett alla ledamöter i nämnden fattades i december ett beslut om upphandling av driften på Vallavägen. Här hade omsorgsnämnden kunnat besluta om att gruppbostaden skulle direktupphandlas av Leanlink.

Att byta utförare innebär oftast en stor personalförändring. För våra killar är varje personalförändring förenad med oro och ångest. Ny personal kommer under lång tid behöva ägna sina krafter åt att få enkla vardagliga saker att fungera och mycket liten tid kan ägnas till utvecklande verksamhet för de boende. De boende kommer att vara dåligt mottagliga för ny kunskap eftersom deras vardag inte längre är trygg.

Att utsätta personer med funktionsnedsättning för ständiga personalbyten anser vi inte är i samklang med LSS (Lagen om särskilt stöd) paragraf 6. Här står det ”Verksamheten skall vara grundad på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Den enskilde skall i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över insatser som ges.”. Denna upphandling har inte skett med respekt för den enskildes självbestämmande och integritet och har inte skett med respekt för de boende på Vallavägen. Som företrädare för våra killar har vi inte haft något inflytande över det beslut som nu har fattats av omsorgsnämnden.

Besvikelsen blev stor när vi fick besked att Attendo vunnit upphandlingen. En välfungerande verksamhet står inför en stor förändring. När vi dagen efter läste i Corren att Attendo som vunnit upphandlingen får mest klagomål bland de privata utförarna i Linköpings kommun kändes det extra tungt. Enligt Corren rör de flesta klagomålen bemötande och genomförandeplaner. Dessa områden är centrala för våra killar. Vi anhöriga känner oss nu oroliga, missmodiga och utlämnade.

Ingela och Stephan Urdell

Läs mer om