Ett resecentrum värt namnet

Resecentrum. "De flesta av stadens invånare inte ha gångavstånd till järnvägsstationen och därför spelar det  mindre roll var den hamnar. Det är viktigare att staden har ett välfungerande internt kommunikationssystem" skriver Jan-Erik Wallin.

Resecentrum. "De flesta av stadens invånare inte ha gångavstånd till järnvägsstationen och därför spelar det mindre roll var den hamnar. Det är viktigare att staden har ett välfungerande internt kommunikationssystem" skriver Jan-Erik Wallin.

Foto: Jeppe Gustafsson

INSÄNDARE2016-04-02 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oavsett var järnvägsstationen hamnar kommer de flesta av stadens innevånare inte ha gångavstånd dit. De flesta arbetsplatserna (till exempel Saab, Hackefors, US) ligger inte heller på gångavstånd. Det spelar därför mindre roll var järnvägsstationen hamnar. Det är viktigare att staden har ett välfungerande internt kommunikationssystem.

Politiker envisas med att kalla järnvägsstationen förResecentrum men ett resecentrum värt namnet borde innebära att man förutom järnväg också inkluderar fotgängare, cyklister, privatbilister, taxi, lokalbussar, landsortbussar, fjärrbussar och flyget. Dessutom måste vägas in hur framtidens transportsystem kommer att se ut. Elbilar, elbussar, spårvagnar, spårtaxi.

Pendeltågsresenärerna är många och de flesta tar sig antagligen till och från järnvägsstationen till fots, med cykel eller med lokaltrafikens bussar. Därför skulle det kanske vara en god idé att låta pendlarna få disponera nuvarande centralstation helt för sig själva. Lokalbussarna bibehålls då i anslutning till centralstationen, stationshuset upprustas och perrongerna byggs in så att pendeltågsresenärerna får skydd mot vädrets makter. När bussarna ersatts av avgasfria tysta elbussar kan också lokalbussteminalen byggas in. Linköping har därmed fått ett förnämligt närresecentrum.

Linköping har en unik fördel i att ha en flygplats nära såväl stadens centrum som stambanan och E4 och därmed en unik möjlighet att skapa ett fjärresecentrum för flyg- tåg, och fjärrbussresenärer som kan förläggas till området mellan Köpetorpsgatan, Råbergaleden och stambanan. Fjärrbussarna kommer direkt från E4, ansluter till resecentrat och återvänder till E4 samma väg som de kom och slipper därigenom att ta sig in till centrala staden. Resecentrat förbinds över Köpetorpsgatan till en satellit där flygplanen dockar. Järnvägsstationen inkluderar hållplatsen för Götalandsbanan. Vid fjärresecentrumet bör finnas rejäla utrymmen för privatbilar och taxi. För fjärresenärernas behov av service bör centrumet inrymma restauranger, kaféer, väntsalar, lounger, biljettkontor med mera.

Om inte Tjust- och Stångådalsbanorna läggs ner kan de dras öster och norr om flygplatsen och ha slutstation i fjärresecentrum.

På storflygplatserna i världen finns flera bra exempel på hur man förflyttar resenärerna mellan olika terminaler. Fjärresecentrum och närresecentrum skulle kunna förbindas med ett inglasat ”rör” på pelare där röret innehåller antingen rullande gångbanor eller någon form av förarlösa vagnar. Med sammanlänkandet av fjärresecentrum och närresecentrum skulle Linköping få ett unikt resecentrum värt namnet.

Genom att inkludera flygplatsen i Linköpings resecentrum kommer Linköping City Airport att bli en regional flygplats lätt tillgänglig också för Norrköping, Mjölby, Motala och andra orter i regionen som behöver goda förbindelser med världen utanför Sverige.

Läs mer om