Ordet fritt I dag känner sig många elever mycket trötta och orkeslösa i skolan. Att ta sig upp på morgonen och sedan släpa sig till skolan är för de många det största hindret på dagen. Väl i skolan har många även svårt att fokusera och prestera för att de är så sömniga och utmattade.

Att börja skolan bara en halvtimme senare hade gjort en stor skillnad för energin, motivationen och prestationen i skolan. Detta eftersom en ynka halvtimme extra sömn gör en otroligt stor skillnad. Jag vet själv hur mycket lättare det är att till exempel gå upp 07:15 istället för 06:45 och hur mycket mer utvilad och motiverad jag känner mig under skoldagen. Mer energi och motivation skulle i sin tur leda till bättre koncentration och prestation, vilket skulle innebära att vi skulle få ut mer av skolan och göra bättre ifrån oss.

Att börja skolan senare hade inte bara varit positivt för skolresultaten, utan även för vår psykiska hälsa; detta eftersom sömn är en av de viktigaste faktorerna för att förebygga psykisk ohälsa, vilket allt fler ungdomar drabbas av. Att höra att någon lider av ångest eller panikattacker är inte alls ovanligt idag. Ett sätt att förebygga detta hade alltså varit att börja skolan senare så att vi kan ungdomar kan få möjligheten att få mer sömn.

Visserligen är det inte säkert att detta hade löst några problem eftersom eleven kan gå och lägga sig senare istället, men hade detta genomförts hade man i alla fall haft en chans.

Linda Yuan