Ordet fritt Malta är en maffiastat enligt den grävande journalisten Daphne Galizia som var en nagel i ögat på Maltas politiker och som senare mördades. Det har skett 15 maffialiknande avrättningar eller bilbomber på Malta de senaste tio åren. Landet har genom att hjälpa multinationella företag att minska sin skatt fått andra EU-länder att gå miste om 14 miljarder euro i skatt mellan 2012 och 2015.

Skattesystemet finansierar den offentliga verksamheten. I Sverige finns många flaskhalsar som behöver breddas. Utan solidaritet kan systemet kollapsa. Och svenska medborgare är skyldiga att uppge alla sina intäkter i Sverige, annars bryter de mot lagen.

Jag vill inte förenkla problemen kring migration eller frågan om hur mycket skatt det är rimligt att betala, men ligger det inte en rejäl ironi i att rika européer "gömmer undan" sina inkomster från skatt på Malta, samtidigt som Europa "gömmer undan" utblottade flyktingar genom att returnera dem till Malta, i enlighet med Dublinförordningen. De fastnar i stora läger och en tröstlös situation. För rika kapitalister står hela världen öppen men för många flyktingar bara taggtråd på Malta. Det gäller att födas i rätt land om man ska få något hemland. Men fortfarande gäller orden: "Vad vi sår får vi skörda" och "ge så ska du få".