Svar på "Dörren är öppen för ökad vinstjakt", 18/8.
Håkan Askboms insändare andas misstänksamhet och avoghet mot företag i vårdsektorn som vill ha lönsamhet i sin verksamhet.
När det var aktuellt att pröva privatisering i Motala fick vi i Kommunala Pensionärsrådet där möjlighet att göra en studieresa till Linköping där man redan hade infört privatisering av vård och omsorg. Då uppgav man att Linköping hade minskat sina kostnader med omkring 40 miljoner kronor per år. Det var alltså pengar som man kunde använda till andra angelägna ändamål som exempelvis gatuunderhåll, miljöarbete eller utbyggnad av bredband på landsbygden för att nämna några viktiga områden att satsa på.
För Motalas del visade siffror som kommunen presenterade att man troligen skulle få ner kostnaderna med 20–30 miljoner årligen om man satsade på privatisering. Det företag som antogs var just Attendo och kommunens egna undersökningar och som jag själv vidtog visade att både personal, vårdtagare och anhöriga var nöjda med den vård och omsorg som gavs dessutom, enligt kommunens undersökningar, till en minskad kostnad av cirka 3,5 miljoner varje år för 50 vårdtagare
Att det behövs en kontroll av de olika vårdboendena för att komma åt dem som inte sköter sig verkar uppenbart. Att det skulle fordra en omfattande kontrollapparat som Askbom påstår synes överdrivet. Det enda som behövs är att de det berör, det vill säga vårdtagare, anhöriga och personal, lämnar sitt omdöme av verksamheten på sina vårdboenden och hemtjänstutförare oberoende av vad Socialstyrelsen och kommunen har för bestämmelser. Det är deras omdömen som måste vara avgörande.
De verksamheter som ges ett omdöme som inte är godkänt, förslagsvis som får 3 eller under på en 10-gradig skala, måste vara beredda att låta någon annan ta över verksamheten. Det gäller både privata och kommunala utförare. Om något vårdboende närmar sig underkännande, till exempel får 4 eller 5 i omdöme på den 10-gradiga skalan, skall de varnas. Lyckas man inte höja sig över varningsgränsen på två år bör också de bli underkända. De som blivit underkända bör inte få vara med i nya upphandlingar på tre år om man inte byter både ägare och verkställande ledning och det skall gälla både stora och små privata och kommunala utförare och dem de anlitar. På så vis borde pressen bli ganska stor att man får en vård och omsorg som folk är nöjda med. Som skattebetalare är jag inte beredd att vi lägger ut miljontals kronor på en mycket tveksam ideologisk fråga.
Göran Fornåå