Spara eller slösa, det kan inte vara lätt att vara miljökommunalråd och samtidigt vara ordförande i Tekniska verken. Kommer Linköping att bli koldioxidneutralt 2025?
Det var många bra åtgärder som lyftes fram i artiklarna 29/12 2017 och 22/1 2018, ändå kan frågan ställas hur Linköping kan bli koldioxidneutralt om 7 år? Det är viktigt att informera om att det är med avfallseldningen i Linköping man kan lyckas, där allt är inte förnyelsebart. Avfallet innehåller mängder av plaster som är oljeprodukter. Den koldioxid som släpps ut från oljeprodukterna vid Gärstad blir med avancerade beräkningar ett minusutsläpp.
Är då Tekniska verken och kommunen intresserad av att spara på avfallseldningen för värme- och elproduktion? Egentligen är det så att om mer avfall eldas på Gärstad desto fortare blir Linköping koldioxidneutralt.
Att ett miljökommunalråd inte vill ta till vara på överskottsvärme från 3 ishallar till en ny simhall gör mig förvånad. Isbanorna avger 800–900 kW värme per timma kontinuerligt, omsatt i kronor cirka 550 kr/timma att ta till vara. Uppvärmningen kommer att få betalas av fastighetsägaren Lejonfastigheter och de badande.
Finns ett flertal forskningsrapporter som redovisar fördelarna med att placera ishall och simhall tillsammans.
Kan det vara så att miljökommunalrådet sitter på två stolar?
Det viktigaste vid arbete med klimatmål och energianvändning är att göra lösningar för framtiden, där anläggningar uppförs så energieffektiva som möjligt, i det ingår att vid tillgång på överskottsenergi, här som värme, så ska den användas före nyproduktion av värme.
Att Socialdemokraterna har ”låst fast sig” vid ett nytt skrytobjekt får inte medföra att inte kommunen kan göra omtag i frågan och välja en energi- och kostnadseffektiv lösning för den nya simhallen. Överskottsenergin kommer att bli ännu mer värdefull i framtiden den dagen då Tekniska verken har upphört med avfallseldning och all ny produktion ska ha nollutsläpp. En ny simhall ska väl finnas kvar minst 50 år framåt i tiden.
Lars-Ove Gustavsson