Moderater som vill förbjuda tiggare. Moderater som vill att desperata ungdomar ska "strejka ihjäl sig". Nazister som (till skillnad från tiggarna) får marschera fritt på Pride-festivaler och utanför synagogor på Jom Kippur. Storbanker som likt en annan Lotta på Bråkmakargatan tackar för decennier av bistånd och omvårdnad genom att flytta hem till grannen så fort mammi vill ha några kronor av mångmiljardvinsten.

Det är mycket i görningen så här ett år innan nästa riksdagsval, men allt är ändå peanuts jämfört med det som verkligen borde dominera varenda politisk debatt och varenda ledarsida varje dag fram till 9 september 2018.

I år inträffade den så kallade overshoot day 2 augusti. Det är rekordtidigt, och innebär att vi redan för en och en halv månad sedan hade förbrukat jordens resurser för 2017. Sedan 70-talet, när vi fortfarande levde inom rimliga ramar för en planet av vår typ, har dagen flyttats från december till augusti.

Och för tydlighetens skull: overshoot day handlar om hela jordens befolkning, inklusive de som av fattigdom aldrig kommer i närheten av våra Thailandsresor eller 87,7 kilo kött per person och år (också rekord i år!). När jag gjorde ett test över mitt eget personliga avtryck tog mitt jordklot slut nånstans i april, och då är jag ändå flitig sopsorterare, vegetarian och äter nästan bara ekologiskt.

Nu rasar Irma och Harvey över ett Amerika där klimatförändringsdebatten blir allt tystare och där den bästa vägen till information om vår tids viktigaste fråga är att vända sig till europeiska medier och vetenskapsmän. Även här finns det starka krafter som vill få den att tystna, men Gud hjälpe oss om så sker.

Så jag har några önskemål.

Till riksdagens än så länge enda klimatförnekarparti: Att vägra släppa en jävel över bron samtidigt som ni förnekar klimatförändringarna . . . Alltså, för kännedom: Ni riskerar att bita er själva i svansen big time när de riktiga flyktingströmmarna sätter fart.

Till Moderaterna: Ert förslag om förbud mot tiggeri, där ni väljer att attackera fattiga i stället för fattigdom, antyder att ni har gett upp all tro på att ni faktiskt kan lösa vårt samhälles stora problem med riktig politik. Men konsekvenserna av klimatförändringarna blir svårare att bara gömma undan, så det är läge att ta dem på allvar. Och sluta omedelbart skicka misstroendeförklaringar mot ministrar som vill höja flygskatten med 80 kronor, det är ovärdigt.

Till övriga i Alliansen: Låt inte detta bli en vänsterfråga. Det har vi inte råd med. Ta lärdom av Svenska kyrkan, som håller val på söndag. Den vägrar att kalla sig politisk och fortsätter i stället att driva en offensiv klimatretorik bara för att det helt enkelt är den enda kristna vägen att gå. Och det där med kraven på liberalism och frihet: de måste gälla alla och åt alla håll.

Till de rödgröna: Inget trams om konsumentmakt eller annat marknadstugg. Det funkar inte och det vet ni. En radikal miljöpolitik är det enda som hjälper nu. Våga!

Erik Wallsten är frilansande skribent och det här är hans sista krönika på debattsidan.