Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran
Oförståelse. Fackets krav på kollektivavtal tvingade Sofia Appelgren att sälja salladsbaren.Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix / 2006
Laddar...

Rätt till heltid rimmar illa med verkligheten

Hotell- och restaurangarbetarförbundet är kritiskt till att många arbetsgivare i branschen anställer på deltid. Om en medarbetare jobbar halvtid på kontoret och en annan halvtid på golvet borde en av dem kunna erbjudas heltid. Det låter logiskt, men det blir problematiskt när verkligheten ska anpassa sig efter kartan. Kommunal, det fackförbund som trycker på mest i frågan om heltid, har fått draghjälp av Handelsanställdas förbund och Hotell- och restaurangfacket. Mona Sahlin har också talat om heltidslagen som en av de första uppgifter en rödgrön regering kommer att ta tag i.

Många kaféer och restauranger har sina arbetstoppar mitt på dagen och detaljhandeln och livsmedelsbutikerna sent på eftermiddagen. De anställda kan inte klonas. För att kunna ta emot alla kunder måste många anställda vara igång samtidigt. Dessa förhållanden kan ingen lagstiftning i världen ändra på.

Man kan ha en viss förståelse för att facket och Socialdemokraterna är missnöjda med verkligheten. Många restaurang- och butiksbiträden är lågavlönade kvinnor med en deltidstjänst som enda försörjning. Ytterligare ett arbete för att uppnå heltid kan vara omöjligt att foga in i vardagspusslet.

Men en lag om heltid skapar fler problem än den löser. Inom vården skulle den resultera i stora, smärtsamma omorganisationer med arbetsscheman som tvingar anställda till långa arbetspass. Priset får detta skulle patienterna få betala.

För familjeföretag inom restaurangbranschen, i skriande behov av sänkta arbetsgivaravgifter för att få debet och kredit att gå ihop, vore lagen en katastrof. Om krögare tvingades nyanställa på heltid skulle många avstå helt och den svarta sektorn få ny näring.

I livsmedelsbutiker med ett flertal deltidsanställda skulle vissa bli arbetslösa och andra jobba heltid under hårda arbetsförhållanden, med sjukskrivningar och arbetsskador som följd. Många anställda skulle arbeta med ständig oro över att bli av med jobbet när någon arbetskamrat kräver att få gå upp i heltid. I andra branscher skulle inhyrd personal från bemanningsföretag ersätta anställda.

Många unga får in en fot på sin första arbetsplats genom en deltidsanställning. Om Sahlin menar allvar när hon säger att hon vill bekämpa ungdomsarbetslösheten borde hon utmana facket och säg nej till en lag om heltid. Det är ingen idé att försöka möta samhällsproblem med lösningar som motverkar sitt eget syfte.

Lagen skulle också bli ytterligare en pålaga för de småföretag som Mona Sahlin säger sig värna om.

Under blockaden av salladsbaren Wild´n fresh för några år sedan visade Hotell- och restaurangfacket sitt rätta ansikte. Facket krävde kollektivavtal och utsatte ägaren Sofia Appelgren för en enorm press. I längden orkade hon inte stå emot och tvingades sälja. En heltidslag skulle vara ytterligare ett farligt påtryckningsmedel i händerna på ett fackförbund som har visat minimal förståelse för småföretagarnas villkor.

Dela och kommentera

epaper
"Rätt till heltid rimmar illa med verkligheten"

Diskussionen startad av
muppen6
Startad: 2010-08-30
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Kunde ni inte berätta hela sanningen om salladsbaren i Göteborg
  En undersökning utförd av SIF:s arbetsrättsjurist Toivo Öhman hade de anställda på Wild'n Fresh på samtliga punkter lägre lön och sämre villkor än om de hade haft kollektivavtal. Dessutom har de ingen garanti för sin lön eller för att försäkringspremierna betalas in. Sofia Appelgren har själv erkänt att hon initialt och p g a dålig ekonomi inte betalat semesterersättning, sjuklön eller avtalsförsäkringar för sina anställda
 • Avatar
  Ledaren tar upp en rad svåra problem, där svaren inte är givna (jfr "Geschäft i ohälsa - svenskt snus och svensk vapenhandel", 2010). Om en utförsåkare, t.ex Anja Persson, arbetar 4x1 minut i stället för 2x1 minut under en arbetsdag, blir hon då dubbelt så produktiv? Och om slöfockarna på totbollsplanen arbetade kontorstid 8 timmar om dagen, 40 timmar i veckan, skulle de då prestera mer? Eller skulle publiken tröttna och gå hem? Människorna är olika. Alla orkar inte sina 40 veckotimmar eller mer. Men många kan göra hyggliga insatser under kortare pass, om arbetet kan anpassas efter deras profil och behov. Inför framtiden finns stora behov av arbetsanpassning så att så många som möjligt kan få meningsfyllda arbeten och tjäna på dem. Det gäller att skapa någon form av vinnarspel, där alla är vinnare, arbetaren, arbetsgivaren, facket, samhället I den tanken ligger även att en del olönsamma näringar måste få dö ut. Och att en del vanskliga sysselsättningar måste bli föremål för restriktioner. Ett spännande val, hur som helst.
 • Avatar
  Om en jobbar halvtid på golvet samt en annan jobbar halvtid på kontoret, så borde en av dessa kunna erbjudas en heltidstjänst. Detta låter logist tycker artikel författaren. Jag ser ingen logik i detta. Man kan väl inte ersätta en svarvare på deltid, med en löne assistent.
 • Avatar
  Arbetstidsförkortning (arbetsfördelning) är en väldigt viktig fråga. En fråga som V och MP har på pappret, men inte driver särskilt hårt...

  Därför behövs Feministiskt Initiativ (F!) i riksdagen. 6 timmars arbetsdag är en av deras viktigaste frågor i valet.

  F! ställer även upp i landstingsvalet och i Linköpings och Norrköpings kommunval.

  http://www.feministisktinitiativ.se
 • Avatar
  Spegel boll, Arbetstids förkortning, varför tror du de inte V samt MP driver denna fråga. Enkelt hur skall detta finasieras, på ett trovärdigt sätt. Vi borde öka till 48 timmar istället, detta skulle vara minimum för en heltids arbetare. För att på sikt kunna förbättra vår standard, samt levnads vilkor framför allt när vi blir äldre.
Prev Next

Dela och kommentera

Våld i vår närhet

Ledare De grova våldsamheter som skedde i stadsdelen Hageby i Norrköping på måndagskvällen, som resulterade i att två bröder dödades och ...

Jämlikhet var ordet

Ledare Friskolor ska få existera – på nåder. Det budskapet lämnade Socialdemokraterna i går via en riksdagsmotion.

Som ett eko från 1936

Ledare De senaste hundra årens svenska försvarspolitik har följt ett märkligt, närmast tragikomiskt, kontracykliskt mönster. 1

Våra skrivande hjältar

Ledare Heidenstam och Hjalmar Gullberg har ett. Liksom givetvis Strindberg, Selma Lagerlöf och Ellen Key. Samtliga, och många fler därtil...

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@5330777,12