Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraSöndag 20 april, Namnsdag: Amalia, Amelie, Emelie
Laddar...

Det pinsamma Folkpartiet

Jan Björklunds rop på förbud mot riskkapitalbolag i välfärden är skadlig, taktiserande populism.

När Stefan Löfven förra veckan öppnade för en blocköverskridande regering efter valet, slog Folkpartiets Jan Björklund blixtsnabbt igen dörren. "Pinsamt!", utropade han hånfullt om Löfvens invit. Med ekot av denna avspisning ännu ringande i den försmådde S-friarens öron, var sedan Björklund lika kvick att sakpolitiskt närma sig honom. Riskkapitalbolagen inom sjukvård och äldreomsorg måste bort, slog FP-ledaren fast under helgen som gick. Enligt Björklund är dessa investerare alltför kortsiktiga i sitt ägande, vilket äventyrar kvaliteten. Därför vill FP plötsligt ha liknande stoppregler för riskkapital som redan föreslagits på friskolans område. Allt till Socialdemokraternas oförställda förtjusning. "Det är ett intressant utspel de gör och det stämmer väl överens med den hållning vi har", konstaterade Lena Hallengren glatt som är vice ordförande (S) i riksdagens socialutskott.

Hur ska detta tolkas? Förbereds marken ändå för ett samarbete om Alliansen förlorar och majoritetsförhållandena blir oklara? Snarare handlar det om ännu ett avsnitt i trianguleringsföljetongens tragedispel. I väljarkåren finns en oro över riskkapitalbolagens roll i välfärdssektorn, kraftigt underblåst av medierapporteringen kring Carmeaskandalen och JB-koncernens konkurs. En skurkbild av rovgiriga Gordon Gekko-kapitalister har satt sig. Tydligen bedömer FP att priset för att ta debatten blivit i kostsammaste laget. Alltså lägger man sig intill motståndarens positioner i syfte att desarmera frågan. Moderaterna har tidigare gjort likadant gällande ägardirektiven för friskolorna och på mängder av andra politiska fält. På samma sätt har Socialdemokraterna anpassat sig högerut i frågor där de själva hotas av röstförluster (jobbskatteavdragen är ett slående exempel). Följden är att politiken låser sig i ängsligt taktiserande, idéerna urvattnas och för Sverige nödvändiga reformer uteblir (innevarande mandatperiods torftiga prestationer bär syn för sägen).

Sanningen är vi behöver riskkapitalbolagen som vitaliserande förnyare i välfärden. Överlag är de starka och tydliga ägare, har ofta solida nätverk när det gäller både finansiering och kunskapsmässig utveckling. Ty vad är dessa bolags affärsidé? Det är att tillföra kapital och kompetens i intressanta företag, öka dessa verksamheters produktivitet och professionalitet, med målet att höja värdet på investeringarna och attrahera framtida köpare. Hur ska man kunna sälja ett nerkört företag med uselt rykte? Att riskkapitalbolagen agerar kortsiktigt är en myt. De har i allmänhet betydligt längre horisonter än många vanliga börsbolag, som är fixerade vid siffrorna i den senaste kvartalsrapporten. Handelshögskolan har forskning i ämnet, som FP kunnat studera om man föredragit att agera seriöst. Nu riskerar en hel näringslivsbransch att bannlysas på basis av fördomar och politisk populism.

Pinsamt? Jan Björklund är en personifikation av ordet.

Dela och kommentera

epaper
"Det pinsamma Folkpartiet"

Diskussionen startad av
PierreGilly
Startad: 2013-11-12
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Den finske ekonomiprofessorn Johan Willner har i en stor metastudie jämfört forskningsläget med vad ledarsidorna i de stora svenska dagstidningarna skriver. Han granskade vad den ekonomiska forskningen kommit fram till när det gäller skatternas effekter på tillväxt och arbetslöshet. Han tittade också på vad privatiseringar av offentlig verksamhet och mycket annat.

  Willners slutsatser var att de största svenska borgliga tidningarna systematiskt ägnade sig åt att sprida myter: “Den internationella ekonomiska forskningen ger en helt annan bild av den ekonomiska politikens förutsättningar än vad man skulle kunna tro när man läser exempelvis Dagens Nyheters debatt och ledarsida. Ledande beslutsfattare och opinionsbildare förmedlar i själva verket ett antal urbana vandringssägner, som man med ett ord skulle kunna kalla för råttpizzor.“

  2011 publicerade SNS rapporten “Konkurrensens konsekvenser” som avslöjade att privatiseringarna inte lett till bättre service.
 • Avatar
  "Ty vad är dessa bolags affärsidé? Det är att tillföra kapital och kompetens i intressanta företag, öka dessa verksamheters produktivitet och professionalitet, med målet att höja värdet på investeringarna och attrahera framtida köpare."

  Nej, målet är inte att tillföra kapital. Målet är inte att tillföra kompetens. Målet är inte att öka produktiviteten. Målet är att tjäna pengar, punkt.
  Ibland kan detta göras genom att utföra ovan nämnda, ibland är det till och med nödvändigt, annars blir du utkonkurrerad (JB någon?). Men tjänar du dina pengar på vägen till försäljning (nedskärning under effektiviseringens flagg) behöver försäljningen inte nödvändigtvis generera mer pengar än inköpet. Kan du dessutom smussla undan vinsten under drift utan att skatta för den så minskar ju intresset att bedriva god verksamhet än mer. Personerna bakom dylika företag skiter ju egentligen huruvida företaget är nerkört eller inte, det har ju skott sig på vägen. De kan ju starta ett nytt och repetera.
  Företagande måste sluta att vara definierat som något absolut gott. Som med allt annat finns det bra och dåliga aktörer och i dessa fall så sållas inte de dåliga aktörerna ut eftersom personerna bakom företagen tjänar sina pengar på vägen mot företagets eventuella undergång (JB någon?).

  Riskkapitalisterna må inte agera kortsiktigt, men då resultatet blir ett långsiktigt, destruktivt agerande (för slutkonsumenten, svenska folket) hade man nästan hoppats på kortsiktighet så att skiten tog slut någon gång.
 • Avatar
  För det första vill jag säga @PierreGilly och @apokalyps att ni i princip har sagt allt väsentligt som finns att säga.

  Sen vill jag också säga följande: du kan ju hålla på att skriva dina smått löjliga artiklar, Christian. Men icke desto mindre är det så att riskkapitalbolagen är som de är. Om någon behöver ett exempel rekommenderar jag att titta på JB-konkursen.

  Det är bara sorgligt att det finns folk som får betalt för att vilseleda den allmänna opinionen. Och att de inte ens har något dåligt samvete för att de gör det.

Dela och kommentera

Våra skrivande hjältar

Ledare Heidenstam och Hjalmar Gullberg har ett. Liksom givetvis Strindberg, Selma Lagerlöf och Ellen Key. Samtliga, och många fler därtil...

"Marxismen är ett mycket bra verktyg"

Ledare Påsken är här, den centrala högtiden inom kristendomen då Jesus korsfästes och återuppstod. Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt föredrar emellertid en alternativ frälsare. 4

Inga politiker i sängen!

Ledare Det blir lätt osmakligt när politiker lägger sig i familjeplaneringen.

Civilkraft i Skäggetorp

Ledare Vad utgör ett samhälle? Och vems är ansvaret när det dras isär?

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6615860,12