Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran

Industrifonden: Vi sysslar inte med bidrag

Replik: I måndagens ledare ("Befria företagen från bidrag", 3/12) har ni kritiska synpunkter på systemet att företag kan få statliga bidrag för att växa. I artikeln räknar ni upp ett antal aktörer som påstås förse bolag med bidrag. En av dessa är Industrifonden. Det är inte korrekt att nämna Industrifonden i detta sammanhang, eftersom vi inte sysslar med några som helst bidrag. Vi är förvisso en stiftelse grundad av staten 1979. Staten har fram till 1996 satt in totalt 1,6 miljarder i stiftelsen. Sedan dess lever vi på de pengar vi tjänar på att göra goda affärer.

Industrifonden är sedan 1996 mer att likna vid ett riskkapitalbolag. Vi går in som aktieägare i små svenska tillväxtbolag med målet att få bolaget att öka i värde så mycket att vi inom 5-10 år kan sälja vårt innehav med vinst. Ett exempel på en lyckad investering det senaste året är Coresonic i Linköping. Det såldes tidigare i år till Mediatek och Industrifonden tjänade ca 4 gånger det investerade kapitalet som uppgick till 20 milj kr.

Så att nämna oss i samband med bidrag är helt fel. Ni är välkomna att kontakta oss om ni vill veta mer. Vi har till och med ett kontor i Linköping.

Svar: Det vi gärna vill veta mer om är varför staten använder skattebetalarnas pengar som riskkapital i det privata näringslivet. Sådan affärsverksamhet anser vi att staten bör avhålla sig ifrån. En avsevärt sundare form av bidrag för att stärka näringslivet vore generella politiska åtgärder, som lägre skatter och minskat regelraseri.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Våld i vår närhet

Ledare De grova våldsamheter som skedde i stadsdelen Hageby i Norrköping på måndagskvällen, som resulterade i att två bröder dödades och ...

Jämlikhet var ordet

Ledare Friskolor ska få existera – på nåder. Det budskapet lämnade Socialdemokraterna i går via en riksdagsmotion.

Som ett eko från 1936

Ledare De senaste hundra årens svenska försvarspolitik har följt ett märkligt, närmast tragikomiskt, kontracykliskt mönster.

Våra skrivande hjältar

Ledare Heidenstam och Hjalmar Gullberg har ett. Liksom givetvis Strindberg, Selma Lagerlöf och Ellen Key. Samtliga, och många fler därtil...

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6241654,12