Replik: I måndagens ledare ("Befria företagen från bidrag", 3/12) har ni kritiska synpunkter på systemet att företag kan få statliga bidrag för att växa. I artikeln räknar ni upp ett antal aktörer som påstås förse bolag med bidrag. En av dessa är Industrifonden. Det är inte korrekt att nämna Industrifonden i detta sammanhang, eftersom vi inte sysslar med några som helst bidrag. Vi är förvisso en stiftelse grundad av staten 1979. Staten har fram till 1996 satt in totalt 1,6 miljarder i stiftelsen. Sedan dess lever vi på de pengar vi tjänar på att göra goda affärer.

Industrifonden är sedan 1996 mer att likna vid ett riskkapitalbolag. Vi går in som aktieägare i små svenska tillväxtbolag med målet att få bolaget att öka i värde så mycket att vi inom 5-10 år kan sälja vårt innehav med vinst. Ett exempel på en lyckad investering det senaste året är Coresonic i Linköping. Det såldes tidigare i år till Mediatek och Industrifonden tjänade ca 4 gånger det investerade kapitalet som uppgick till 20 milj kr.

Så att nämna oss i samband med bidrag är helt fel. Ni är välkomna att kontakta oss om ni vill veta mer. Vi har till och med ett kontor i Linköping.

Svar: Det vi gärna vill veta mer om är varför staten använder skattebetalarnas pengar som riskkapital i det privata näringslivet. Sådan affärsverksamhet anser vi att staten bör avhålla sig ifrån. En avsevärt sundare form av bidrag för att stärka näringslivet vore generella politiska åtgärder, som lägre skatter och minskat regelraseri.