Efter förra årsskiftet slutade landstinget att subventionera många av marknadens p-piller. Sedan dess har vi tjejer varit tvungna att använda p-piller som endast ingår i läkemedelsförmånen, om vi vill dra fördel av de lägre kostnaderna. Det här medför att vi får ett mindre utbud att välja på, och vissa tjejer väljer till och med bort pillrena helt på grund av de höga kostnaderna. Landstinget borde återinföra subventionerna för alla p-piller!

Varför? Jo, för det första kan man i dag se, med facit i hand, att antalet tonårsaborter ökade förra året. Enligt en undersökning av RFSU är antalet aborter högst i de län med dyrast p-piller. När preventivmedel blir en för hög kostnad i relation till tonåringars ekonomi, så väljer många att ha oskyddat sex. Abort får inte ses som ett alternativt preventivmedel, och det är även dyrt för samhället att genomföra så många aborter. För det andra är det oftast de nya och moderna p-pillren som är dyrast. Detta gör att vi tjejer går miste om det senaste, och kanske bästa, på marknaden.

Om subventionerna återinförs kommer det inte innebära några stora kostnader för samhället. Tvärtom! Enligt Socialstyrelsen kan samhället spara miljoner om antalet aborter minskar, även om kostnaden för subventionerade preventivmedel räknas av.

Subventionen av alla p-piller bör återinföras, det kommer spara samhället både pengar och liv!