Alla p-piller borde subventioneras

Efter förra årsskiftet slutade landstinget att subventionera många av marknadens p-piller. Sedan dess har vi tjejer varit tvungna att använda p-piller som endast ingår i läkemedelsförmånen, om vi vill dra fördel av de lägre kostnaderna. Det här medför att vi får ett mindre utbud att välja på, och vissa tjejer väljer till och med bort pillrena helt på grund av de höga kostnaderna. Landstinget borde återinföra subventionerna för alla p-piller!

Varför? Jo, för det första kan man i dag se, med facit i hand, att antalet tonårsaborter ökade förra året. Enligt en undersökning av RFSU är antalet aborter högst i de län med dyrast p-piller. När preventivmedel blir en för hög kostnad i relation till tonåringars ekonomi, så väljer många att ha oskyddat sex. Abort får inte ses som ett alternativt preventivmedel, och det är även dyrt för samhället att genomföra så många aborter. För det andra är det oftast de nya och moderna p-pillren som är dyrast. Detta gör att vi tjejer går miste om det senaste, och kanske bästa, på marknaden.

Om subventionerna återinförs kommer det inte innebära några stora kostnader för samhället. Tvärtom! Enligt Socialstyrelsen kan samhället spara miljoner om antalet aborter minskar, även om kostnaden för subventionerade preventivmedel räknas av.

Subventionen av alla p-piller bör återinföras, det kommer spara samhället både pengar och liv!

Dela och kommentera

epaper
"Alla p-piller borde subventioneras"

Diskussionen startad av
BlackCola
Startad: 2013-01-19
Kommentering
Kommentering
  • Avatar
    Kanske borde det också bli billigare att gå till simhallen. Jag älskar vattnet mot min kropp! Om alla går dit för att bada och motionera sparar vi också pengar i slutändan eftersom vi slipper bekosta farliga och dyra fettsugningar för överviktiga. Kanske skulle även choklad bli billigare med tanke på hur gott det är. Vi vet ju att chokladens goda egenskaper också verkar mot depression. Och vem gillar väl inte choklad? Ja vidare kan vi väl fundera på hur vi ska lösa det ökade antalet cykelolyckor i innerstaden. Kanske ska vi subventionera bensin så fler har råd att ta bilen istället för att cykla. Och ett annat orosmoln gäller väl alla stressade kvinnor i karriären som behöver blanda sina egna drinkar efter en hård dag på jobbet. Varför inte subventionera privata bartenders för att få bukt med problemet? Eller vänta, det gör vi ju redan.
  • Avatar
    Det är upp till varje person o se till att inget händer lite ansvar bör folk ha ,det finns kondom?

Dela och kommentera

Skicka in din insändare här

Fält markerade med * är obligatoriska.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6282831,12