Efter att ha tagit del av trafikomläggningen, som genomförs 13 december avseende linje 2 och 4, så kan man inte annat än förundras över bristen på helhetssyn hos de som utformat planen och beslutat om förändringarna utan att på något sätt efterhöra synpunkter från Östgötatrafikens kunder.
En utveckling av kollektivtrafiken bör rimligtvis förbättra servicen och kvaliteten och få allt fler att välja att åka kollektivt. Förändringen innebär istället en betydande försämring för ett stort antal boende i den äldsta delen av Lambohov, där det bor många äldre och barnfamiljer.
Det verkar som om kortare restid har vägt tyngre än att tillgodose servicen för så många resenärer som möjligt. Att minska restiden genom att använda nybyggda och dyra bussgator genom till stor del obebyggda områden tycks ha varit det mest avgörande i beslutet.
När linjerna inte längre passerar Slestadskolan, Rättaregatan, Plöjaregatan eller Isberget, så hänvisar Östgötatrafiken lättvindigt till linje 12.
Istället för att som hittills snabbt och enkelt kunna färdas till Garnisonsområdet, Universitetssjukhuset eller Trädgårdstorget, så hänvisas vi i detta område till att åka via resecentrum eller byta buss i Mjärdevi centrum. Gångavståndet till en hållplats med direktlinje ökar med upp till fyra gånger (från ca 3 till 12 minuter).
Om detta beslut kvarstår oförändrat, så återstår för egen del att minska åkandet med Östgötatrafiken och ta bilen allt oftare.
Det finns enligt min mening en lika enkel som genial lösning: Låt linje 2 och 4 varannan tur trafikera de berörda hållplatserna utmed Rättaregatan och Allmogegatan. Detta innebär visserligen 20 minuter mellan bussarna, men det tror jag att de flesta kan acceptera.
Med förhoppning om att Östgötatrafiken är öppen för förändring utifrån ett kundperspektiv.
Boende i Lambohov sedan 1980