Kolonisterna i Emmalund och Ådala oroas av kommunens pånyttfödda diskussion om cykelvägar som skär tvärs igenom de kulturellt värdefulla områdena.
Något år före andra världskrigets utbrott inleddes en genomgripande utveckling av Linköpings flygindustri, genom att det nybildade Svenska Aeroplan Aktiebolaget, Saab, fick en beställning på att utveckla, konstruera och tillverka 1 125 nya moderna flygplan för det svenska flygvapnets uppbyggnad för att därigenom slå vakt om vårt lands oberoende, neutralitet och alliansfrihet.
Detta uppsving innebar då ett stort behov av kompetent ingenjörs-, verkstads- och tjänstemannapersonal, som inte kunde tillgodoses inom Linköpingsregionen. Omfattande rekrytering inom hela landet startade och stadsdelarna Tannefors och Johannelund byggdes ut med flerfamiljsbostäder för de nya Linköpingsinvånarna. Många av de som kom hit från landsorten var vana från sitt tidigare liv att odla sina egna grönsaker och blommor. Detta behov kunde tillgodoses genom att koloniverksamhet uppstod i Emmalund och Ådala.
Linköpings flyghistoria och kulturhistoria har sedan dess gått hand i hand och har satt sin prägel på Linköpings utveckling och kulturhistoriska återkoppling.
Emmalunds koloniområde har i dag cirka 200 kolonilotter med kolonistugor och är ett rekreationsområde för många äldre personer, bland annat dem som på ett eller annat sätt ägnat sitt liv åt flygindustrins utveckling i Linköping.
Området kan i dag beskrivas dels som ett trädgårdssamhälle med kolonistugor, dels som ett allmänt grönområde längs Stångån för gemensam samvaro, genom tillgång till badplats för barn och äldre, dansbana, kiosk och boulebana. Detta område sköts och underhålls helt genom frivilliga insatser av koloniföreningens medlemmar.
Emmalund är naturligtvis inhägnat vintertid med stängsel för att förhindra brott och skadegörelse på enskild egendom. Sommartid är området öppet för allmänheten mellan klockan 08 och 20, med möjlighet för boende i närliggande områden att utnyttja badplats och boulebana samt delta i midsommarfester och andra danskvällar. Denna öppenhet har uppskattats av många och utnyttjats under mycket lång tid tillbaka.
Emmalunds struktur av kolonilotter och rekreationsområde bildar en enhet med mångårig tradition och utgör en värdefull del av Linköpings kulturhistoria, som bör som helhet omhuldas och bevaras samt försvaras mot varje form av populistisk och okänslig påverkan.
Thure Svensson
Emmalund