Logga in
Logga ut

Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Bra att ni gör som jag säger, LHC. . .

linköping Det är en månad sedan jag skrev den krönika som ni ser delar av här. En sådan här dag när det bekräftas att Niklas Persson blir assisterande sportchef i LHC får jag bara för mig att köra den i repris.

Det är inte alltid som LHC gör som jag säger. . .

"Niklas Persson gjorde på lördagen sin seriematch i Lin­köping och jag hoppas att klubben gör ett försök för att behålla kaptenen utanför isen. Tittar du på övriga klubbar har de många av dem fler personer i den sportsliga ledningen än vad LHC har och i rätt roll skulle Persson göra mycket nytta även här. Om han nu själv vill. Garanterat stort kontaktnät, populär i de allra flesta läger och, gissar jag, perfekt för att knyta till sig spelare.

Och inte minst: finnas med för att stötta och komma med feedback till både ledare och spelare.

En liknande roll som den som Johan Davidsson har i HV  71, kan jag tänka mig.

Nej, jag tycker inte att Fredrik Emvall ska få sparken. Men sportchefsjobbet är så komplext att fler kockar kan fixa en bättre soppa. Titta på Djurgården som haft den perfekta mixen med Joakim Eriksson och Thomas Johansson. Nu får inte den sistnämnde vara kvar och jag undrar om det är så smart.

Det ska hållas koll på spelare, det ska pratas med agenter, det ska räknas på komplicerade skattelösningar, det ska lanseras spelidé och det ska skrivas kontrakt. LHC har – så här långt, är kanske bäst att tillägga – inte lyckats med lagbygget i vinter och inte minst har det varit för många värvningar som inte lyckats. Orsaken behöver utvärderas. Vad kan göras annorlunda för att minimera risken för att träffa fel? För lite pengar? För lite scouting?

Det jag vet är att det till nästa säsong måste byggas både nytt och rätt."

Som sagt.

Vad var det jag skrev?

/ PB

Det behöver hända något nu, LHC

linköping Tittar du i almanackan ser du att vi närmar oss maj. Tittar du på LHC-bygget inför nästa säsong ser du att ingen tränare är klar och att stora delar av truppen återstår att fylla. Tittar du i diverse forum eller lyssnar på stan upptäcker du snart att det är ett jäkla liv.

Det är många som är bekymrade och det är inte direkt så att LHC-ledningen gjort något för att stilla eventuell oro och upprörda känslor. Fredrik Emvall, general managern, skulle behöva komma med åtminstone ett positivt besked för att gjuta olja på vågorna.

Jag vet att vissa av de tänkta nyförvärven fortfarande spelar. Jag vet att det inte är så lätt att snabbt göra klart med ny tränare. Jag vet att en och annan spelare vill veta vem som blir tränare innan de skriver på.

Men ändå.

Allt kan vara glömt om några veckor när några vassa värvningar ramlat in, det är så det är i den här världen, men just nu gungar det på kansliet i Stångebrohallen. Det där sista var det en anställd i LHC-organisationen som sa när vi pratade för några dagar sedan.

Fick tidigt under förmiddagen uppgifter och hörde rykten om att det skulle komma tränarnytt under dagen, men så har det inte blivit. Jag vet att Joakim Fagervall är ett hett namn, men enligt mina uppgifter finns ytterligare en tränare med i bilden. Exakt varför beskedet dröjer vet jag inte, men uppenbarligen är det något som kärvar.

Samtidigt hör jag att det är nära med Broc Little.

Reprisen av det som en gång varit blir sällan eller aldrig lika bra, men det är klart att det är en bra och viktig värvning. 

LHC skulle onekligen behöva få en del klart nu.

/ PB

LHC borde försöka ta tillbaka Gallo

linköping Det absolut viktigaste -- förutom att hitta en ny tränare efter Dan Tangnes, vi återkommer till det vid tillfälle -- för LHC inför nästa säsong är att hitta spets. Med många mer miljoner i ryggen kommer alla lag bli bättre och då måste LHC också bli det. Annars blir det en säsong ännu tuffare och ännu svårare än den som tog slut för tidigt.

Det kommer att kosta, men det måste få göra det.

I skrivande stund finns två spelare tänkta för de två första kedjorna på kontrakt: Nick Sörensen och Derek Roy.

Fler är det inte.

Längre ned i hierarkin finns inte lika många vakanta platser att besätta, men lika sjutton behöver fyllas på även där. Filip Karlsson från Rögle blev officiellt klar idag och jag antar att avgående Tangnes haft ett finger med i spelet där. Har för dålig koll på nyförvärvet för att ha någon bestämd åsikt om kapaciteten att ta kliv i Linköping, men det är ingen vågad gissning att han är tänkt för en roll i tredje- eller fjärdekedjan där två centrar (Niklas Persson och Tony Mårtensson) försvinner.

Nu ser jag hur Timrå är på mycket god väg att ta klivet upp i SHL-hockeyn och skicka Karlskrona till en både sportslig och ekonomiskt oviss framtid. Har det någon gång spelats en match mellan två svenska lag med så många miljoner i potten? Tveksamt, va?

Omöjligt att inte fascineras av Vilmos Gallo, som förmodligen spelat mest av alla forwards på isen. Han ville ha en större roll när han flyttade från LHC till Timrå och det fick han. Nu går kontraktet ut och med den utvecklingen vore det märkligt om inte LHC gjorde ett försök att ta honom tillbaka. Ungraren har mycket att förbättra, men tar stadiga steg framåt och är en skön kille som alla gillar.

LHC behöver definitivt den typen av profiler och Gallo skulle kunna ges en större uppgift än tidigare -- och göra den på ett bra sätt. Skulle passa perfekt i kedja tre eller fyra, spela mycket i box play och vara allmänt jobbig att möta.

x x x 

Tidigare under dagen såg jag uppgifter om att Karlskronas Joel Kellman är ett aktuellt namn för LHC.

Låter inte alls omöjligt.

Bra spelare.

Gillar honom.

Skulle fungera bra som tredjecenter.

x x x

Grattis, Timrå.

Det gjorde ni bra.

Så var det med den stängda ligan.

/ PB

Zackrissons besked om LHC

linköping Träffade Patrik Zackrisson efter landskampen (6-3 mot Slovakien) i Norrköping i går.

Svenske lagkaptenen (!) ville så klart veta en del om läget i LHC, även om svågern Tony Mårtensson förstås berättat ett och annat. Har förstått att en och annan LHC-supporter hoppats på att centern ska återvända till Linköping -- där han varit fem säsonger tidigare -- men de förhoppningarna kan läggas på is.

-- Nej, det är inte aktuellt med Sverige. Jag vill vara kvar utomlands minst ett år till. Allra helst i KHL, sa Zackrisson när vi pratade utanför omklädningsrummet i Himmelstalundshallen.

Har du pratat mycket med LHC under åren i Ryssland, Tjeckien och Schweiz?

-- Nej, det kan jag inte säga. Men så har jag också hela tiden varit inställd på att fortsätta utomlands.

Han har gjort en stark säsong i Sibir Novosibirsk och svarade för 42 poäng på 56 matcher. Däremot blev det inget KHL-slutspel för laget, vilket gör att 31-åringen i stället valt att satsa på att försöka komma med till sitt första VM. Han var länge med i truppen i Stockholm för några år sedan, men fick inte spela och skickades hem lagom till slutspelet.

Men det är lång väg till Danmark och fortfarande kan många spelare komma till när de är utslagna i olika slutspel runt om i världen.

-- Vad gäller centrar har du (Pär) Lindholm i Skellefteå, du har (Anton) Lander i Ryssland och några till. Sen avgörs det som vanligt av hur många som kommer loss från NHL. Men klart att man hoppas ta en plats. Annars hade jag inte valt att göra den här satsningen. Med en liten son därhemma blir det ännu tuffare att vara borta under längre tid.

Livet i Ryssland?

-- Novosibirsk är en jättebra stad. Det är långt bort och sex timmars tidsskillnad från Sverige, så när familjen inte är där blir det lite jobbigt. Men annars har det funkat jättebra.

Men det är inte klart att du blir kvar?

-- Nej, kontraktet går ut, så jag vet inte vad det blir till hösten, sa Patrik Zackrisson, som också var med och gjorde det bra i OS-turneringen i Sydkorea.

/ PB

Viktig symbolhandling att behålla Gordon

linköping Jag inser att LHC är i ett dilemma när det gäller Andrew Gordon.

Kontraktet går ut, med förlorad expertskatt blir det dyrare och han kan -- om jag inte fattat alldeles galet -- av skattetekniska skäl inte vara tillbaka i Sverige förrän i oktober. Men jag tror att det är viktigt att Fredrik Emvall & Co hittar en lösning.

Det är ingen hemlighet att Gordon är en personlig favorit för sitt sätt att vara och sitt sätt att alltid visa bra inställning.

En ledartyp.

På isen och i omklädningsrummet.

Låt vara att även han, likt laget i övrigt, haft en för ojämn säsong, men om inte kostnaderna skulle skena iväg alldeles så kommer han att göra mycket nytta för pengarna minst en säsong till. Den sociale kanadensaren som klippt och skuren för en roll när det i övrigt kommer att byggas nytt och många av övriga tongivande spelare inte blir kvar.

För LHC-ledningen skulle det också vara en viktig symbolhandling och skicka bra signaler till supportrarna att behålla Gordon. Man ska inte underskatta sånt. Visst, han skulle missa ett antal matcher i början, men han är redan mer Linköping än de flesta, han skulle komma in med massor av energi och ingen behöver tveka om att sommarträningen sköts som den ska.

Jag unnar honom ett värdigare LHC-slut än att dra på sig en tveksam utvisning och efter förlusten mot Djurgården, och med tårar i ögonen, säga att "jag svek min kapten och det var mitt fel att vi förlorade".

x x x

Så här långt bara officiellt att Niclas Lundgren lämnar LHC.

Men det blir många fler -- och utöver Almen Bibic är det tveksamt om någon med utgående avtal blir kvar.

Kristian Näkyvä blir det inte och han ersätts av Mattias Bäckman. Lundgren försvinner och där vill LHC ha någon som kan bidra med mer offensivt. Enligt uppgift är det nära med Lukas Bengtsson och det låter absolut som en mycket trolig värvning.

Bland forwards kom idag uppgifter från MrMadhawk om att Emil Sylvegård är klar för Malmö. "Jag är inte klar för något lag än", messade Sylvegård när jag fick tag på honom, men att han återförenas med farsan Patrik i Skåne känns rätt givet. Rent poängmässigt inte så tungt tapp för LHC, men profilmässigt desto tyngre.

LHC behöver den typen av profiler och det är olyckligt att Sylvegård lämnar.

Jakob Lilja uppges lämna för Djurgården. Att inte bröderna Olimb ska vara kvar har jag själv skrivit, även om Mathis faktiskt öppnade för en möjlig fortsättning efter sista matchen. Niklas Persson och Tony Mårtensson har gjort sitt i klubben, men det har ni säkert inte missat.

Allt detta skrivet: räkna med att LHC byter ut halva sin forwardsbesättning till hösten.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar