Logga in
Logga ut

Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Bra hockey -- mer sånt, tack

linköping Det var en viktig LHC-seger mot Skellefteå senast. Nu väntar Luleå och jag skulle på sitt sätt påstå att det är ännu viktigare poäng på spel.

Just nu är LHC, på rätt sida om kvartsfinalstrecket, sex poäng före Luleå, på fel sida om streck.

Differensen kan alltså öka till nio poäng -- eller minska till tre.

Ni förstår skillnaden.

LHF är ett lag som LHC ska/bör/måste ha bakom sig för att ta sig direkt till slutspel. Oavsett hur det slutar i eftermiddag är jag också övertygad om att det kommer att bli så, men bortaseger i Norrbotten skulle göra att det känns ännu mer säkert. LHC-insatsen mot Skellefteå senast lovade gott och som Tony Mårtensson -- som var riktigt bra och svarade för en av sina vassaste insatser under hösten -- uttryckte det efteråt:

-- Vi har gått bra på slutet, men mest vunnit mot lag som ligger på nedre halvan. Viktigt att få en seger och visa vad vi kan även mot ett av de så kallat "bästa lagen". Det var skönt.

Ja, även om det är lätt att numera överskatta Skellefteå, som fortfarande är bra, men inte lika bra som man var för några år sedan, var det en match som gav mersmak. Jag gillade den verkligen. Två bra lag, tajt match, hög fart, mycket känslor och rejält spel både framåt och bakåt.

Inte en misstagsfylld "hafs och slafs-match" som slutar 6--5, eller nåt sånt.

Nej, då ser jag hellre att det blir 2--0 och verkligen är bra hockey.

Viktigast för LHC: att hitta den stabilitet som krävs och göra det igen och igen och igen. Att följa upp en stark match mot tufft motstånd med ytterligare en. . . det är sånt som ger resultat och effekt i en lång serie.

Då kan den här grundserien sluta med lika många poäng som i fjol. Så här långt är det faktiskt fyra poäng bättre än vid motsvarande tid förra säsongen.

x x x

Jonas Gustavsson, målvakten, inledde med en skakig parad -- men var strålande sen. Så höga högstanivån finns där. Nu gäller att verkligen slipa bort ojämnheterna och hitta den stabilitet och trygghet som krävs.

x x x

Tung skada på viktige Jakob Lilja och jag gissar att han som tidigast är tillbaka till hemmamötet med Frölunda 19 december. Tungt avbräck för LHC, men med Andrew Gordon tillbaka efter avstängning blir det inte lika tungt.

x x x

På tal om Gordon: riktigt bra utdelning för LHC med elva av femton poäng på kontot utan honom i laget.

x x x

-- Sista gången du ser mig häruppe på läktaren. Nu ska jag vara på isen i fortsättningen, sa Gordon när vi träffades under matchen mot Skellefteå.

-- Är det ett löfte? sa jag. 

-- Äh...jag hoppas verkligen det. Men det går inte att lova något till hundra procent.

x x x

Underbart med Emil Sylvegårds ärliga svar efter Skellefteåmatchen. Om ni inte redan sett det, kolla här.

x x x

Jag tror fortfarande att det kan behövas någon mer defensiv back i uppställningen. Men underskattade Niclas Lundgren var verkligen en försvarsklippa senast. Bra där. Fortsätt så.

x x x

Andrew Gordon går som väntat in i kedjan med Derek Roy och Daniel Olsson Trkulja. Skulle tro att Emil Sylvegård får ta plats med Tony Mårtensson och Nick Sörensen. Så hade i alla fall jag gjort.

x x x

Luleå gjorde fyra mål (!) på fem minuters spel i numerärt överläge mot Växjö senast. Så att i mesta möjliga mån undvika utvisningar blir en viktig del av LHC-taktiken inför eftermiddagen.

/ PB

Det vill jag se i kväll, LHC

stockholm Tillbaka i LHC-mood efter några kul jobbdagar med Linköpings FC och Champions league i Manchester.

Tuff uppgift för LFC att vända på det underläget – och tuff uppgift för LHC att ta sig förbi Djurgården i hockeyns SM-slutspel. Men efter segermålet i sköna långrysaren senast finns i alla fall en realistisk möjlighet att göra det.

Det. Kan. Gå.

Stryk senast och jag undrar om inte det här hade varit över rätt snart.

För jag blir inte av med känslan att Djurgården ser vassare ut och är det bättre laget, vilket också 17 poängs skillnad i grundserien vittnar om. Därför måste LHC komma med mer än vad som visats så här långt. I slutspel kan andra faktorer komma till och få största betydelse. Inte minst mentala. ”Skaffa sig momentum”, som Leif Boork hade uttryckt det.

Sena avgörandet bör ha givit en psykologisk skjuts och då gäller att utnyttja det även nu. Någon match i Stockholm måste vinnas, otvivelaktigt är det så, och så mycket bättre möjligheter än att göra det direkt ikväll ges nog inte.

I Linköping har inte LHC förlorat mot Djurgården på länge nu.

Såg inte hela matchen senast, men stora delar av den från hotellrummet i Manchester. Riktigt skön dramatik. Som alla andra imponerades jag av Jonas Gustavssons målvaktsspel med flera avgörande monsterparader och Chad Billins som spelade både mest och bäst av utespelarna.

Dessutom gjorde han mål gånger två.

Det kommer att krävas att båda är lika dominanta i fortsättningen också.

Kul också att se fortsatt slutspelsform på Jakob Lilja. Niklas Persson är nästan alltid bra i den här typen av matcher och erfarna gnuggarkedjan med Sebastian Karlsson och Jimmy Andersson gjorde mycket nytta.

Den med bröderna Olimb har ingen vidare slutspelshistorik, men tog för sig riktigt bra och hade del i både mål och att fixa till en avgörande utvisning. Framförallt tyckte jag att Ken Andre såg stark ut när många andra av förståeliga skäl kroknade på slutet.

Men det finns också ett antal spelare som måste upp till en högre nivå.

Och, inte minst:

Är det något jag vill se på Hovet så är det en sjutusan till attityd.

Från början till slut, den här gången.

X x x

Jag älskar verkligen varje uns av slutspelshockey när den ser ut som i tisdags, men ser gärna att det avgörs lite tidigare i kväll.

/ PB

Gustavsson har nyckeln

linköping Vet inte riktigt vad som hänt, men på något märkligt sätt har ett antal inlägg försvunnit härifrån.

Upptäckte det häromdagen.

Fråga mig inte hur.

Nåväl.

I eftermiddag spelar LHC första SM-kvartsfinalen mot Djurgården och efter insatserna mot HV känns i alla fall som om hoppet om en trots allt kul hockeyvår i Linköping återvände. Att det dessutom blev Djurgården och inte Växjö som nästa motståndare gör också att det inte känns som omöjligt uppdrag att faktiskt ta det en runda till.

Detta sagt:

Djurgården blir favorit.

Sjävklart är det så.

Det snackas om guld i huvudstaden och som det sett ut under höst, vinter och vår (nåja) går inte att säga annat än att Djurgården varit betydligt bättre med en lagmaskin som konsekvent pumpat på och med en målvakt i Adam Reideborn som statistiskt sett varit seriens bästa.

Och på tal om det.

När jag tidigare i veckan kollade lite på just målvaktsstatistiken för att lämna in mina bidrag till "SHL awards" så noterade jag att LHC-keepern Jonas Gustavsson faktiskt är så högt upp som trea i just den ligan med en räddningsprocent på 91,63. Efter Reideborn och Viktor Fasth, men före alla andra.

Antar att det säger något om Gustavssons inneboende kapacitet, även om många -- inklusive undertecknad -- tyckt att det varit alldeles för svajigt tidigare under säsongen. Nu är det slutspel och är det någon som måste vara bra och leda laget så är det målvakten. Jag skulle säga att det är han som har nyckeln.

Ska LHC skrälla och slå ut tabelltvåan behöver Jonas Gustavsson vara bättre än Adam Reideborn.

Så enkelt är det.

Och svårt.

Laget med bästa målvakten vinner nästan alltid.

Insatserna mot HV 71 lovade gott, både för honom och laget, även om jag inte riktigt kommer ifrån frågan: hur mycket värdemätare var det? Hur bra var egentligen ett på backsidan skadeskjutet HV?

Det jag framförallt gillade med LHC-insatserna var attityden och noggrannheten.

Det såg ut som ett nytt lag jämfört med den usla serieavslutningen och för att ha en chans att ta sig vidare behöver förvandligen fortsätta. Bästa chansen att stjäla en match i Stockholm är att göra det direkt.

/ PB

Det. Kan. Faktiskt. Hända.

linköping På måndag spelar LHC första åttondelsfinalen för att på allvar ta sig in i SM-slutspelet.

Det vet vi.

Mot vilket lag?

Vet vi inte.

Det finns fortfarande många alternativ, men det lutar onekligen åt Luleå eller HV. Jag hoppas på det sistnämnda. Allting skulle bli så mycket enklare då. Och roligare. Mycket folk på alla matcher, prestigeladdat och en chans att för en gångs skull även göra play in till en ekonomiskt bra affär.

Skulle det bli Luleå blir det däremot en tung smäll.

Risk för dubbla och kostsamma flygresor till Norrland och säkert inte särskilt mycket publik i hemmamatchen heller.

Och vad det skulle innebära för resultatet med respass redan i åttondelsfinal får nog ganska många i LHC-styret att känna oro. Nej, HV vore kul och jag tror banne mig inte att det skulle vara så dumt sportsligt heller.

Nu är vi så klart inte där än, men med tanke på hur det sett ut på slutet är det inte konstigt att ytterst få tror på en kul hockeyvår i 013-land. Jag gör det inte heller. Men säsongen är faktiskt inte slut än. Tänk om det blir som för Brynäs i fjol, med mål i första bytet mot LHC i kvarten och sedan hela vägen till förlängning i sjunde och avgörande finalen.

Jag ser inga tendenser till något liknande nu, men:

Det. Kan. Faktiskt. Hända.

Mentalt borde LHC vända det negativa snacket till sin fördel och se det som en möjlighet.

Pumpa in mantrat och känslan att nu jäklar, nu är det vi mot världen.

x x x

Som Dan Tangnes, LHC-tränaren, uttrycker det i den här artikeln från tidigare idag.

--Om du tittar på lagen ovanför oss…det är inte så många av dem som gör att man skiter i brallan om vi skulle stöta på dem i ett slutspel.

x x x

Vi kan nog slå fast att LHC som allra bäst kan bli åtta.

Inte bra.

Därmed uppenbar risk för superfavoriten Växjö i en eventuell kvartsfinal.

x x x

Jag var rejält kritisk i min krönika i går, men tyckte att det fanns anledning till det. Problemet med att, som jag föreslår, tillfälligt bänka någon av de etablerade spelarna för att skicka en signal att det här duger inte är förstås att det just är spetsen som behöver bli vassare.

Men det kan ändå vara värt att fundera över.

x x x

I övrigt har jag skrivit det tidigare. Skulle redan i morgon vilja se Derek Roy med Jakob Lilja och Nick Sörensen och i stället Andrew Gordon med Mathis och Ken Andre Olimb. Är det fortsatt lika uddlöst tror jag till och med att det kan vara läge att sära på OIimb brothers inför slutspelet. På slutet har det varit för mycket av ineffektivt snurr i offensiv zon.

x x x

LHC mot Brynäs i morgon kväll.

Inte direkt SHL:s hetaste och formstarkaste lag som möts.

Snarare tvärtom.

x x x

På tal om ovannämnde Derek Roy. Mana kan tycka att han med sina meriter skulle synas och dominera mer. Jag också. Men samtidigt tittar jag på den så kallade plus-/minusstatistiken och då är det omöjligt att inte imponeras.

+16.

Överlägset bäst i laget och bland de bästa i hela serien.

Antar att det betyder att han gör många bra saker som vi inte riktigt ser.

/ PB

Viktigt bli sjua -- om inte sexa

linköping Ordinarie ledig lördag och Jill Johnsson-konsert inbokad till i kväll, men tänker förstås ändå följa LHC-mötet med Växjö via teven.

Bortamatch mot Sveriges överlägset bästa lag, med både spets, konsekvens och taktisk skicklighet.

Blir inte svårare än så.

Tittar jag på vilka spelare som Henrik Evertsson (Sveriges bästa sportchef?) satt ihop till Sam Hallams förfogande är det ingen tvekan om att Växjö blir superfavorit till SM-guldet. Jag skulle rent av vilja påstå att det är svagt om det här inte slutar med guldfirande i småländska residensstaden.

Det borde verkligen göra det.

LHC, då?

Tja, fyra poäng upp till topp sex-strecket och den spontana känslan är att det blir för tufft att ta in. Förlust idag och "fel" resultat i övrigt -- då kan det vara sju poäng och hopplöst läge inför fortsättningen. Men därmed inte alls oviktigt. Just nu står Luleå, LHC och HV på 75 pinnar och om vi nu inte tror att något av lagen når topp sex, och det gör vi inte, så blir det helt klart betydelsefullt att ta sjundeplatsen.

För garanterad hemmafördel i åttondelen -- och inte minst för att garanterat slippa att ställas mot Växjö i kvarten.

Det blir inte lätt med ett adrenalinstint Djurgården (eller möjligen Färjestad eller Frölunda) heller, men chanserna att ta sig vidare därifrån ökar definitivt.

På de fem senaste matcherna har LHC bara gjort sju mål -- och inte mer än två i någon match. Det räcker förstås sällan till de segrar som verkligen behövs nu. Jag gillade ändå en del tendenser i spelet mot Färjestad senast, åtminstone i de två avslutande perioderna då det var mer aktivt framåt och inte lika släpphänt bakåt. Tänkta förstakedjan med Nick Sörensen, Derek Roy och Andrew Gordon är ännu mållös, men något finns där att hoppas på. Känslan är att främst den förstnämnde fått en nytändning, varit mer involverad och sett mer intresserad ut i de senaste matcherna.

Men ska det här sluta lyckligt kan inte LHC förlita sig på att spelare som Karlsson och Sylvegård ska göra målen.

Då måste de som faktiskt är med för att göra det också göra det.

x x x

Niclas Lundgren klar för Örebro, enligt mrmadhawk.se. Stämmer säkert. Jag vet att backen med all säkerhet inte blir kvar i LHC, som sett till spelstil anser att han kostar för mycket. Och det är bara början. Enligt mina uppgifter kommer även spelare som Kristian Näkyvä, Andrew Gordon och bröderna Olimb att spela i andra klubbar till hösten.

x x x

Intressant snack med Färjestads eventchef Johan Kemi i dagens tidning. Ni har det här om ni inte redan sett det.

x x x

Och på tal om det. Det visar hur mycket nya idéer och nya influenser kan betyda. Var inne på det i den här krönikan tidigare i veckan. Ett starkt LHC-nyförvärv till kontoret skulle på sikt betyda betydligt mer än en ny målskytt till laget på isen.

/ PB

Så ser LHC-kedjorna ut mot Mora

linköping Ska kanske börja med att skriva att den här bloggen fortfarande lever.

Jag kan förstå om en och annan funderat, med tanke på att det varit tyst för länge nu. Skyller på att det varit mycket annat, det har varit semester och inte minst att det varit rätt mycket tyckande i krönikeform i stället.

Nåväl.

Ska försöka att bli något flitigare under resten av säsongen.

Efter fem raka förluster har det knappast undgått någon att pressen vilar tung på LHC och som jag skrev efter 1--3 mot Djurgården i lördags: jag har ytterst svårt att se hur det så snabbt ska bli tillräckligt bra och så många segrar som krävs för att åter ta sig över topp sex-strecket.

Väldigt mycket, för att inte säga allt, talar för åttondelsfinal mot Brynäs eller Luleå. Sexan Skellefteå är just nu fem poäng före och har kvar att möta Örebro (h), HV (b), Brynäs (b), Djurgården (h), Luleå (b) och Karlskrona (h). Jämför det med LHC som ställs mot Mora (b), Färjestad (h), Växjö (b), Rögle (h), Brynäs (b) och Växjö (h).

Närmast väntar alltså bortamöte i Dalarna och då väljer Dan Tangnes, tränaren, att placera sina vassaste offensiva ägg i samma korg. Jag tycker att det är rätt, vilket jag också skrivit tidigare. Den andra vägen har så här långt inte visat sig vara framkomlig och något måste göras för att få mer spets och minska risken att det blir för grått.

Derek Roy var tillbaka i träning i dag och jag utgår därmed att han spelar i Mora -- i en kedja med Nick Sörensen och Andrew Gordon. Mathis och Ken Andre Olimb får Daniel Olsson Trkulja vid sin sida. Jakob Lilja och Emil Sylvegård fortsätter med Tony Mårtensson och Niklas Persson bildar fjärdekedja med Jimmy Andersson och Sebastian Karlsson.

Så såg det ut på tisdagsträningen.

Så är tanken att det ska se ut nu när OS är avklarat.

Jag hade flyttat Gordon till bröderna Olimb och i stället kört Lilja med Roy och Sörensen.

Men det är en smaksak.

Eddie Larsson och Anton Karlsson saknades fortfarande, men som det låtit tidigare är förhoppningen att de ska spela. Däremot har jag inte riktigt koll på läget med Olle Lycksell, som utgick från träningen i måndags. Men han lär i alla fall inte spela redan i morgon. 18-åringen har gjort det bra och visat att han annars ska ha en ordinarie tröja. Tycker jag.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho
  • Mest lästa bloggarna

Sportbloggar

Övriga bloggar