Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Det blev ohållbart till slut

linköping Jo, jag tror fortfarande att Niclas Bergfors hade kunnat bli en joker för LHC i slutspelet.

Men nu är det inte längre aktuellt.

Redan när den meriterade forwarden inte gavs någon speltid mot Luleå i tisdags slog mig tanken att det trots allt skulle bli ett klubbyte i sista stund. Men Bergfors förnekade själv och jag hittade ingen annan som kunde bekräfta det. Naturligtvis borde jag ha slagit en signal till LHC-bekantingen Jocke Eriksson i Djurgården och kollat, men det är lätt att vara efterklok.

Med tanke på att Djurgården tidigare släppt iväg både Ikonen och Tambellini och Bergfors har sin bas i Stockholmstrakten var det på sitt sätt ett väntat val.

Jag gillade värvningen när LHC gjorde den. Den kändes spännande. Men det krävs inga djupare analyser för att inse att meriterade forwarden inte varit i närheten av att prestera det han borde. Till slut blev det en ohållbar situation med en sådan spelare på bänken med ytterst begränsad speltid. Ansvaret faller naturligtvis tungt på Niclas Bergfors själv, men till viss del även på LHC-ledningen som uppenbarligen inte hittat rätt roll och fått ut den kapacitet som besvisligen finns...eller åtminstone har funnits.

Ingen kan säga att han inte fått chansen och ingen kan säga att han inte försökt, men en gång för alla är det ju så att vissa spelare helt enkelt inte passar i vissa lag. Bergfors kommer att vara bättre i Djurgården, det är jag rätt säker på.

Om det nu finns någon vinnare i en sådan här affär så är det spelaren själv.

Jag har tidigare skrivit att jag tyckte att LHC kunde ha honom kvar säsongen ut för att sedan bryta, men när man nu kommit överens om även nästa år är det så klart rätt att bryta. Enligt mina källor har Niclas Bergfors varit en av de bäst betalda spelarna i LHC och nu blir man av med en ganska tung lönekostnad.

Fredrik Emvall, general managern, ville som väntat inte säga hur överenskommelsen med Djurgården ser ut, men det är ingen orimlig tanke att LHC fortsatt får betala en del, åtminstone för delar av den återstående kontraktstiden.

/ PB

Nu måste LHC få det på sina villkor

linköping Det är förmodligen ingen som tror mig, men jag hade redan före nedsläpp en magkänsla av att LHC skulle göra en svag insats och få det tufft i Karlskrona.

Exakt så blev det.

Det är inte så värst ofta man ser ett lag som lyckas så tydligt med sin taktik. Göra första målet, ställa upp med kompakt handbollsförsvar, jobba häcken av sig och sticka på en och annan farlig spelvändning när tillfälle ges.

Det händer rätt ofta ett lag misslyckas med sin taktik, men inte att det händer en, två och tre gånger. Mot samma lag. Mot samlat försvar. Under samma säsong.

Det är klart att formsvaga Karlskrona borde besegras av ett lag med topp fyra-ambitioner, det är klart att målvakten Johan Holmqvist borde ha testats mycket hårdare, det är klart att LHC borde ha gjort mer för att inte ännu en gång gå i fällan och låta mardrömsmotståndaren (?) få det på sina villkor. När andra laget (och rätt stora delar av hockeypubliken) tycker att Karlskrona är skittråkigt är mycket vunnet.

Nu har jag svårt att hetsa upp mig så vansinnigt efter en skräpmatch och bara andra förlusten på tretton matcher under 2017, men det är självklart ingen ursäkt för en svag insats. "Det blev för mycket nästan av allting", sa Dan Tangnes, tränaren, och det stämde rätt bra. Jag saknade ett motvapen, ett annat sätt att spela, för att ändra på matchbilden i stället för att köra huvudet i väggen hela tiden.

Det saknades fart, kreativitet, idéer och attack.

Ungefär som det sett ut för Liverpool i alldeles för många matcher mot sämre lag under vintern i Premier league.

LHC får ta det som en dyrköpt läxa och behöver visa mer ödmjukhet och mindre bekvämlighet för att ta revansch i lördagsmatchen.

Vad jag känner inför den?

Att LHC vinner.

Ni får kalla mig Saida om jag får rätt.

x x x

Marcel Müllers debut?

Tja, med tanke på förutsättningarna går inte att kräva så mycket, men tysken var som de flesta andra.

Det kan bara bli bättre.

x x x

Förmodligen är Henrik Törnqvist tillbaka efter sjukdom. Räkna bara med några smärre förändringar i övrigt.

/ PB

De hart varit bäst i LHC -- håller ni med?

linköping Bara upploppet kvar av grundserien i SHL-hockeyn.

Sedan slutspel.

Satt och funderade på vilka som varit bäst i LHC så här långt. Här är min spontana ranking. . . håller ni med?

Broc Little, forward

Farten och målskyttet har han haft hela tiden. Men den här säsongen har amerikanen lagt till något mer i repertoaren och svarat för inte mindre än 27 assists. Kan vinna poängligan och betyder så mycket för LHC.

Marcus Högberg, målvakt

Någon av målvakterna var tvungen att lyfta och framförallt har Högberg gjort det. Har växt ut till en av seriens bästa burväktare och är just nu trea i räddningsligan. På väg till Ottawa till nästa säsong.

Eddie Larsson, back

Doldis med begränsad speltid i Växjö. I LHC? Något helt annat. Mycket spel, defensivt stabil och nästan inga misstag alls. Helt klart den av nyförvärven som överraskat mest positivt med en nyckelroll i försvaret.

Sebastian Karlsson, forward

Inte den som glänser mest, men vars betydelse inte kan överskattas. Leder sin kedja oavsett vilka som är där i övrigt. När tänkta toppspelarna inte levererat har de hårdjobbande doldisarna på slutet gjort det i stället.

Garrett Roe, center

Inte riktigt nått samma höga nivå som i fjol, men fortfarande mycket bra och viktig med sin fart, kreativitet och hårda jobb. Kan mer – och behöver den här gången också visa det i slutspelet.

/ PB

Bergfors kan bli en joker

linköping Läser att i stort sett alltid lika välunderättade Mr Madhawk skriver att LHC har gjort försök att låta någon annan klubb ta över kontraktet med Niclas Bergfors.

Stämmer säkert att sådana diskussioner förts.

Det är så det fungerar i den här branschen. Spelare som inte levt upp till förväntningarna (framförallt sina egna) och med bra betalt erbjuds till andra klubbar. För att ta ett annat exempel så vet jag att Djurgården redan tidigt i höstas ville göra sig av med finske försvararen Mikko Kousa och att bland andra LHC, som då var på backjakt, kontaktades.

Men det var aldrig aktuellt och att nu Niclas Bergfors skulle försvinna under de sista dagarna innan övergångsfönstret slår igen. . . nja, det känns inte särskilt troligt. För LHC tror jag ändå att det till slut kan vara bra. Det är inget att hymla om att välmeriterade forwarden inte varit bra nog under säsongen, men kapaciteten finns där och något säger mig att han faktiskt kan bli en slutspelsjoker och producera en del.

Sedan är det en annan sak att det säkert också krävs en stark avslutning på våren för att han ska vara kvar i LHC-tröja till hösten.

Visst, ett år kvar på kontraktet, men sådana saker brukar alltid gå att lösa.

I synnerhet från en säsong till en annan.

Av dagens träning att döma blir Bergfors kvar i kedjan med Niklas Persson och Emil Sylvegård där även Vilmos Gallo ska ges speltid. Jag gissar att det även mot Luleå blir spel på tretton forwards. På backsidan gör Emil Kristensen comeback efter lång tids frånvaro, vilket betyder att LHC i skrivande stund är helt utan både skador och sjukdomar.

-- Peppar, peppar, som Dan Tangnes, tränaren, uttryckte det innan han smet in i omklädningsrummet efter träningen i dag.

x x x

Flera spelare som bekant magsjuka i förra veckan. Av dem som var i väg med olika landslag drabbades även Kristian Näkyvä, Mathis Olimb och Emil Kristensen.

x x x

Fortsatt inget besked taget vad gäller Petter Hanssons avslutning på säsongen. Förmodligen avgörs inte förrän på onsdag om han blir kvar i allsvenska Västervik eller inte. Men om inget inträffar på skadefronten inom kort blir det nog så. Utöver de sju backar som spelar mot Luleå finns också Anton Björkman och Adam Ginning att tillgå.

x x x

Luleå har bytt tränare under uppehållet och sådana åtgärder brukar ofta ge en kortsiktig effekt. Men med tanke på hur det sett ut under säsongen, att LHC faktiskt är 22 poäng före och har gått som tåget efter nyår, känns det svårt att tippa något annat än hemmaseger.

Jag säger 3--2.

x x x

Andreas Falk och Craig Schira är avstängda i Luleå.

/ PB

Fem möjliga ersättare till Högberg

linköping Marcus Högberg spelar med största säkerhet i Nordamerika nästa säsong.

Det ser ni här, om ni inte redan läst det.

Vem kan då komma i stället?

Tja, det är väl ungefär som att leta efter den där nålen i den berömda höstacken, men här är utan inbördes ordning (och än så länge utan att ha någon insideinfo på hur tankarna går hos GM-Emvall) fem målvakter som möjligen kan bli aktuella för LHC till nästa säsong:

Jhonas Enroth, San Diego

VM-hjälten från 2013 har många år i Nordamerika bakom sig, men några tyngre säsonger på slutet. Tränade med LHC i somras.

Christian Engstrand, Mora

Presentation överflödig. Linköpingskillen har några brokiga hockeyår bakom sig, men är nu på väg mot SHL-kval och hyllas stort i Dalarna.

Andrew Engelage, Bofors

28-årige kanadensaren var ett osäkert kort när han värvades från Italien (!), men har gjort jättesuccé i allsvenska topplaget.

Magnus Hellberg, Hartford

I Frölunda 2011/12, därefter fem säsonger i AHL med några få inhopp i NHL. Läge att flytta hem till hösten för 26-åringen?

Erik Källgren, Oskarshamn

Juniorlandslagsmeriterad. Utlånad från LHC till allsvenska Oskarshamn där han oftast varit reservmålvakt i höst och vinter.

/ PB

 

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar