Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Det ska bli kul med match

linköping Det finns en del saker här i världen som sällan blir riktigt bra. Som Garfunkel utan Simon, som elefanter i porslinsbutiker -- och som träningsmatcher i ishockey.

De säger ungefär lika mycket som väderprognoserna för ofta gör om vädret.

Med det sagt ska det bli kul med match.

Det var ett tag sen sist.

Men här och nu lovar jag att inte dra några växlar alls av det som utspelas mellan två tippade toppkonkurrenter i Stångebrohallen i kväll.

Som vi berättade i går blir det inget spel för Derek Roy och ett annat nyförvärv, Daniel Olsson-Trkulja, får därmed ta centerrollen med Nick Sörensen och Jakob Lilja.

-- "Trucken" är ytterforward, men som vi spelar är det inte så stor skillnad. Det blir bra. Så här i första matchen vill vi inte röra om för mycket i de kedjor som vi tränat med, sa Dan Tangnes, tränaren, när vi snackade efter träningen i går.

Med Adam Ginning på landslagsuppdrag och Anton Björkman ännu inte spelklar blir det spel på sex backar.

-- Juniorerna spelar också ett par matcher den här veckan och sen tror vi att det kan vara bra att alla får spela mycket för att komma in i det, sa Tangnes.

Om inget oförutsett inträffat under natten ser LHC-laget ut så här:

Jakob Johansson (Jonas Gustavsson) --

Chad Billins, Eddie Larsson -- Kristian Näkyvä, Niclas Lundgren -- Patrick Mullen, Anton Karlsson.

Andrew Gordon, Mathis Olimb, Mark Zengerle -- Nick Sörensen, Daniel Olsson-Trkulja, Jakob Lilja -- Ken Andre Olimb, Tony Mårtensson, Emil Sylvegård -- Sebastian Karlsson, Niklas Persson, Jimmy Andersson.

I Smålandsposten säger Växjöcoachen Sam Hallam:

-- Oavsett motstånd är det alltid tufft i början. Linköping känner samma sak som vi inför att mäta sin prestation mot ett väntat topplag. Linköping är ett starkt lag från målvakt till forwards.

Växjö saknar Robert Rosén och Liam Reddox, men kommer till spel med Viktor Fasth i målet, med Daniel Rahimi i ett av backparen och med en "Skellefteåkedja" med Martin Lundberg, Janne Pesonen och Andrew Calof.

/ PB

Det här vill jag se av LHC

linköping I två perioder mot Frölunda senast såg Frölunda ut precis som LHC vill göra.

Farten. Intensiteten. Kampen. Långa anfallen. Stabiliteten.

Men var det något jag förundrades över så var det att LHC-spelarna såg så flata ut. Här var det vinst i matchen dessförinnan, det var lördag, det var mer folk än på ett tag -- och så tilläts hemmalaget att bli mer eller mindre överkört från start. Det var inte okej.

--Jag vill se mer jävlar anamma och en tävlingsinstinkt i allt vi gör, sa Dan Tangnes, tränaren, när vi pratade efter måndagsträningen och det är bara att hålla med.

Nu görs diverse rockader i formationerna och jag gillar både att Mathis och Ken Andre Olimb nu får spela tillsammans och att Nick Sörensen i sin comeback paras ihop med Tony Mårtensson. Risken finns att det kommer att bli väl mycket ineffektivt snurr med bröderna tillsammans och att Mårtensson inte är tillräckligt form- och tempostark för att få fart på comebackamde Sörensen.

Men det känns som två riktiga försök att göra.

Så här långt har LHC-ledningen famlat något i sina försök att hitta nödvändig kemi i sina formationer. Spelare för spelare är det rätt många som gjort det okej och rätt många har sett bättre ut än i fjol. Men som lag har det inte hängt ihop så här långt. Varken framåt eller bakåt.

Några matcher här och där, några perioder här och där -- men alldeles för sällan över 60 minuter.

Djurgården har gått överraskande bra tack vare konsekvent spel, sammanhållet lag och enormt hårt jobb.

Är det något jag vill se av LHC den här veckan så är det just det.

/ PB

LHC-back klev av träningen

linköping Vad sägs om lite ishockey så här i väntan på fotbollen?

Har haft en ledig dag, men åkte förbi LHC-träningen i förmiddags och fick se samtliga spelare vara på is. Nick Sörensen, som varit borta länge nu, körde till synes för fullt och var med under hela passet. Däremot var Dan Tangnes, tränaren, tydlig med att det inte blir spel den här veckan för forwarden.

Däremot är det ingen särskild vågad gissning att det blir comeback för Mark Zengerle.

Av tisdagsträningen att döma såg dock formationerna ut som senast, men jag gissar att det skulle kunna bli så att amerikanen, i så fall på Fredrik Karlströms bekostnad, får plats med Tony Mårtensson och Ken Andre Olimb. Innan ovannämnde Sörensen är klar hade jag själv låtit Emil Sylvegård spela där igen.

På backsidan avbröt Patrick Mullen träningen i förtid. Såg inte exakt vad som hände och tränar-Tangnes hade inget besked efteråt heller. 

-- Jag märkte inte ens att han försvann och skulle skälla på backarna för att de inte var beredda och att det fattades en på isen, sa Tangnes.

i övrigt:

Läge för Adam Ginning att få första matchen från start mot Malmö på torsdag?

I denna stund spelar Malmö CHL-hockey. Betyder att Hardt & Co den här veckan alltså spelar måndag, tisdag och torsdag. Det behöver LHC utnyttja.

Med reservation för att det bara var något som jag fick för mig, men nog kändes det som om Jonas Gustavsson släppte rätt mycket puckar förbi sig.

Tre raka hemmamatcher för LHC väntar: Malmö, Frölunda och Djurgården. Ytterst viktiga matcher. Nu måste det börja bli vinster i Saab arena.

Ingen Jonathan Dahlén i LHC, som i stället hamnar i allsvenska Timrå. Synd för LHC och SHL, men jag antar att det har att göra med sjukdomsperioden (körtelfeber) under hösten.

/ PB

Så säger Emvall om Dahlén

linköping LHC-fansen hoppas på jättetalangen Jonathan Dahlén. Förstås. Bloggen var under dagen i kontakt med general managern Fredrik Emvall, som dock inte ville säga så mycket om läget.

– Han är inte vår spelare så jag väljer att inte kommentera det. Vi visste att det var något som skulle kunna hända (att han skulle komma hem), men nu har vi 14 forwards i truppen. Om det inte händer något speciellt har vi sagt att vi ska satsa på dem som vi har, sa Emvall.

Enligt våra uppgifter var planen för Dahlén att ta vägen till NHL via AHL, men läget förändrades när han blev sjuk i körtelfeber och missade stora delar av försäsongen. Nu väntar alltså en ännu icke namngiven klubb i Sverige och känslan är att LHC ligger bra till efter att parterna fått en bra relation i våras.

Vi har även sökt Dahléns agent Claes Elefalk, men utan resultat.

På tal om Emvall så pratade vi också om den oväntat svaga säsongsstarten.

– Det är klart att inte jag heller är nöjd. Vi har en del att skruva på. Senast såg i alla fall försvarsspelet bättre ut, men framåt måste vi sticka in näsan mer, sa han.

/ PB

 

 

Några som behöver göra det bättre i LHC

Linköping Med statistik kan som bekant det mesta bevisas. Här är fem punkter att ta mer eller mindre fasta på efter LHC:s sex första omgångar i SHL-hockeyn.

1) LHC hade före torsdagens matcher släppt till två färre skott på mål än HV 71 (155 mot 157) – men släppt in tio mål mer. Säger rätt mycket om halvdant försvarsspel och för många öppna lägen.

2) LHC är bäst i serien i numerärt överläge – med mål på inte mindre än var tredje försök. Lär bli tufft att ligga kvar på samma höga nivå. Däremot är det sämre i box play, med fem insläppta mål på 17 tillfällen.

3) Tony Mårtensson har inte värvats för att ta en lika framträdande roll som senast han var här, men så här långt har centerstjärnan inte varit på isen vid ett enda mål framåt med lika många spelare på isen.

4) Ett annat nyförvärv, backen Patrik ­Mullen, har haft det betydligt tuffare. Statistiken säger så klart inte allt, men –6 och på isen vid sju av tolv insläppta mål i fem mot fem är svårt att förklara bort.

5) Allsvenska nyförvärvet Daniel Olsson Trkulja har oväntat snabbt växt in i SHL-kostymen. Inte inne på ett enda mål bakåt och +3 i plus-/minusstati­stiken. Bra där.

/ PB

LHC kan behöva värva en back

linköping Sex matcher spelade och LHC står på åtta poäbg i SHL-hockeyn.

Betyget på det?

Tja, ingen usel start, men så klart inte godkänt.

Fyra av sex matcher på bortaplan och poäng i alla matcher utom en är fakta att ta hänsyn till, men inget snack om att det krävs mer för högre betyg. Det var onekligen starkt att komma tillbaka och vända matchen i Luleå i lördags, men inte ens den mest inbitne LHC-supporter kan säga att det var bra.

Andra perioden var rent av bland det sämre jag sett på länge.

Dan Tangnes, tränaren, var också befriande ärlig när vi pratade efteråt.

"Vi ska vara jävligt glada att vi kommer härifrån med två poäng. Bland det mest krampaktiga jag sett. Klumpiga utvisningar. Såg ut som om vi brutit båda handlederna. Får aldrig se ut på det sättet."

Nu blev det bättre (det kunde omöjligen ha gått åt andra hållet), men det ska också sägas att det var en hel del tur inblandat. Luleå hade öppet mål till 4-1 och det hade LHC aldrig förmått att vända. Med tanke på att det nu väntar en träningsvecka och inte nästa match förrän på fredag var det ännu viktigare för det mentala tillståndet.

Bara en poäng på tre matcher mot Luleå och Karlskrona hade varit en rejäl smäll för sargat självförtroende.

Nu blev det i alla fall tre och åtminstone något att ta med sig.

Skrev redan i somras att jag saknade en tuff och försvarsstark defensiiv pjäs i lagbygget och seriestarten har inte fått mig att ändra uppfattning. Snarare tvärtom. Frågan är om inte Fredrik Emvall, general managern, behöver ge sig ut och undersöka marknaden där. Om det nu finns pengar för det.

Att vara så lättsårat och så mycket klara chanser -- i synnerhet i Luleå -- som bjudits på så här långt håller definitivt inte.

Där krävs skärpning och en bättre balans.

I övrigt noterar jag:

Att Jonas Gustavsson svarade för ett flertal vassa parader senast, men jag får också en känsla av att det släpps väl mycket returer som måste rensas undan. Att det förutom mot HV inte känts särskilt tryggt. Bättre samarbete mellan målvakt och försvar krävs. Gustavsson kan mer.

Att Eddie Larsson är viktigaste backen. Kristian Näkyvä har också gjort det bra i höst. Men som helhet måste backspelet upp ett par klasser. Det måste kunna spelas enklare och effektivare när så behövs. Nye Patrick Mullen har haft en tuff omställning, ligger på rejält minus och ser för ofta desorienterad ut i egen zon.

Att Mathis Olimb varit den forward som lett laget på sistone. Även brorsan Ken Andre ska ha klart godkänt för upptakten. Andrew Gordon likaså. Flera mål av Jakob Lilja är också bra. Jag gillar också hur Daniel Olsson Trkulja snabbt har växt in i SHL-kostymen. Nya kedjan med honom, Mathis Olimb och Sebastian Karlssion var klart bäst häromsistens. Nick Sörensen behöver komma tillbaka för att ge mer spets. Honom skulle jag gärna se med Tony Mårtensson, som tidigare visat sig ha bra samarbete med högerfattade skyttar.

Att det inte var något vidare alls senast, men totalt sett rätt bra utdelning i power play. Däremot alldeles för många insläppta mål med en man mindre. Det har tidigare varit en styrka, men nu  är LHC sämst i serien i den spelformen. Håller inte. Det heller.

Att man ska akta sig för att dra för långtgående analyser av sex matcher. Det är bara 46 kvar innan det allra viktigaste börjar. Men det gäller att skaffa sig ett tillräckligt bra slagläge fram till dess.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar