Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Det ska bli kul med match

linköping Det finns en del saker här i världen som sällan blir riktigt bra. Som Garfunkel utan Simon, som elefanter i porslinsbutiker -- och som träningsmatcher i ishockey.

De säger ungefär lika mycket som väderprognoserna för ofta gör om vädret.

Med det sagt ska det bli kul med match.

Det var ett tag sen sist.

Men här och nu lovar jag att inte dra några växlar alls av det som utspelas mellan två tippade toppkonkurrenter i Stångebrohallen i kväll.

Som vi berättade i går blir det inget spel för Derek Roy och ett annat nyförvärv, Daniel Olsson-Trkulja, får därmed ta centerrollen med Nick Sörensen och Jakob Lilja.

-- "Trucken" är ytterforward, men som vi spelar är det inte så stor skillnad. Det blir bra. Så här i första matchen vill vi inte röra om för mycket i de kedjor som vi tränat med, sa Dan Tangnes, tränaren, när vi snackade efter träningen i går.

Med Adam Ginning på landslagsuppdrag och Anton Björkman ännu inte spelklar blir det spel på sex backar.

-- Juniorerna spelar också ett par matcher den här veckan och sen tror vi att det kan vara bra att alla får spela mycket för att komma in i det, sa Tangnes.

Om inget oförutsett inträffat under natten ser LHC-laget ut så här:

Jakob Johansson (Jonas Gustavsson) --

Chad Billins, Eddie Larsson -- Kristian Näkyvä, Niclas Lundgren -- Patrick Mullen, Anton Karlsson.

Andrew Gordon, Mathis Olimb, Mark Zengerle -- Nick Sörensen, Daniel Olsson-Trkulja, Jakob Lilja -- Ken Andre Olimb, Tony Mårtensson, Emil Sylvegård -- Sebastian Karlsson, Niklas Persson, Jimmy Andersson.

I Smålandsposten säger Växjöcoachen Sam Hallam:

-- Oavsett motstånd är det alltid tufft i början. Linköping känner samma sak som vi inför att mäta sin prestation mot ett väntat topplag. Linköping är ett starkt lag från målvakt till forwards.

Växjö saknar Robert Rosén och Liam Reddox, men kommer till spel med Viktor Fasth i målet, med Daniel Rahimi i ett av backparen och med en "Skellefteåkedja" med Martin Lundberg, Janne Pesonen och Andrew Calof.

/ PB

Nya LHC-kedjor mot Färjestad

linköping På dagen en månad till nedsläpp i SHL-hockeyn.

Träningsmatchandet är i gång, men som vanligt säger det nada om hur det kommer att se ut när allvaret börjar. Finns det någon sport där just det blir så tydligt som i ishockey?

Jag tror banne mig inte det.

Försäsongen handlar mest om att förbereda laget inför det som komma skall, sätta och hitta linjerna i spelet och komma fram till vem som ska spela med vem. För LHC:s del väntar närmast möte med Färjestad i Filipstad (!) i morgon och jämfört med matchen mot Växjö blir det mycket förändringar.

Inte en kedja ser ut som den gjorde då.

Med Derek Roy och Andrew Gordon på turnering med kanadensiska landslaget och med Nick Sörensen och Fredrik Karlström på listan över "inte så farligt skadade, men ändå skadade och vi riskerar inget så här års" har under veckan körts med de här kedjorna:

Tony Mårtensson med Jakob Lilja och Ken Andre Olimb.

Niklas Persson med Emil Sylvegård och Mark Zengerle.

Mathis Olimb med Daniel Olsson-Trkulja och Filip Fornåå Svensson.

Sebastian Karlsson med Jimmy Andersson och Gustav Lindberg.

Två juniorforwards får alltså chansen att visa upp sig och täcka upp när ordinarie spelare saknas. På backsidan är Adam Ginning tillbaka efter juniorlandslagsuppdrag och går in i laget. Stjärnmålvakten Jonas Gustavsson gör sin första match på svensk mark på mycket länge.

Färjestad saknar också några anfallare: lagkaptenen Alexander Johansson samt Linus Persson och Christoffer Törngren. Den på papperet mest intressanta linan består av nyförvärven Dick Axelsson och Martin Johansson tillsammans med Rasmus Asplund. Förra LHC-aren Niklas Fogström ser ut att matchas tillsammans med Oscar Steen och Michael Lindqvist.

x x x

Wasahallen i Filipstad tar 1 200 åskådare och enligt uppgift ska det bli "lapp på luckan".

x x x

Sätter mig i morgon i bilen och åker upp till de värmländska skogarna för att kunna ge er liverapporter på corren.se.

Det är förmodligen något fel på mig, men jag tycker att det ska bli rätt kul.

/ PB

Så startar LHC -- och NHL-lirare på plats

linköping Har av mejlskörden att döma förstått att det är en och annan som undrat hur Linköpings HC tänker formera laget från start den här säsongen. Det säger förstås inte så mycket om hur det kommer att se ut senare, men kan ändå ge en vink om hur tankarna går. Torsdagens första ispass gav inte heller några besked då det i stället var indelat i ett äldre och ett yngre lag.

Men tittade förbi fredagsträningen i Stångebro. . . och här är de formationer som gäller just nu.

Målvakter: Jonas Gustavsson och Jakob Johansson.

Backpar: Chad Billins och Eddie Larsson, Kristian Näkyvä och Niclas Lundgren samt Patrick Mullen och Anton Karlsson.

Kedjor: Nick Sörensen, Derek Roy och Jakob Lilja, Andrew Gordon, Mathis Olimb och Mark Zengerle, Ken Andre Olimb, Tony Mårtensson och Emil Sylvegård samt Sebastian Karlsson, Niklas Persson och Jimmy Andersson, med som det såg ut Daniel Olsson-Trkulja som extraforward.

-- När vi pratade om uppställningar hade vi fyra-fem alternativ som alla kände sig bekväma med. Vi tycker att vi har fyra starka kedjor, sa Dan Tangnes, tränaren, när jag frågade hur tankarna hade gått.

Saknades gjorde juniorlandslagsduon Adam Ginning och Fredrik Karlström samt Anton Björkman, som ännu inte är helt klar att köra för fullt efter sin axelskada. Å andra sidan var det tre minst sagt starka ersättare på isen. Eller vad sägs om NHL-trion Gustav Forsling, Klas Dahlbeck och Jakub Vrana?

Tänk om LHC haft dem i laget också.

Tänk om. . .

/ PB

 

Inget nytt med Tangnes och LHC

Grave Det har varit ett låååångt uppehåll, men nu när EM-fotbollen i Nederländerna är avklarad för svensk del tänkte jag ställa om till lite mer hockeyfokus igen. Har några dagar ledigt, är fortfarande kvar i EM-landet och har tagit min årliga sväng till lilla Grave på landsbygden.

Det är som att förflytta sig till en Van Vetereen-deckare av Håkan Nesser.

Jag bara väntar på att Sven Wollter ska dyka upp här på torget.

Nåväl, kollade läget med Fredrik Emvall tidigare idag.

Allt verkade gott, träningen igång, alla spelare på plats (förutom de som är iväg med juniorlandslag). Vad gäller diskussionerna med Dan Tangnes om en förlängning av kontraktet är läget oförändrat. Har skrivit det tidigare och jag tror att det är viktigt att LHC kommer i mål där.

Ett nytt och längre avtal skulle vara bra.

"Inget mer med Dan än", skrev Emvall i ett sms på min fråga.

På torsdag är det dags för första ispasset och även om det till väldigt stora delar är en kul men ändå pseudohändelse ger det i alla fall en första känsla av hur laget ska formeras och vem som är tänkt med vem. Åtminstone till en början. Med åtta utländska spelare -- varav fem från Nordamerika -- har onekligen Tangnes & Co en utmaning att få ihop det och se till att alla är i samma båt, som Stefan Lunner (minns ni honom?) en gång uttryckte det.

Av nyförvärven har inte minst Jonas Gustavsson och Derek Roy alla meriter som krävs för att ta stora roller och bli riktiga stjärnor på SHL-nivå. Men man ska ha respekt för att den ene inte spelade särskilt mycket i fjol och att den andre hade en förhållandevis undanskymd roll i Ryssland.

På papperet ser det här LHC-laget mycket spännande ut, men som för alla andra lag finns det frågetecken och jag vill allt vänta lite innan jag utlovar någon topplats. Men visst, om spetsvärvningarna levererar som de ska kan det bli det. Absolut. En sådan här bredd på forwardssidan har inte LHC haft någon gång tidigare.

Och oavsett vilket är det absolut viktigaste vad som händer i vår.

Efter två raka kvartsfinaluttåg är kravet semifinal.

Minst.

Några andra saker:

Samtliga tre kaptener (Persson, Karlsson och Gordon) från förra säsongen är kvar. Men ska inte Tony Mårtensson också ha åtminstone ett A på bröstet?

Ovannämnde Roy blir förstås förstacenter. Jag skulle inte bli förvånad om han får Nick Sörensen vid sin sida. Säker på att nygamle forwarden är tänkt för en stor roll.

Finns det tillräckligt med fart med så många spelare runt eller över 30-strecket?

Mårtensson är i första hand värvad som tredjecenter, men övertygad om att han fortfarande har kapacitet för att spela högre upp i kedjehierarkin.

Utgår från att Mathis Olimb, Ken Andre Olimb och Andrew Gordon kommer att göra bättre (och för de två första mindre skadefyllda) säsonger jämfört med i fjol. Det måste de göra.

Tittar du i truppen kan jag känna att det inte hade skadat med en mer fysisk back. Det vill till att Eddie Larsson fortsätter att ta steg framåt.

På tal om det: behålla stabila backparet med Larsson och Anton Karlsson och låta nyförvärven Chad Billins och Patrick Mullen starta tillsammans? Eller bättre med en offensiv och en defensiv i varje par?

Ju mer jag tänker på det, desto bättre känns en fjärdekedja med Niklas Persson som center mellan Sebastian Karlsson och Jimmy Andersson. Kan bli tuff att möta. Och nyttig, även om den inte lär slå några målrekord.

/ PB

Här är SHL-rankingen -- just nu

linköping Ni är som är härinne och kollar ibland har säkert märkt att det varit extremt lugnt på bloggfronten på sistone.

Har medvetet valt att ligga lågt så här under hockeyns lågsäsong.

Men något ska man fundera på under en ledig dag och frågan är vad som väntar på svenska ishockeyrinkar i vinter.

Med knappt tre och en halv månad till seriestart har jag gjort ett tappert försök att ranka lagen, även om jag förstås är plågsamt medveten om att det är ett omöjligt uppdrag. Några kommer att floppa, några kommer att flippa och mycket kommer att hända innan transferfönstret på andra sidan nyår.

Så är det alltid.

Dessutom är några klubbar mer eller mindre klara med sina trupper, medan  de allra flesta (som LHC) har ett antal platser kvar att fylla.

Så ta just nu-rankingen för vad den är. 

Om några dagar, och om några värvningar, kan det se annorlunda ut. Exempelvis känns HV just nu rätt långt från det lag som tog guld i våras, men det är ingen vågad gissning att sportcheferna Davidsson och Hult kommer att lasta in ett och annat tungt nyförvärv för att närma sig den gångna säsongens mästarklass.

Och lyckas LHC med att få till de sista pusselbitarna i lagbygget kan det också bära uppåt. Men allra viktigast är förstås att det den här gången blir ett längre och roligare slutspel.

1) Växjö

2) Frölunda

3) Malmö

4) Skellefteå

5) Brynäs

6) LHC

7) HV

8) Färjestad

9) Djurgården

10) Luleå

11) Örebro

12) Karlskrona

13) Rögle

14) Mora

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar