Logga in
Logga ut

Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Efter lägret -- så skulle jag formera laget

linköping Har just tillbringat några dagar med LHC på läger i Roslagens famn.

Blir ett långt reportage till SHL-bilagan som kommer om några veckor.

Rätt mycket spännande lösning utlovas, om allt från möten om box play till paint ball-lek.

Går inte in på det mer här och nu, men känslan är det var något positivt som växte fram. Det kändes mer glatt och mer avslappnat på sista träningen än på den första. Lagkänsla är sånt som växer fram och då är det förstås viktigt att komma iväg och vara tillsammans på annat sätt än som vanligt.

Det som spelmässigt lovade mest gott: insatserna i numerära överlägen, både på match och träning. Inte minst ser pp-formationen med Derek Roy som motor tillsammans med Chad Billins, Andrew Gordon, Mark Zengerle och Tony Mårtensson riktigt spännande ut.

På skadefronten kan rapporteras att nyförvärvet Fredrik Karlström körde för fullt på fredagsträningen och om inget tillstöter är han spelklar till nästa vecka. Det gäller förmodligen även viktige backen Eddie Larsson, som tränade på egen hand i Norrtälje.

Jonas Gustavsson, nye målvakten, avstod av säkerhetsskäl från sista träningen. Adam Ginning fick en smäll mot ena axeln mot AIK i onsdags och tränade inte efter det. Nick Sörensen tvingades utgå redan i första bytet i första matchen för några veckor sedan, är ännu inte spelklar och var på ny koll i fredags.

Efter att ha sett lite mer och lyssnat på hur tankarna går. . . ja, då skulle jag vilja se de här kedjorna när alla är tillbaka (om det nu händer):

Derek Roy med Andrew Gordon och Mark Zengerle. Tony Mårtensson med Nick Sörensen och Ken Andre Olimb. Mathis Olimb med Jakob Lilja och Emil Sylvegård. Niklas Persson med Sebastian Karlsson och Jimmy Andersson. Och då har jag inte med vare sig ovannämnde Karlström och Daniel Olsson Trkulja, som båda absolut är tillräckligt bra för att spela och för att på sikt arbeta sig in i laget.

På backsidan skulle jag välja samma kombinationer som inledde säsongen: Chad Billins med Eddie Larsson, Kristian Näkyvä med Niclas Lundgren, Patrick Mullen med Anton Karlsson samt Adam Ginning eller Anton Björkman som extraförsvarare.

Med alla friska och krya är det så jag skulle formera laget.

/ PB

Gustavsson har nyckeln

linköping Vet inte riktigt vad som hänt, men på något märkligt sätt har ett antal inlägg försvunnit härifrån.

Upptäckte det häromdagen.

Fråga mig inte hur.

Nåväl.

I eftermiddag spelar LHC första SM-kvartsfinalen mot Djurgården och efter insatserna mot HV känns i alla fall som om hoppet om en trots allt kul hockeyvår i Linköping återvände. Att det dessutom blev Djurgården och inte Växjö som nästa motståndare gör också att det inte känns som omöjligt uppdrag att faktiskt ta det en runda till.

Detta sagt:

Djurgården blir favorit.

Sjävklart är det så.

Det snackas om guld i huvudstaden och som det sett ut under höst, vinter och vår (nåja) går inte att säga annat än att Djurgården varit betydligt bättre med en lagmaskin som konsekvent pumpat på och med en målvakt i Adam Reideborn som statistiskt sett varit seriens bästa.

Och på tal om det.

När jag tidigare i veckan kollade lite på just målvaktsstatistiken för att lämna in mina bidrag till "SHL awards" så noterade jag att LHC-keepern Jonas Gustavsson faktiskt är så högt upp som trea i just den ligan med en räddningsprocent på 91,63. Efter Reideborn och Viktor Fasth, men före alla andra.

Antar att det säger något om Gustavssons inneboende kapacitet, även om många -- inklusive undertecknad -- tyckt att det varit alldeles för svajigt tidigare under säsongen. Nu är det slutspel och är det någon som måste vara bra och leda laget så är det målvakten. Jag skulle säga att det är han som har nyckeln.

Ska LHC skrälla och slå ut tabelltvåan behöver Jonas Gustavsson vara bättre än Adam Reideborn.

Så enkelt är det.

Och svårt.

Laget med bästa målvakten vinner nästan alltid.

Insatserna mot HV 71 lovade gott, både för honom och laget, även om jag inte riktigt kommer ifrån frågan: hur mycket värdemätare var det? Hur bra var egentligen ett på backsidan skadeskjutet HV?

Det jag framförallt gillade med LHC-insatserna var attityden och noggrannheten.

Det såg ut som ett nytt lag jämfört med den usla serieavslutningen och för att ha en chans att ta sig vidare behöver förvandligen fortsätta. Bästa chansen att stjäla en match i Stockholm är att göra det direkt.

/ PB

Det. Kan. Faktiskt. Hända.

linköping På måndag spelar LHC första åttondelsfinalen för att på allvar ta sig in i SM-slutspelet.

Det vet vi.

Mot vilket lag?

Vet vi inte.

Det finns fortfarande många alternativ, men det lutar onekligen åt Luleå eller HV. Jag hoppas på det sistnämnda. Allting skulle bli så mycket enklare då. Och roligare. Mycket folk på alla matcher, prestigeladdat och en chans att för en gångs skull även göra play in till en ekonomiskt bra affär.

Skulle det bli Luleå blir det däremot en tung smäll.

Risk för dubbla och kostsamma flygresor till Norrland och säkert inte särskilt mycket publik i hemmamatchen heller.

Och vad det skulle innebära för resultatet med respass redan i åttondelsfinal får nog ganska många i LHC-styret att känna oro. Nej, HV vore kul och jag tror banne mig inte att det skulle vara så dumt sportsligt heller.

Nu är vi så klart inte där än, men med tanke på hur det sett ut på slutet är det inte konstigt att ytterst få tror på en kul hockeyvår i 013-land. Jag gör det inte heller. Men säsongen är faktiskt inte slut än. Tänk om det blir som för Brynäs i fjol, med mål i första bytet mot LHC i kvarten och sedan hela vägen till förlängning i sjunde och avgörande finalen.

Jag ser inga tendenser till något liknande nu, men:

Det. Kan. Faktiskt. Hända.

Mentalt borde LHC vända det negativa snacket till sin fördel och se det som en möjlighet.

Pumpa in mantrat och känslan att nu jäklar, nu är det vi mot världen.

x x x

Som Dan Tangnes, LHC-tränaren, uttrycker det i den här artikeln från tidigare idag.

--Om du tittar på lagen ovanför oss…det är inte så många av dem som gör att man skiter i brallan om vi skulle stöta på dem i ett slutspel.

x x x

Vi kan nog slå fast att LHC som allra bäst kan bli åtta.

Inte bra.

Därmed uppenbar risk för superfavoriten Växjö i en eventuell kvartsfinal.

x x x

Jag var rejält kritisk i min krönika i går, men tyckte att det fanns anledning till det. Problemet med att, som jag föreslår, tillfälligt bänka någon av de etablerade spelarna för att skicka en signal att det här duger inte är förstås att det just är spetsen som behöver bli vassare.

Men det kan ändå vara värt att fundera över.

x x x

I övrigt har jag skrivit det tidigare. Skulle redan i morgon vilja se Derek Roy med Jakob Lilja och Nick Sörensen och i stället Andrew Gordon med Mathis och Ken Andre Olimb. Är det fortsatt lika uddlöst tror jag till och med att det kan vara läge att sära på OIimb brothers inför slutspelet. På slutet har det varit för mycket av ineffektivt snurr i offensiv zon.

x x x

LHC mot Brynäs i morgon kväll.

Inte direkt SHL:s hetaste och formstarkaste lag som möts.

Snarare tvärtom.

x x x

På tal om ovannämnde Derek Roy. Mana kan tycka att han med sina meriter skulle synas och dominera mer. Jag också. Men samtidigt tittar jag på den så kallade plus-/minusstatistiken och då är det omöjligt att inte imponeras.

+16.

Överlägset bäst i laget och bland de bästa i hela serien.

Antar att det betyder att han gör många bra saker som vi inte riktigt ser.

/ PB

Viktigt bli sjua -- om inte sexa

linköping Ordinarie ledig lördag och Jill Johnsson-konsert inbokad till i kväll, men tänker förstås ändå följa LHC-mötet med Växjö via teven.

Bortamatch mot Sveriges överlägset bästa lag, med både spets, konsekvens och taktisk skicklighet.

Blir inte svårare än så.

Tittar jag på vilka spelare som Henrik Evertsson (Sveriges bästa sportchef?) satt ihop till Sam Hallams förfogande är det ingen tvekan om att Växjö blir superfavorit till SM-guldet. Jag skulle rent av vilja påstå att det är svagt om det här inte slutar med guldfirande i småländska residensstaden.

Det borde verkligen göra det.

LHC, då?

Tja, fyra poäng upp till topp sex-strecket och den spontana känslan är att det blir för tufft att ta in. Förlust idag och "fel" resultat i övrigt -- då kan det vara sju poäng och hopplöst läge inför fortsättningen. Men därmed inte alls oviktigt. Just nu står Luleå, LHC och HV på 75 pinnar och om vi nu inte tror att något av lagen når topp sex, och det gör vi inte, så blir det helt klart betydelsefullt att ta sjundeplatsen.

För garanterad hemmafördel i åttondelen -- och inte minst för att garanterat slippa att ställas mot Växjö i kvarten.

Det blir inte lätt med ett adrenalinstint Djurgården (eller möjligen Färjestad eller Frölunda) heller, men chanserna att ta sig vidare därifrån ökar definitivt.

På de fem senaste matcherna har LHC bara gjort sju mål -- och inte mer än två i någon match. Det räcker förstås sällan till de segrar som verkligen behövs nu. Jag gillade ändå en del tendenser i spelet mot Färjestad senast, åtminstone i de två avslutande perioderna då det var mer aktivt framåt och inte lika släpphänt bakåt. Tänkta förstakedjan med Nick Sörensen, Derek Roy och Andrew Gordon är ännu mållös, men något finns där att hoppas på. Känslan är att främst den förstnämnde fått en nytändning, varit mer involverad och sett mer intresserad ut i de senaste matcherna.

Men ska det här sluta lyckligt kan inte LHC förlita sig på att spelare som Karlsson och Sylvegård ska göra målen.

Då måste de som faktiskt är med för att göra det också göra det.

x x x

Niclas Lundgren klar för Örebro, enligt mrmadhawk.se. Stämmer säkert. Jag vet att backen med all säkerhet inte blir kvar i LHC, som sett till spelstil anser att han kostar för mycket. Och det är bara början. Enligt mina uppgifter kommer även spelare som Kristian Näkyvä, Andrew Gordon och bröderna Olimb att spela i andra klubbar till hösten.

x x x

Intressant snack med Färjestads eventchef Johan Kemi i dagens tidning. Ni har det här om ni inte redan sett det.

x x x

Och på tal om det. Det visar hur mycket nya idéer och nya influenser kan betyda. Var inne på det i den här krönikan tidigare i veckan. Ett starkt LHC-nyförvärv till kontoret skulle på sikt betyda betydligt mer än en ny målskytt till laget på isen.

/ PB

Så ser LHC-kedjorna ut mot Mora

linköping Ska kanske börja med att skriva att den här bloggen fortfarande lever.

Jag kan förstå om en och annan funderat, med tanke på att det varit tyst för länge nu. Skyller på att det varit mycket annat, det har varit semester och inte minst att det varit rätt mycket tyckande i krönikeform i stället.

Nåväl.

Ska försöka att bli något flitigare under resten av säsongen.

Efter fem raka förluster har det knappast undgått någon att pressen vilar tung på LHC och som jag skrev efter 1--3 mot Djurgården i lördags: jag har ytterst svårt att se hur det så snabbt ska bli tillräckligt bra och så många segrar som krävs för att åter ta sig över topp sex-strecket.

Väldigt mycket, för att inte säga allt, talar för åttondelsfinal mot Brynäs eller Luleå. Sexan Skellefteå är just nu fem poäng före och har kvar att möta Örebro (h), HV (b), Brynäs (b), Djurgården (h), Luleå (b) och Karlskrona (h). Jämför det med LHC som ställs mot Mora (b), Färjestad (h), Växjö (b), Rögle (h), Brynäs (b) och Växjö (h).

Närmast väntar alltså bortamöte i Dalarna och då väljer Dan Tangnes, tränaren, att placera sina vassaste offensiva ägg i samma korg. Jag tycker att det är rätt, vilket jag också skrivit tidigare. Den andra vägen har så här långt inte visat sig vara framkomlig och något måste göras för att få mer spets och minska risken att det blir för grått.

Derek Roy var tillbaka i träning i dag och jag utgår därmed att han spelar i Mora -- i en kedja med Nick Sörensen och Andrew Gordon. Mathis och Ken Andre Olimb får Daniel Olsson Trkulja vid sin sida. Jakob Lilja och Emil Sylvegård fortsätter med Tony Mårtensson och Niklas Persson bildar fjärdekedja med Jimmy Andersson och Sebastian Karlsson.

Så såg det ut på tisdagsträningen.

Så är tanken att det ska se ut nu när OS är avklarat.

Jag hade flyttat Gordon till bröderna Olimb och i stället kört Lilja med Roy och Sörensen.

Men det är en smaksak.

Eddie Larsson och Anton Karlsson saknades fortfarande, men som det låtit tidigare är förhoppningen att de ska spela. Däremot har jag inte riktigt koll på läget med Olle Lycksell, som utgick från träningen i måndags. Men han lär i alla fall inte spela redan i morgon. 18-åringen har gjort det bra och visat att han annars ska ha en ordinarie tröja. Tycker jag.

/ PB

Så hade jag gjort utan OS-lirarna

Linköping Skrev i ett tidigare inlägg om den viktiga veckan som väntade Linköpings HC.

Det kunde bli nio poäng mot Karlskrona, Skellefteå och HV.

Det blev bara fyra.

Så klart inte godkänt, för första gången på fel sida om topp sex-strecket -- och nu dessutom med fyra av de bästa spelarna borta i tre matcher under OS. Det är tufft läge för LHC, som måste hitta stabilitet och börja med att se ungefär likadana ut i match efter match för att det ska gå vägen.

Skrev det redan i lördags:

Med det spel som visades upp då kommer det att bli åttondelsfinal och inte heller avancemang därifrån.

Nu är inte LHC ensamt om att svaja. Det är bara Växjö som håller riktigt hög klass och har nödvändig stabilitet. För det lag i övrigt som hittar rätt under det som är kvar finns väldigt mycket att vinna. Med tanke på trupp, form och förutsättningar går inte att förvänta sig att LHC ska vara ett givet lag i toppen -- men vare sig Skellefteå eller HV var så bra att de borde ha rest från Linköping som vinnare.

Med en normal försvars- och målvaktsinsats hade LHC definitivt vunnit senast.

x x x

Roy, Billins, Olimb och Olimb borta. Förmodligen även skadade Jimmy Andersson i ett par matcher till.

Frågan är då vad LHC ska ställa upp med för kedjor mot Färjestad på torsdag. Jag tror att jag hade gjort så här. . . med en fjärde avlastningskedja som inte spelar lika mycket som övriga. Med bara två matcher kvar inför ett längre uppehåll är det bara att pumpa ut allt som finns kvar i ben och huvud.

Och det vill till att de som nu ges chansen att spela mer verkligen tar den och höjer sig med ökat ansvar.

Över tid fungerar det så klart inte utan så många av de bästa spelarna, men i enstaka matcher kan det gå.

Kedjorna, ja. 

Nåt sånt här kanske?

Nick Sörensen, Tony Mårtensson, Jakob Lilja.

Andrew Gordon, Niklas Persson, Olle Lycksell.

Daniel Olsson Trkulja, Sebastian Karlsson, Emil Sylvegård.

Henrik Törnqvist, Jonathan Rodensjö, Fredrik Karlström.

x x x

5-2 till Rögle i derbyt mot Malmö.

LHC tackar för hjälpen.

x x x

Och på tal om det: ny succé för Olle Liss som fått en pangstart i Ängelholm. Vet inte om LHC var intresserat av att ge honom en chans när han var i Västervik, men med tanke på vad han så här långt presterat i Rögle hade det varit intressant att se.

x x x

Rögle går bra -- det har onekligen blivit skillnad med två gånger Abbott i stället för Eldebrink och Carlsson -- och kommer inte att hamna i något kvalspel. Som det känns nu talar allt mer för att Karlskrona och Mora hamnar där. Men Örebro finns också i riskzonen.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar