Logga in
Logga ut

Per Bergsten & Rebecca Candevi

LHC-bloggen

Här är några LHC-are jag vill se mer av

linköping Hemmapremiär i Saab arena i morgon kväll och LHC ställer upp med samma lag som avslutade första matchen mot Färjestad i lördags. Det betyder att Daniel Olsson Trkulja går in med Mathis Olimb och Mark Zengerle och att Fredrik Karlström i stället blir extraforward.

I övrigt samma.

Har skrivit det tidigare och är det något som behöver kommas till rätta med så är det effektiviteten i fem mot fem. Under de senaste veckorna har det skapats för få chanser och gjorts för få mål när det inte spelats i numerärt överläge. LHC kan ha ett vinnarvapen i sitt power play och det ska så klart utnyttjas, men det går inte bara att lita på det som Slavomir Lener alltid kallade för special teams.

Power play slipades på träningen och framförallt Mathis Olimb såg pigg ut med ett par målskott bakom Jonas Gustavsson. Noterbart är att det är exakt samma formationer som inledde säsongen i den spelformen. Tanken är förstås att Nick Sörensen ska vara med där, men nyförvärvet har som bekant mest varit skadad och blir borta i ytterligare tre--fyra veckor.

Tungt framförallt för honom själv, men också för LHC. Det svämmar inte över av målskyttar och Sörensen kan vara en sådan. Dessutom har han tyngden och storleken som behövs i ett i övrigt inte särskilt storväxt lag.

Flera spelare svarade, även om det till slut blev stryk, för helt okej insatser i Karlstad i premiären, men här är några som jag vill se mer av:

Patrick Mullen. Nye backen hade visserligen en assist, men kom i övrigt fel i det mesta och hade inte minst stora bekymmer med spelet i egen zon. Jag förutsätter att han kan mer än så.

Jakob Lilja. Har med sin snabbhet fått chansen tillsammans Andrew Gordon och Derek Roy och inga behöver tvivla på att han även fortsättningsvis kommer att vara med och skapa chanser. Men det gäller att utnyttja dem också.

Mark Zengerle. AHL-förvärvet kom till skott och hade några lägen mot Färjestad, men har en del att bevisa och behöver bättre komma in i svenska sättet att spela.

Tony Mårtensson. Jag är övertygad om att veteranen kommer att bli en hit, men han var blek senast. Där krävs mer. Då kan han kanske också få fart på kedjekompisen Emil Sylvegård, som jag personligen tror kan få ett genombrott och inte bara vara en bufflig och elek jävel i vinter.

x x x

Hur det går mot taktiskt skickliga Växjö?

Tja, blir säkert som vanligt tätt och tufft och mål av Tuomas Kiiskinen.

2--3.

/ PB

 

LHC inte intresserat av forwarden

linköping

Jag har hört ryktet rätt länge nu och till slut fick jag höra att Rhett Rakhshani – som av ekonomiska skäl inte fick vara kvar i Malmö - är nära en återkomst till Linköping.

Har hela tiden tvivlat på uppgifterna och ibland är magkänslan rätt. Enligt uppgift från en mycket säker källa kan jag slå fast att det inte är aktuellt. LHC ska inte vara intresserat. Har inte kollat det med Fredrik Emvall, general managern, men känner mig säker på att uppgifterna stämmer.

Läste häromdagen att genomtrevlige amerikanen har erbjudande från några klubbar i Sverige och Schweiz och just nu funderar över sin framtid. Ingen behöver tvivla på kapaciteten, men de senaste säsongerna (både i LHC och Malmö) har han varit ojämn och skadedrabbad. Malmös sportchef Emil Sylvegård var också tydlig med att han ansåg att forwarden presterat för lite i förhållande till kostnad.

På tal om kostnad: det skulle vara intressant att veta vad Örebro fick punga ut i månadslön för att få över Aaron Palushaj från Brynäs. Närkingarna ville ha Broc Little, men där vann LHC dragkampen och därför var närkingarna tvungna att hitta en annan anfallare av högsta klass och då fick det kosta. Men för serien är det bara kul med sådana här övergångar.

/ PB

 

Nej, de ska inte till LHC

linköping Det har sagts så många gånger tidigare, men det är en märklig tid vi lever i.

Hur flyktiga rykten blir till klara sanningar.

Utan att de är det.

Under de senaste dagarna har jag, och vi till Corrensporten, fått olika mejl om att de här spelarna ska vara klara för LHC till nästa säsong och att vi borde skriva om det: Klas Dahlbeck, Eric Tangradi och André Petersson.

Dahlbeck har vi avskrivit sedan tidigare och som vi berättade redan då kommer han att spela i Ryssland till hösten. Tangradi och Petersson har vi kollat upp och beskedet från säkra källor i LHC-ledningen är att "nej, det är inte aktuellt". Alla tre hade förstås varit starka nytillskott, men här finns andra namn på gång till de två sista platserna i truppen.

Förhoppningen var att det skulle vara klart i går, men som bekant går det sällan så snabbt som man vill i den här branschen. Jag lovar att på ett eller annat sätt återkomma så fort jag vet mer. 

/ PB

Den typen borde LHC värva

linköping Efter värvningen av Broc Little och Lukas Bengtsson på ingång har LHC bara två platser kvar att fylla i nästa säsongs lagbygge. Två anfallare. En ska definitivt vara center och där är som bekant Andy Miele ett aktuellt namn.

Marknaden på svenska spelare är tunn och jag skulle tro att man får titta på utländska alternativ även för att hitta det andra namnet. Nu är jag inte säker på hur mycket pengar som finns kvar i Fredrik Emvalls plånbok, vilket förstås påverkar klassen på vad som kan plockas in mer.

Drömmen vore att lyckas sajna någon för de två första kedjorna. Där finns, som jag ser det, ytterligare en vakant plats för att ge laget tillräcklig spets och bredd på toppen.

Själv vet jag vilken typ jag skulle vilja se.

Hyfsat poängstark naturligtvis – men också en tuffing och elak jävel som är jobbig att möta.

Ungefär som Brendan Shinnimin, som värvades in till Växjö i fjol, som var bra under grundserien och ännu bättre under slutspelet. Det blev väl mycket utvisningar, men så blir det när du ligger på gränsen och oj, vad mycket nytta som kanadensaren gjorde. En sådan rollspelare är precis vad LHC skulle behöva.

Såg i går hur kollegorna på Gefle dagblad gjort en lista på ”tio tänkbara nyförvärv för Brynäs”. Gävleklubben är ute efter den sista, vassa pusselbiten och där fanns onekligen en och annan spännande spelare. Allt från Aaron Palushaj, som var där i vintras, till namn som Andy Miele (!), André Pettersson, Andrew Calof, Dick Axelsson, David Kase, Alex Friesen, Alexander Bergström, Chris Terry och Mario Kempe.

Kan nog finnas en och annan av de där tio som borde intressera även LHC.

/ PB

Bra jobbat, Emvall

linköping Har – och jag tycker att det funnits anledning – varit kritisk till rätt mycket kring Linköpings HC på sistone. Men det ska förstås också påpekas när det görs något bra. Som nu.

Andrew Gordon blir kvar i klubben och det var viktigt.

Dels naturligtvis för att det är en bra spelare, men minst lika viktigt för att det känns som en symbolhandling och för att kanadensaren på många sätt växt ut till stomspelare och kulturbärare. Man ska inte underskatta betydelsen av sånt. LHC hade inte råd att inte komma överens, om ni förstår vad jag menar.

Att det skulle bli en fortsättning har känts klart ganska länge nu och det mest anmärkningsvärda var väl att kontraktet blev så långt som tre år. Det ska ha Fredrik Emvall, general managern, ha kredd för. Det är bra jobbat att hitta en sådan lösning trots, antar jag, besvärande läge skattemässigt och ekonomiskt.

 

Pratade med Gordon i går och han var sig lik.

Entusiastisk, lättpratad och nyfiken.

Det märktes hur mycket han såg fram emot att komma tillbaka och att han inte kände sig helt bekväm med att tvingas vänta till i oktober. Publikfavoriten har allt vad som krävs för att få ett C på bröstet efter Niklas Persson, men utan att hundraprocentigt veta gissar jag att LHC vill ha sin kapten på plats från start.

Andrew Gordon hade bra koll på läget i laget och pratade ganska länge om Adam Brodecki, som värvats in från Växjö.

--Jag har alltid gillat honom som spelare. Känns som han också byggt på sig mer senaste året. Nu kan han få en större roll och jag är säker på att han kan bli bra för oss, sa han.

Broc Little hade han förstås också varit i kontakt med, liksom Andy Miele. Den sistnämnde har han aldrig spelat med, men mycket mot under åren i AHL och känner bra.

--Framförallt pratade jag en del med honom förra sommaren, men då hamnade han i Malmö i stället. Det är en riktigt bra spelare.

 

LHC-truppen börjar fyllas på och ta form även om jag fortsatt kan tycka att det känns något skakigt, spretigt och utan röd tråd. Men om det vill sig väl kan Little presenteras kommande vecka och det är helt rätt att lägga pengar på de bästa. Det är så det måste vara. Men några fler vassa offensiva krafter behöver in. Miele kan vara en och om ekonomin så tillåter vore det inte fel med ytterligare en. Med Roy, Sörensen och Gordon kvar från den gångna säsongens tänkta toppkedjor finns just nu tre vakanser där.

Little ska in, Miele (eller annan center) ska in och jag är inte så säker på att det blir någon mer. Åtminstone inte från start. Men för att ha realistiska möjligheter att lyfta när övriga klubbar kapprustar tror jag att det behövs.

/ PB

Nye tränaren presenteras inom kort

linköping Har under fredagskvällen fått uppgifter från olika håll att det är klart med ny LHC-tränare – och att klubben också löst ett nytt kontrakt för Andrew Gordon. Men det är ännu obekräftade uppgifter och trots visst detektivarbete under lediga kvällen har jag inte så mycket mer än så att komma med för tillfället.

Det smärtar något att erkänna det, men så kan det vara ibland.

”Inget nytt”, messade klubbdirektören Anders Mäki tidigare under kvällen och inte heller övriga kontakter har givit någon resultat. Men att tränarfrågan ska vara löst och presenteras inom kort kan ni räkna med.

Det har som bekant funnits olika namn (Hans Wallson, Joakim Fagervall och några till) som diskuterats under resans gång, men nu ska det vara en ny tränare som flugit under radarn som plockats fram. Lovar att återkomma så fort jag vet nåt mer.

Vad gäller Andrew Gordon känns det helt ärligt som att LHC inte kunde göra något annat än att se till att skriva nytt kontrakt.

Det hade kostat för mycket att inte göra det.

/ PB

Correns reportrar Per Bergsten och Rebecca Candevi skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat.
  • Twitter
  • @Bergstinho
  • Mest lästa bloggarna

Bloggar