Logga in
Logga ut
Det har varit bäst med LHC i höst LHC-bloggen LHC-bloggen
Vädersponsor:

Per Bergsten & Rebecca Candevi

LHC-bloggen

Så hade jag gjort utan OS-lirarna

Linköping Skrev i ett tidigare inlägg om den viktiga veckan som väntade Linköpings HC.

Det kunde bli nio poäng mot Karlskrona, Skellefteå och HV.

Det blev bara fyra.

Så klart inte godkänt, för första gången på fel sida om topp sex-strecket -- och nu dessutom med fyra av de bästa spelarna borta i tre matcher under OS. Det är tufft läge för LHC, som måste hitta stabilitet och börja med att se ungefär likadana ut i match efter match för att det ska gå vägen.

Skrev det redan i lördags:

Med det spel som visades upp då kommer det att bli åttondelsfinal och inte heller avancemang därifrån.

Nu är inte LHC ensamt om att svaja. Det är bara Växjö som håller riktigt hög klass och har nödvändig stabilitet. För det lag i övrigt som hittar rätt under det som är kvar finns väldigt mycket att vinna. Med tanke på trupp, form och förutsättningar går inte att förvänta sig att LHC ska vara ett givet lag i toppen -- men vare sig Skellefteå eller HV var så bra att de borde ha rest från Linköping som vinnare.

Med en normal försvars- och målvaktsinsats hade LHC definitivt vunnit senast.

x x x

Roy, Billins, Olimb och Olimb borta. Förmodligen även skadade Jimmy Andersson i ett par matcher till.

Frågan är då vad LHC ska ställa upp med för kedjor mot Färjestad på torsdag. Jag tror att jag hade gjort så här. . . med en fjärde avlastningskedja som inte spelar lika mycket som övriga. Med bara två matcher kvar inför ett längre uppehåll är det bara att pumpa ut allt som finns kvar i ben och huvud.

Och det vill till att de som nu ges chansen att spela mer verkligen tar den och höjer sig med ökat ansvar.

Över tid fungerar det så klart inte utan så många av de bästa spelarna, men i enstaka matcher kan det gå.

Kedjorna, ja. 

Nåt sånt här kanske?

Nick Sörensen, Tony Mårtensson, Jakob Lilja.

Andrew Gordon, Niklas Persson, Olle Lycksell.

Daniel Olsson Trkulja, Sebastian Karlsson, Emil Sylvegård.

Henrik Törnqvist, Jonathan Rodensjö, Fredrik Karlström.

x x x

5-2 till Rögle i derbyt mot Malmö.

LHC tackar för hjälpen.

x x x

Och på tal om det: ny succé för Olle Liss som fått en pangstart i Ängelholm. Vet inte om LHC var intresserat av att ge honom en chans när han var i Västervik, men med tanke på vad han så här långt presterat i Rögle hade det varit intressant att se.

x x x

Rögle går bra -- det har onekligen blivit skillnad med två gånger Abbott i stället för Eldebrink och Carlsson -- och kommer inte att hamna i något kvalspel. Som det känns nu talar allt mer för att Karlskrona och Mora hamnar där. Men Örebro finns också i riskzonen.

/ PB

Det har varit bäst med LHC i höst

linköping Hockeyfri och ledig lördag för undertecknad.

Just klarat av en löprunda (nåja, lufsrunda kanske man ska säga) och tänkte ta en sväng förbi LFC-matchen på arenan. Lite sport kan behövas även en sådan här dag innan gästerna kommer framåt kvällen. Nio matcher avklarade för LHC i SHL-hockeyn och man får ha osedvanligt höga krav om man inte ska kalla det för en strålande start.

Det finns några om och men, men låt oss bortse från det här och nu.

Här är, utan inbördes ordning, det som varit bäst så här långt:

1) Poängen och tabellplaceringen. 21 poäng av 27 möjliga. Bästa öppningen sedan 2005. Vem hade trott det?

2) Hemmafacit. Sex matcher spelade och sex vinster under ordinarie tid. Inte alltid efter strålande insatser, men alltid tillräckligt för att vinna. Kanon.

3) Jonas Gustavsson. Skraltig insats mot Mora och halvdan start mot Timrå senast -- i övrigt klockren. Det skulle förvåna om inte målvakten står med tre kronor på bröstet i vinter. Har vaktat målet i LHC:s samtliga sju segermatcher så här långt.

4) Lukas Bengtsson. Så nära någon med Magnus Johansson har inte LHC varit sedan. . . Magnus Johansson. Många poäng, bäst plus/minus i hela ligan och stark både framåt och bakåt. Nyförvärvet har med råge infriat alla förväntningar.

5) Nick Sörensen. "Han har potential för att vara bäst i hela SHL", sa Dan Tangnes, förre tränaren, när vi pratade i somras och forwarden har fått en pangstart. Sju mål på åtta matcher är starka papper.

6) Ungdomarna. Det är lätt att nämna Johan Södergran som den största överraskningen, för det är han, men hela ungdomslinan med Södergran, Olle Lycksell och Adam Brodecki har varit vassare än vad åtminstone jag hade trott.

7) Spelet i, och inte minst ur, egen zon. På sistone har funnits en och annan tendens att då och då hamna i gamla synder, men som helhet gillar jag hur spelet i sista tredjedelen förbättrats. Vassare passningsspel och fler uppspelsalternativ har gjort att det mer sällan fastnats i egen zon. Snabba omställningar är ofta bästa sättet för att skapa chanser -- och att göra mål. 

8) Effektivitet. En skottprocent på nästan 14. Bäst i serien. Blir synnerligen tufft att behålla.

9) Doldisarna. Spelare som Anton Karlsson, Fredrik Karlström och Jimmy Andersson har tagit kliv framåt och breddat sina register. Och Dan Pettersson har gjort mycket nytta direkt. För att nu nämna några.

10) Harmonin. Rör du dig i omklädningsrummet och i  övrig närhet av laget märker du snabbt att det är ett lag som mår bra. Lag som vinner gör ofta det. Där ska förstås också Tommy Jonsson, nye tränaren, ha beröm. Men även högre upp i klubbledningen känns det gladare och mer avspänt.

Sämst?

Tja, det är klart att inte allt varit bra. 

Man kan diskutera spelschemat med sex av nio matcher på hemmaplan, en på papperet mycket gynnsam start, lite för lite av längre anfall, bara två poäng vardera för personliga favoriterna James Wright och Andrew Gordon i förstakedjan, sämst (!) tekningsprocent  i hela ligan, några matcher med halvdana publiksiffror, den otäcka smällen på Almen Bibic och säkert ett och annat till.

Men det struntar vi i nu.

/ PB

Förändringens vind blåser starkt

Linköping Jag var på LFC:s affärsträff där företag som sponsrar och är aktiva omkring fotbollsklubben möts. På plats fanns Anders Mäki. En av de besökande klev fram och berömde honom för den förbättrade kommunikationen i LHC och när jag hörde samtalsämnet slog jag mig ner bredvid.

Jag flikade in och sa till Mäki att jag också tyckte att det är positiva vibbar som kommer från LHC nu. Att kommunikationen har blivit snabbare, tydligare och har gjort att spekulationer som kunnat trissas upp i sociala medier försvunnit när saker har hanterats så snyggt. Där och då tryckte jag speciellt på att det var kul att de la ut talet som Roger Ekström höll för LHC-herrarna utåt.

Men Mäki sa inte tack.

Istället fick jag känslan av att han försvarade sig och sa något i stil med: ”Så här har alltid kommunikationen varit och det är inte första gången vi gjort något liknande. Kanske har små detaljer förändrats men inte något större”.

Mitt svar blev: ”Ja, men ibland är det de små detaljerna som gör den stora skillnaden”.

”Det har du kanske rätt i”, svarade han, smått bitter som jag uppfattade det.

Det kanske på något sätt var att trampa honom på tårna eftersom han varit en del av den tidigare kommunikationen. Jag vet inte. Men i förändringens vindar som blåser fick jag en dålig magkänsla av hans reaktion. Enligt mig hade det bästa svaret varit ”Tack, det känns som vi är på rätt väg” eller något liknande.

Därmed känns det inte helt fel att Anders Mäki lämnar sitt uppdrag nu. Missförstå mig rätt – han har gjort ett jättebra jobb och är en trevlig person som varit lätt att handskas med. Samtidigt har han inte varit den profilstarkaste personen runt LHC. I mina ögon hade jag gärna sett honom köra fullt ut på att vara ”gruvarbetarsonen från Kiruna” . Han skulle såklart inte försökt vara någon han inte är – utan vara den han är lite extra bara.

Dessa vindar som blåser nu verkar dra i en positiv riktning. Fredrik Emvall känns mer avslappnad i sin roll där jag tror att han och Niklas Persson är och kommer bli ett riktigt bra team. Roger Ekström har kommit in och satt tonen på direkten som ordförande. Bäst av allt är att det känns som han lyssnar innan han pratar. Vilka är det egentligen hockey spelas för? – Jo, för publik och fans. Otroligt viktigt att ha med dem på tåget då - som Ekström verkligen fått. 

Nu väntar jag med spänning på att se vem det är som tar över efter Mäki i årsskiftet. Jag hoppas att det är någon som vågar sticka ut lite ur mängden. Helst av allt ser jag att det är någon som inte är aktiv i föreningen nu som kommer in och ser saker och ting med helt nya ögon. Det är oftast lättare för personer utifrån att se det bristerna som finns.

Ja, låt spekulationerna börja. Finns det några heta namn på marknaden? 

/ RC 

Nej, LHC var inte värdelösa

Linköping Precis efter att Bergsten hade lagt ut sitt inlägg här nedan loggade jag in för att skriva något liknande. Vi (jag) har fått lite kritik över att vara negativa - men i det stora hela handlar det också om att vi försöker se nyktert på inledningen. Ja, LHC har börjat riktigt bra och över förväntan. Även om vi någonstans "räknar med" att LHC ska vinna mot lag som Mora så är det inte en självklarhet. SHL är en jämn serie och en vinst är aldrig något man kan ta förgivet.

Efter förlusten mot Färjestad fick jag istället ett mail om att jag var för snäll i min betygsättning av spelarna. Jag underkände inte någon trots att LHC var mållösa framåt. Ja, LHC hade stundtals ett dåligt passningsspel och hade svårt för att få pucken ur egen zon - något som de lyckats bra med i tidigare matcher. Men ärligt talat tycker jag inte LHC var katastrofalt dåliga - det var snarare Färjestad som var bra. Visst, skotten 34-12 talar sitt tydliga språk. Men Linköping hade lägen för att komma in i matchen där Johan Södergran var den som vågade bryta mönster mest av alla. Den här gången var det tillfälligheter som gjorde att pucken inte gick in snarare än att LHC var helt värdelösa. 

FBK kom snabbt hem i försvarsspelet, spelade som en enhet och hade samtidigt hemmapubliken i ryggen. Det som dock var negativt från Linköpings sida var att de lät FBK ta över det mentala spelet från start. De lät dem komma innanför skinnet - vilket gjorde att fokus lades på tjafs och bråk istället för på ishockeyn. 

Samtidigt förespråkar jag känslor i ishockey. Tycker att matchen stundtals hade lite slutspelskaraktär - kul. Men det gäller samtidigt att välja sina kamper på isen för att inte låta det gå ut över just resultatet och kvalitéten. 

Men för att sätta punkt. LHC var inte totalt urkassa - det var Färjestad som var bra. 

Innan jag kommer skriva någon slags hyllningskrönika om hur fantastiska LHC är vill jag se dem ge lag riktigt tuffa matcher på bortais. Det är där man ser om laget har vad som krävs för att hålla sig kvar i toppskiktet. Det vill jag se mot lag som Saik och Dif. Om LHC tystar klockan mot Djurgården i Hovet så kommer det garanterat en väldigt positiv krönika. Det kan jag lova redan nu. 

/ RC 

Bästa LHC-starten sedan 2010

Linköping Det snackas om att det varit en unikt bra start för LHC i SHL-hockeyn.

Det har det inte.

Men den är definitivt bra.

Sällsynt bra.

Låt oss återkomma till det.

Sex segrar på sju matcher, 18 poäng av 21 möjliga -- det är klart att det är rungande applåder för det. Det är klart att det är en ruskig skillnad att inleda på det sättet i stället för att hamna efter, börja tvivla och tvingas jaga. De poäng som tagits, och den marginal som skaffats till många andra, kommer att finnas kvar och vara väldigt bra att ha när tyngre perioder kommer.

För de kommer.

Sedan premiären för några veckor sedan har jag fått en del mejl där vi får beröm för vår LHC-bevakning. Det är kul. Sådant värmer. Men det har också kommit ett och annat påstående om att vi (jag) är för negativa.

Just det har jag svårt att förstå.

LHC har hyllats och ska hyllas för den start som inte många av oss såg komma.

Men det gäller samtidigt att ha perspektiv och att inse att inte allt är svart eller vitt. Inte ens hockeyvärlden. Fortfarande finns saker att förbättra, fortfarande finns saker som varit sämre i vissa matcher -- och då ska det självklart påtalas. Jag var kritisk till när 2--0 på några minuter blev 2--3 mot Örebro för det kändes rätt svårt att vara något annat. Jag tyckte att Broc Little behövde bli lite mer egoistisk och jag tyckte att matchen mot Mora innehöll för mycket av High Chaparal-hockey för min smak.

Men det är väl kanon att ha 18 poäng -- och att det faktiskt finns saker som kan bli bättre?

Mest imponerad så här långt är jag av Jonas Gustavsson i målet, en bättre defensiv struktur, ett vassare passningsspel och bättre vägar ur egen zon, vilket i sin tur bidragit till en svårslagen effektivitet framåt. Och inte minst: ett jäkla hårt och uppoffrande jobb framåt och bakåt.

Mitt i allt jubel över starten finns också några saker som bör nämnas.

Fem av sju matcher har spelats på hemmaplan.

I sex av sju matcher har LHC varit mer eller mindre favorit. Undantaget: bortamötet med Växjö -- och för mig var 1--0-vinsten där den hittills mest imponerande enskilda insatsen. Nu väntar en liknande tuff uppgift i morgon, mot ett Färjestad i stort behov av poäng och trendbrott.

Det blir ett riktigt bra test.

18 poäng på de sju första matcherna är LHC:s bästa facit sedan hösten 2010 då det var samma poängskörd. Den allra bästa noteringen kom 2005 med 20 av 21 möjliga poäng i upptakten och så klart serieledning. 2010/11 slutade LHC för övrigt femma i det som då hette elitserien på 85 poäng.

De senaste säsongernas poängfacit efter sju matcher: 8, 7, 16, 10 och 13.

/ PB

Ändå finns det orosmoment

LHC har inte förlorat en enda match under ordinarie speltid och tog en skön 4-0-seger mot Brynäs. Ärligt talat vet jag inte om det var Linköping som var bra - utan snarare Brynäs som var dåliga. Två av de tre första målen var riktiga bjudningar och om de inte hade suttit i nät hade det här inlägget handlat om ett ineffektivt LHC. Istället handlar det om tvärt om - det effektiva LHC. Tidigare säsonger har just ineffektiviteten spökat där lägen likt dessa mot Brynäs inte resulterat i mål. Det tar mig tillbaka till det här med gruppdynamik och lagkemi. Finns självförtroendet inom gruppen sitter också lägena. LHC som grupp mår riktigt bra just nu och det märks inte minst när man är nere i hallen vid träningarna. Alla vill att det ska gå bra för alla - alla vill att det ska gå bra för laget. 

Andrew Gordon är tillbaka och ett av mina starkaste ögonblick på Corren-sporten var när jag gjorde videointervjun med honom när LHC hade åkt ut mot Djurgården förra säsongen. Gordon stod med tårar i ögonen och uttryckta att han tyckte han svikit sitt lag. Bland andra okänsliga intervjuer jag gjorde med spelare som jag visste skulle lämna - var Gordon där - mänskligare än någonsin. Jag klarade inte av att göra fler intervjuer efter det. Tur var det väl att vi var klara med allt annat. Där och då blev jag själv påmind om att jag också bara är en människa. Därför är jag extra glad över att Gordon är tillbaka - mer taggad än någonsin. Om det finns en spelare som har hjärta för klubben och laget så är det han. Om det är någon som kommer ge 110 procent när det behövs är det han. Jag är inte orolig. 

Men, över till mitt orosmoment. Mitt orosmoment heter Broc Little. Han har startat otroligt bra han också som en lagspelare. Han kämpar för sina lagkamrater och har gjort så att andra ser bra ut på isen. Men samtidigt - är det verkligen den Broc Little vi vill se? 

Jag tyckte det var extra tydligt i matchen mot Örebro att "den gamla" Broc saknas. Det är i lägen där det står 0-0 länge och matcherna väger som det behövs en poängspelare som kliver fram och gör det lilla extra. En spelare som får vara ego i lägen där laget behöver det. I matchen mot Brynäs började jag istället se tendenser på hjärnspöken. När Little kom in i slottet så PASSADE han istället för att skjuta själv. Där och då började oron bli snäppet starkare hos mig. 

När matcherna har haft de karaktärerna de haft nu har det inte gjort någonting att Little inte gjort mål. Men den där nollan måste spräckas så fort som möjligt för att han inte ska ta ytterligare ett steg tillbaka i det lägen han verkligen behövs. För jag lovar - de matcherna kommer att komma. 

/RC 

Correns reportrar Per Bergsten och Rebecca Candevi skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Bloggar