Logga in
Logga ut

Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Så hade jag gjort utan OS-lirarna

Linköping Skrev i ett tidigare inlägg om den viktiga veckan som väntade Linköpings HC.

Det kunde bli nio poäng mot Karlskrona, Skellefteå och HV.

Det blev bara fyra.

Så klart inte godkänt, för första gången på fel sida om topp sex-strecket -- och nu dessutom med fyra av de bästa spelarna borta i tre matcher under OS. Det är tufft läge för LHC, som måste hitta stabilitet och börja med att se ungefär likadana ut i match efter match för att det ska gå vägen.

Skrev det redan i lördags:

Med det spel som visades upp då kommer det att bli åttondelsfinal och inte heller avancemang därifrån.

Nu är inte LHC ensamt om att svaja. Det är bara Växjö som håller riktigt hög klass och har nödvändig stabilitet. För det lag i övrigt som hittar rätt under det som är kvar finns väldigt mycket att vinna. Med tanke på trupp, form och förutsättningar går inte att förvänta sig att LHC ska vara ett givet lag i toppen -- men vare sig Skellefteå eller HV var så bra att de borde ha rest från Linköping som vinnare.

Med en normal försvars- och målvaktsinsats hade LHC definitivt vunnit senast.

x x x

Roy, Billins, Olimb och Olimb borta. Förmodligen även skadade Jimmy Andersson i ett par matcher till.

Frågan är då vad LHC ska ställa upp med för kedjor mot Färjestad på torsdag. Jag tror att jag hade gjort så här. . . med en fjärde avlastningskedja som inte spelar lika mycket som övriga. Med bara två matcher kvar inför ett längre uppehåll är det bara att pumpa ut allt som finns kvar i ben och huvud.

Och det vill till att de som nu ges chansen att spela mer verkligen tar den och höjer sig med ökat ansvar.

Över tid fungerar det så klart inte utan så många av de bästa spelarna, men i enstaka matcher kan det gå.

Kedjorna, ja. 

Nåt sånt här kanske?

Nick Sörensen, Tony Mårtensson, Jakob Lilja.

Andrew Gordon, Niklas Persson, Olle Lycksell.

Daniel Olsson Trkulja, Sebastian Karlsson, Emil Sylvegård.

Henrik Törnqvist, Jonathan Rodensjö, Fredrik Karlström.

x x x

5-2 till Rögle i derbyt mot Malmö.

LHC tackar för hjälpen.

x x x

Och på tal om det: ny succé för Olle Liss som fått en pangstart i Ängelholm. Vet inte om LHC var intresserat av att ge honom en chans när han var i Västervik, men med tanke på vad han så här långt presterat i Rögle hade det varit intressant att se.

x x x

Rögle går bra -- det har onekligen blivit skillnad med två gånger Abbott i stället för Eldebrink och Carlsson -- och kommer inte att hamna i något kvalspel. Som det känns nu talar allt mer för att Karlskrona och Mora hamnar där. Men Örebro finns också i riskzonen.

/ PB

Sällsynt viktig vecka väntar

linköping Förlusten mot Luleå sätter extra press på Linköpings HC – inför en vecka och tre matcher som kan avgöra mycket.

Om jag räknat rätt innehåller SHL-hockeyns grundserie 25 viktiga veckor från mitten av september till mitten av mars. Utan att tveka skulle jag påstå att den vecka som vi nu vaknar till blir en av de absolut viktigaste för LHC.

Som innehåller tre matcher som alla kan vinnas. Som kan avgöra mycket vart det här ska ta vägen inför det ännu viktigare som väntar med slutspelet i mars och april. Alla som såg insatsen mot Luleå i lördags såg hur det saknades spets i avgörande lägen och inom kort försvinner fyra av de skickligaste spelarna till Sydkorea för OS-uppdrag i respektive nations tjänst. Då gäller att att samla så mycket poäng i ladorna som bara är möjligt innan dess.

Med tolv omgångar kvar av grundserien är det just nu fyra respektive fem poängs differens till topptippade duon HV och Skellefteå under det streck som direkt till kvartsfinal bär. Möten med båda de klubbarna väntar i veckan. I Saab arena. Ni förstår själva skillnaden mellan att vinna och förlora den typen av matcher. Inte minst som Skellefteå tappar hela sin förstakedja till OS och att jaga ifatt något utan den känns som ett smått omöjligt uppdrag.

Nej, den här veckan – som för LHC:s del också innehåller bortamöte med jumbon Karlskrona på tisdag – kan få allra största betydelse.

/ PB

Att förändra utan att förändra

linköping Jag kan förstå att LHC väljer att ta tillbaka Henrik Törnqvist.

Bra kille, säkert billig, känner nästan alla, väl insatt i sättet att spela och breddar truppen.

Men är han vad LHC behöver?

Nja, säg så här:

Törnqvist har en hel del att bevisa för att han ska vara det.

Man ska inte vara rädd för förändringar och nu kan man säga att LHC förändrar utan att förändra.

Om man nu kan uttrycka det på det sättet.

 

Är det något som saknats under säsongen så har det varit en defensivinriktad back och en målskytt värd namnet. Almen Bibic värvades i december in för att fylla den förstnämnda platsen och har så här långt gjort ungefär som förväntat. Att Henrik Törnqvist ska fylla den andra går inte att kräva och det är inte konstigt att många supportrar hade hoppats på mer spets och något mer spännande.

Känslan är att LHC redan har rätt många av den typen av spelare och hade behövt någon som oftare och tydligare kan göra skillnad och avgöra matcher. För att gå riktigt i vår tror jag också att det behövs mer spets på spetsen. Men att i det här läget på säsongen hitta någon som skulle förändra så mycket. . . känns tveksamt, va? Jonathan Dahlén hade varit kul att se, men nu ser han ut att blir kvar i Timrå och det är absolut inte säkert att det varit en succé på högre nivå.

Detta sagt:

Ska LHC bli att räkna med -- för att ta sig till slutspel och lyckas där -- handlar det mer än något annat om att bli jämnare och att de spelare som redan funnits här hela säsongen lyfter sig till en stabil och högre nivå.

Jag har inte heller full koll på vare sig vad som finns på marknaden eller hur mycket pengar som Fredrik Emvall har kvar i sin plånbok. Det krävs ingen Einstein för att räkna ut att publiktappet tagit på ekonomin. Det måste också tas med i bilden.

 

Alltid när nya spelare tas in finns en risk att dynamiken i truppen förändras på gott eller ont. De spelare som är lediga så här års...ja, det finns en anledning till det. En spelare med en personlighet som inte passat in hade i längden gjort mer skada än nytta även om det blivit ett och annat mål längs vägen.

Med Törnqvist blir det ingen större skillnad.

LHC vet man får, Törnqvist vet vad han får och jag utgår från att han kommer att jobba häcken av sig för att visa att han är värd en andra chans.

Det kan absolut vara en fördel.

Men visst hade det varit roligare med exempelvis Dahlén.

Det tycker jag också.

/ PB

Grattis till alla vinnare!

linköping Oj, vad många som ville se LHC mot Mora -- och som visste att gemensamma nämnaren mellan Eddie Larsson, Harald Lückner och Jan Rippe var Mariestad. Jag är smått överväldigad över hur många svar som ramlat in.

Fantastiskt kul.

Och efter avklarad kvällsdragning säger jag stort grattis till följande tio vinnare:

Sofia Nathanson

Roger Erlandsson

Mikael Rantala

Eva Söderlund

Rickard Pettersson

Cornelia Persson

Klas-Göran Wennerström

Zabina Jonsson

Anna-Sofia Claeson

Alfred Björegren

Två biljetter vardera till torsdagsmatchen finns att hämta ut i Saab arena från och med 18.00 (matchstart 19.00). Ingång vid glasentrén. Hoppas ni får ett trevligt besök och återigen: stort tack för alla svar! Vågar inte lova när, men håll utkik för fler tävlingar kommer säkert under vintern och våren.

Jag återkommer.

/ PB

Tävlingsdags: vinn biljetter till LHC och Mora

Linköping Tävlingsdags på bloggen igen.

I potten den här gången:

Biljetter till torsdagens SHL-match mellan LHC och Mora i Saab arena.

Hela TIO vinnare får TVÅ biljetter vardera. Hämtas ut i arenan på torsdag före nedsläpp.

Men för att ha chansen måste ni svara rätt på följande fråga:

Vad är gemensamma nämnaren mellan LHC-backen Eddie Larsson, förre LHC-tränaren Harald Lückner och galenskaparen Jan Rippe?

Skicka era svar till per.bergsten@corren.se. Ni har till klockan 21 i morgon kväll (onsdag) på er. Därefter meddelas vinnarna per mejl.

Ok?

Lycka till!

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar