Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Underskatta aldrig detta Brynäs

linköping Blev en snabbkrönika till tidningen efter Brynäsvinsten i andra SM-finalen.

Blev så här:

Jag trodde att LHC skulle slå ut Brynäs. Jag trodde att Frölunda skulle slå ut Brynäs.

Nu?

Jag tror fortfarande att HV ska slå  Brynäs, men jag är banne mig inte säker längre.

Det enda vi vet med det här slutspelet är att vi inte vet -- och att detta Brynäs aldrig ska underskattas.

Det är klart att det är ett bra lag, men man måste också ge Tomas Berglund, tränaren, massor av beröm. Snacka om att få ut maximalt av sina spelare. Och hur många har inte varit som bäst när det gällt som mest i slutspelet? Sånt som ger resultat, sånt som till och med kan ge guld.

I drygt två perioder var det klasskillnad, Brynäs pumpade på med fyra kedjor och var allt det som HV inte var. Det kunde definitivt ha varit liknande siffror som i ett par av kvartsfinalerna mot LHC. Då, när inte längre något fanns att förlora, började gästerna att spela, kvitterade genom Martin Thörnberg x 2 och hade till och med chansen att avgöra matchen – och förmodligen hela finalserien.

Men Linus Ölund ville annat

Snabba och aggressiva HV slogs tillbaka genom att spela med ännu högre fart och ännu tyngre press.

Sen är det som vanligt så att det finns saker som inte går att förklara – och som visar hur svårt det stundtals måste vara som sportchef med ansvar för värvningar. Finske tvåmålsskytten Juuso Ikonen spelade en dryg halv säsong i Djurgården och gjorde inte en människa glad.

Nu får han hela Gävle att jubla.

/ PB

Här är SHL-rankingen -- just nu

linköping Ni är som är härinne och kollar ibland har säkert märkt att det varit extremt lugnt på bloggfronten på sistone.

Har medvetet valt att ligga lågt så här under hockeyns lågsäsong.

Men något ska man fundera på under en ledig dag och frågan är vad som väntar på svenska ishockeyrinkar i vinter.

Med knappt tre och en halv månad till seriestart har jag gjort ett tappert försök att ranka lagen, även om jag förstås är plågsamt medveten om att det är ett omöjligt uppdrag. Några kommer att floppa, några kommer att flippa och mycket kommer att hända innan transferfönstret på andra sidan nyår.

Så är det alltid.

Dessutom är några klubbar mer eller mindre klara med sina trupper, medan  de allra flesta (som LHC) har ett antal platser kvar att fylla.

Så ta just nu-rankingen för vad den är. 

Om några dagar, och om några värvningar, kan det se annorlunda ut. Exempelvis känns HV just nu rätt långt från det lag som tog guld i våras, men det är ingen vågad gissning att sportcheferna Davidsson och Hult kommer att lasta in ett och annat tungt nyförvärv för att närma sig den gångna säsongens mästarklass.

Och lyckas LHC med att få till de sista pusselbitarna i lagbygget kan det också bära uppåt. Men allra viktigast är förstås att det den här gången blir ett längre och roligare slutspel.

1) Växjö

2) Frölunda

3) Malmö

4) Skellefteå

5) Brynäs

6) LHC

7) HV

8) Färjestad

9) Djurgården

10) Luleå

11) Örebro

12) Karlskrona

13) Rögle

14) Mora

/ PB

Ingen vinstgaranti med stjärnorna

linköping Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström är på plats och man kan tro att det svenska VM-guldet redan är klart. Nu ska jag inte vara sån, men tänk om det var så enkelt. Tänk om vi någon gång skulle sluta att övervärdera allt som kommer från Nordamerika.

För det är ju det vi gör.

Hela tiden.

Det är samma visa varje år, i synnerhet så här i VM- och Stanley cup-tider. Missförstå mig rätt. Det är klart att världens bästa hockey spelas på andra sidan Atlanten och att många från NHL är riktigt, riktigt bra. Som exempelvis Henrik Lundqvist och Nickas Bäckström. Men det är faktiskt inte så att det är dubbla upplagor av Messias som i helgen landat i Köln. Jag förstår inte riktigt den smått enorma hajpen och tro inte att superstjärnorna kommer med någon vinstgaranti.

Över en hel säsong är det förstås en väldig skillnad, men i en enstaka kvarts- eller semifinal behöver det faktiskt inte skilja SÅ mycket på en inte fullt Europaanpassad Lundqvist och en supertaggad Victor Fasth.

Så här långt i VM har förstakedjan med Gabriel Landeskog, Elias Lindholm och Victor Rask lett laget, men mer krävs när motståndet snart blir tuffare. Jag skulle vilja påstå att Bäckström mycket väl kan få ännu större betydelse än Lundqvist.

På papperet har Sverige sitt bästa VM-lag på länge och det är dags att visa det också. Söndagens 4–2 mot Danmark var ingen riktig värdemätare, men samarbetet mellan William Nylander och gamle barnvakten Bäckström såg onekligen lovande ut.

Förbundskapten Rikard Grönborg ska ha största beröm för hur han tillsammans med Johan Garpenlöv och Peter Popovic hanterat sina kontakter med NHL-spelarna. Där Pär Mårts ofta misslyckades har han lyckats nästan fullt ut.

Nu väntar vi bara på att han ska lyckas med något i båset också.

/ PB

LHC väljer ny väg med Gustavsson

linköping Ledig vecka här, men noterar att en av världens mest officiella hemligheter nu är bekräftad.

Jonas Gustavsson spelar i LHC från och med i höst.

Spännande värvning.

Har varit inne på det tidigare och med full kapacitet är det ingen som helst tvekan om att han kan ta LHC riktigt långt. Det som kan oroa är skadehistoriken och inte så mycket spel under de senaste åren. Det gör att jag inte redan nu vill skriva given succé.

Å andra sidan borde det betyda att 32-åringen kommer tillbaka till Sverige fräsch och sugen på att visa att han alltjämt är ett monster i kassen.

Målvakten har skrivit på för tre år och det är bra.

Det ger en trygghet och signalerar en långsiktig satsning.

Mest intressant i sammanhanget är att LHC väljer en ny väg för att ta nästa steg och efter två raka kvartsfinalförluster på allvar vara med och slåss om guldet. Inte sedan Fredrik Norrena värvades (två gånger om) har satsats på en riktigt etablerad och rutinerad toppkeeper med tunga meriter.

Nu är det ingen vågad gissning att en betydande del av spelarbudgeten läggs på en uttalad målvaktsetta. Under de senaste säsongerna har det varit mer av "varsågoda, nu är det upp till er att slåss om förstaspaden". Som med Marcus Högberg och Jacob Johansson. Med David Rautio och Högberg. Med Christian Engstrand och Andreas Andersson.

Utan en riktigt bra målvakt vinner du ingenting, det är lika självklart som att "Pang i bygget" är världens bästa tv-serie, och med Gustafsson i buren kommer fansens förhoppningar att öka. Jag hoppas att värvningen inte gör att Jacob Johansson -- som visat att där också finns något spännande -- hamnar för mycket i kläm utan att även han ges speltid och möjlighet att utvecklas under säsongen.

Sen är det självklart att den som är bäst också ska spela klart mest.

x x x

Därmed återstår en backplats och fyra anfallsplatser att fylla i LHC-truppen inför hösten. Eftersom jag varit ledig några dagar är jag inte fullt uppdaterad om läget för dagen, men jag vet att LHC vill ha tillbaka Mattias Bäckman för att göra försvaret komplett och jag vet att Nick Sörensen presenteras så fort San Diego och Anaheim spelat färdigt i respektive slutspel.

Räknar jag rätt är tio forwards presenterade och klara.

Med Sörensen är det elva, vilket betyder att ytterligare tre ska in. Den sista platsen som nummer 14 lär tas av någon yngre talang som kan lånas ut till allsvenskan (LHC hade tänkt Vilmos Gallo där). Det innebär att två spelare med möjlighet att spela högre upp i hierarkin ska till och minst en av dem hämtas från AHL.

x x x

På tal om ovannämnde Gallo.

Låter som ett smart karriärval att i det här läget välja bort en undanskymd SHL-roll för mer speltid på allsvensk nivå. Ett steg bakåt för att kunna ta två framåt sen. Sköter svenskungraren sina kort rätt tror jag att han är tillbaka i Linköping om ett par år.

/ PB

Emvall till USA för att kolla spelare

Linköping Några platser kvar att fylla -- och i veckan åker LHC:s general manager Fredrik Emvall till USA för att titta på aktuella nyförvärv inför kommande säsong.

– Jag tror inte att vi kommer att göra något helt klart redan nu, men där­emot känns det bra att få se de aktuella spelarna live, träffa dem och ta ett snack, sa Emvall när vi språkade i samband med dagens sponsorträff i Saab arena.

Som bekant är stora delar av LHC-truppen inför hösten redan klar, men ytterligare några pusselbitar återstår. Fredrik Emvall tar assisterande tränaren Klas Östman med sig och åker i morgon till Nordamerika för att titta på ett par matcher med spelare som ringats in via olika kontakter – och som meddelat att de kan tänka sig spel i Europa.

Vilka spelare det rör sig om ville inte LHC-managern nämna, men det är ingen hemlighet att det rör sig om spelare från AHL-slutspelet som just nu är inne i första rundan. Av ekonomiska skäl talar det mesta för att det i första hand handlar om en tänkt stjärnspelare som ska leda laget under kommande säsong.

x x x

LHC satsar på en helt ny så kallad mediakub med flera skärmar i Saab arena. Det ska öka möjligheterna att erbjuda matchbilder och repriser – men samtidigt även visa reklam under spelets gång.

x x x

Christopher Liljewall, som överraskande inte fick vara kvar i Rögle, har ryktats vara aktuell för LHC.

Men så blir det inte.

-- Han är inte aktuell för oss, sa Emvall.

x x x

Nyförvärvet Jimmy Anderssons presentation av sig själv:

-- Jag vill vara en som alla vill ha i sitt lag, men som ingen vill möta.

x x x

Läget med Vilmos Gallo?

Inget nytt.

Svenskungraren är just nu upptagen av B-VM där Ungern inlett med en vinst (mot Ukraina) och två förluster (mot Österrike och Sydkorea). En poäng av Gallo så här långt i turneringen.

x x x

LHC körde bland annat snabbhetstester när träningen drogs i gång idag.

Snabbast om jag fattade saken rätt: Anton Karlsson och Jakob Lilja.

/ PB

 

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar