Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 25 april, Namnsdag: Markus

Deprimerad av åsiktspluralism

Postad den 8 februari 2012, kl 14:02

Maria Sveland, författaren till Bitterfittan som blev Happy, happy när hon skilde sig och kunde ägna sig åt sig själv de barnfria veckorna, har drabbats av politisk depression. På ett uppslag i DN Kultur skriver hon 13 000 tecken om hur Sverige är som Tyskland på 30-talet; nazismen ligger och lurar i buskarna eftersom ”gränserna förflyttas sakta men säkert åt höger”.

Texten dryper av intellektuell ohederlighet och guilt by association. Nazifieringen av Sverige ska bevisas genom en märklig indiciekedja som börjar med Jimmie Åkesson i SVT:s Aktuellt, rör sig via Timbro och Axess till Anders Behring Breivik, vidare till jämställdistbloggarna Pär Ström och Pelle Billing, debatten kring Scum-föreställningen, och avslutas med Marcus Birro, Bengt Ohlsson och Karl-Ove Knausgård.

Svelands mage värker, hennes hjärta bultar förtvivlat för att gränserna har förskjutits och kartan har ritats om. Men för att förstå vad hon vill ha i stället, vad som är hennes alternativ till det Sverige av i dag som hon tycker så illa om, måste man läsa hennes text noggrant.

Sveland är upprörd över att ett nyhetsinslag i SVT jämför gamla tiders arbetskraftsinvandring från Sydeuropa och Finland med dagens flyktingar från Somalia, varav hälften är analfabeter (”vad nu det har med saken att göra”, skriver Sveland). Hon är upprörd över att Jimmie Åkesson får debattera detta med Annie Lööf, och att programledaren inte protesterar mot beskrivningen att somalier är en svårintegrerad grupp.

Sveland är också upprörd över att jämställdistbloggarna Pär Ström och Pelle Billing inte kallas ”för de extremister de faktiskt är”, utan ”bjuds in till tv-soffor och debatter och erbjuds utrymme på olika forum”.

Hon är upprörd över ”hatet” och ”drevet” mot Turteaterns Scum-föreställning.

Hon är upprörd över att Marcus Birro i en krönika i Dagen ifrågasätter aborter och aktiv dödshjälp som självklara rättigheter.

Hon är upprörd över Bengt Ohlssons ”märkliga känslomässiga antiintellektuella text om kulturvänstern”

Hon är upprörd över att Knausgårds bokserie ”Min kamp”, som går till storms mot det politiskt korrekta, ”tokhyllas” av medier och litteraturkritiker.

Kort sagt är Maria Sveland upprörd över att människor med andra åsikter än hennes, får möjlighet att framföra dessa åsikter i offentligheten. Att det kan vara svårt att integrera analfabeter får inte sägas. En sverigedemokrat får inte prata i tv, även om han är partiledare för ett parti som folket har valt in i riksdagen. Manliga bloggare med en annan syn på jämställdhet än den radikalfeministiska bör brännmärkas och frysas ut som extremister. Teaterföreställningar som uppmanar till massmord på män, och som vänder sig till skolelever, får inte ifrågasättas. En kristen författare som har förlorat ett barn och mötts av beskedet att det inte var ett barn utan ett foster, får inte utifrån sin kristna tro och sina personliga erfarenheter ifrågasätta svensk abortlagstiftning i en kristen tidning. Bengt Ohlsson får inte skriva att kulturvänstern är intolerant mot människor med andra åsikter, och Knausgård är ”en skäggig norrman” som borde tigas ihjäl.

Det paradoxala är att Sveland hånar denna brokiga skara, som hon försöker bunta ihop och sätta nazietikett på, för att ha en ”föreställning om att det finns sanningar som inte får sägas på grund av makten”, och leva i villfarelsen att det finns en ”stats- och mediefeminism som utövar en hegemonisk kontroll över åsikter och värderingar”.

Well, Maria Sveland, jag säger som min gamla mattelärare: Vilket Skulle Bevisas! Du har just bevisat att om du fick bestämma så skulle inte en enda ”sanning” eller åsikt som inte är godkänd av dig få yppas i det offentliga rummet!

Och ska man dra paralleller till 30-talets Tyskland så är frågan vad som är värst: En öppen debatt där det förekommer att debattörer ifrågasätter invandringspolitiken eller feminismen, eller en sluten, censurerad debatt där Maria Sveland och hennes kompisar bestämmer vem som får yttra sig och vad de får säga?

Marika Formgren""

Diskussionen startad av
Margano
Startad: 2012-02-09
Kommentering
Kommentering
 • Avatar
  Tydligt och klart. Som vanligt inspirerande text av Marika.
 • Avatar
  Håpp.
  Tidens tecken är upprördhet.

  jag är upprör över :

  --Nationalsocialister som ägnar sig åt Ras kamp.
  ---Marxistsocialisterna som ägnar sig åt Klasskamp.
  ----Pohl Poht som ägnade sig åt Kultur kamp.
  -----Feminstsocialsiterna som ägnar sig åt Köns kamp.

  Och så fort det blir en Socialistisk Kamp Sak så dör folkens som ...flugor.

  Och naturligtvis alla svenska socialister som ylar..högerextremist... så fort en tanke befinner sig till höger om de kollektivistiska socialistiska tankarna.

  Svenska socialisters paradgren är just ...stigmatisering.

  Per Hagman

  PS: förnämligt skriven sakligt balanserad konstruktiv vänlig artikel.
Correns bloggare

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@5524900,86