Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran

Politisk korrekthet - åsiktspaket eller inställning?

Postad den 10 februari 2012, kl 12:37

Maria Svelands drapa i DN Kultur i onsdags tycks ha delat Sverige i två läger, som har lika liten förståelse för varandras argument som om vi talade olika språk.

Många tycker som jag, att Sveland efterlyser censur och bara vill att människor med av henne godkända åsikter ska få yttra sig i den offentliga debatten.

Men många tycker tvärtom att Sveland bjöd på årets stora sanning, och förstår inte vad jag menade med mitt inlägg – var skriver Sveland att hon vill ha censur?

Ja, när hon skriver om Jimmie Åkessons framträdande i SVT:s Aktuellt inleder hon med: ”I min tv, i mitt rum, i mitt hem står SD:s Jimmie Åkesson”, och fortsätter med formuleringar som: ”oemotsagda drapor med legitimt stöd av reportaget vi nyss sett som tycks vara inne på samma linje”, och ”programledaren som heter Lennart nickar och hummar och plötsligt är det en sanning att somalier är en svårintegrerad grupp utan att Åkesson avkrävs någon mer specifik förklaring eller exempel för detta påstående”.

Min tolkning är att Maria Sveland anser att hon borde få slippa Jimmie Åkesson i sin tv, i sitt rum, i sitt hem, och ska han nödvändigtvis vara i tv så ska han bli motsagd, reportagen ska vara på tvärs mot hans linje och programledaren ska avbryta och kräva förklaringar.

Ännu tydligare är censurönskemålen när hon skriver om jämställdistbloggarna Pär Ström och Pelle Billing: ”Och eftersom gränserna långsamt förskjutits kallar ingen Pär Ström eller Pelle Billing för de extremister de faktiskt är, tvärtom bjuds de in till tv-soffor och debatter och erbjuds utrymme på olika forum”.

Kan man tolka detta på annat sätt än att Sveland vill att Ström och Billing ska stämplas som extremister och portförbjudas från varenda tv-soffa, debatt och forum?

Men min gissning är att de som tycker att Sveland säger sanningen läser partierna om censur litet slarvigt, det är välkända tankegångar som man skummar igenom utan att fråga sig vad som faktiskt står där. I stället tror jag att de som tycker att Sveland har rätt känner igen sig i hennes resonemang om begreppet ”politiskt korrekt”.

Sveland skriver att alla har blivit rädda för att bli kallade politiskt korrekt, att bara insinuationen om politisk korrekthet räcker för att tysta kritik. Hon menar att begreppet ”politiskt korrekt” ”underminerar all slags politiskt patos eftersom det insinuerar att du bara slänger dig med dina åsikter som ett slags accessoar, inte för att du på riktigt är engagerad. Det är ett effektivt sätt att få tyst på debatter”.

Och det kan ju inte vara roligt att känna så. Det måste vara ungefär som att vara rädd för att bli kallad kvinnohatare, rasist eller Anders Behring Breivik varje gång man yttrar sig.

Samtidigt tror jag att Sveland och de som håller med henne drar en felaktig slutsats. De tror att det är deras åsikter som stämplas som ”politiskt korrekta”. Jag menar att det är deras attityd och inställning som får folk att muttra ”politiskt korrekt”.

Och inställningen är just att man inte ska behöva förklara, försvara eller argumentera för sin ståndpunkt – den ska bara accepteras av alla som det enda rätta och det enda goda.

Jag delar själv flera av de åsikter som Sveland menar har fått pk-stämpel. Men när Marcus Birro med goda argument utmanar min uppfattning om att kvinnor ska ha rätt till abort så flyger jag inte i taket och skriker att han är en grottmänniska som borde beläggas med munkavle. I stället lyssnar jag och försöker gå ett steg längre med mina egna tankar, vässa mina argument för min ståndpunkt. (Ibland händer det förstås att jag ändrar åsikt också, men det är risker man får ta.)

Att aldrig möta intellektuellt motstånd måste vara den värsta olycka en tänkande människa kan råka ut för. Därför borde Maria Sveland med anhängare – om det är sina åsikter de värnar – välkomna att debattklimatet har blivit öppnare och åsiktspluralismen ökat i Sverige. Det ger ju Sveland med anhängare förutsättningarna de behöver för att tänka djupare, anstränga sig hårdare och vässa argumenten för dessa åsikter.

Om de i stället surar, hävdar att det är åsikterna och inte inställningen som stämplas som politiskt korrekta, och drömmer sig tillbaka till en tid när sverigedemokrater, jämställdister och andra meningsmotståndare var persona non grata – då börjar jag misstänka att åsikterna är just accessoarer. Då verkar det vara statusen som oemotsagd, aldrig ifrågasatt, med ”rätta” och ”goda” åsikter som man sörjer. Då är den politiska depressionen orsakad av en förlust av status, snarare än av en svår kamp för de egna åsikterna.

Marika Formgren""

Diskussionen startad av
Nicklas_Lundstrom
Startad: 2012-02-11
Kommentering
Kommentering
  • Avatar
    Jag anser att du är fullständigt ute i skogen och cyklar. Om jag tolkade dig lika extremt som du tolkar Sveland så skulle jag kunna säga att du vill Censurera henne från debatten, kanske till och med belägga henne med yttrandeförbud. Det är den enda slutsatsen jag kan dra av att du tycker så illa om hennes uttalanden.

    Det Sveland gör är ju att beskriva hur den reaktionära ideologin utmärkt av antifeminism, främlingsfientlighet och konservativa värderingar håller på att ta över hela samhällsdiskursen. Självklart är det extremt sorgligt för såna som Sveland och mig som delar en progressiv ideologi.
  • Avatar
    Marika Formgrens artikel är en av de vettigaste som skrivits i denna sak. Man undrar hur det har blivit så att sådana artiklar som Svelands blir skrivna och framförallt publicerade i en större svensk tidning. Den håller helt enkelt inte måttet och det har ett flertal skribenter, som uppenbarligen har bättre reda på sig, redan påvisat. Jag uppmanar härmed Marika F att fortsatt bevara sin klarsyn och ser fram mot kommande inlägg.
Correns bloggare

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@5524900,86