Inte bara palmer förresten, utan mandarinträd, granatäppleträd, olivträd, pepparträd, grapefruktträd... Rena Medelhavet fast i Östergötland.

Det fanns de som tvivlade på att det var riktigt sant, inte kan alla de där exotiska växterna klara våra tuffa svenska vintrar?

Vi måste förstås undersöka saken och åkte en vinterdag hem till Jonas igen. Just denna dag var det inte så mycket vinter, solen sken som den väl aldrig brukar göra annars i januari, men Jonas har ändå tät kontroll på termometern.

Artikelbild

Visst ser det lite kul ut? En massa palmer som fått komma ut och lufta sig lite från vinterförvaringen i växthuset! De dras ut och in i sina stora krukor.

- Om det blir kallt utan att det finns någon snö är det värre för växterna än när det kommit mycket snö.

Ändå konstaterar Jonas att den här vintern, och den varma hösten, gjort trädgårdslivet lite enklare. De två tidigare vintrarna satte tålamodet, och alla träd och växter, på prov.

Stora hålor i gräsmattan vittnar om att här, trots en ganska mild vinter, hänt en del sedan i somras. Exotiska träd och plantor, som planterats i jättekrukor och sedan grävts ner i gräsmatta och rabatter, är nu inbaxade i växthuset med hjälp av säckkärra och gammal palltruck.

Framför huset har den japanska mispeln och ett olivträd fått stå kvar väl dolda bakom en sinnrik konstruktion med stora plattor av styrofoam (skivor av cellplast som isolerar) runt en stålställning. Där innanför finns värmeslingor runt stammarna och även vanliga julgransbelysningar som avger lite värme.

Artikelbild

Ingen kan påstå att Jonas Andersson drar sig för lite extra trädgårdsjobb? Tunga krukor grävs upp och baxas in i växthusen. Sedan ska de ut igen och göra en vanlig trädgård till en Medelhavsdröm.

Andra växter isoleras från kylan med hjälp av frigolit, bubbelplast och säckväv.

I det stora växthuset är det djungelkänsla (men rätt kallt). Fullt med stora träd som trängs i fyragradig värme. Bubbelplast i tak och på väggar isolerar ytterligare och en avfuktare ska hålla växterna i bra skick.

- Det är oftast inte kylan som är farlig för dem, säger Jonas, väta och tjäle är mycket värre.

Alla träd får inte plats att stå upp-rätta, några halvligger.

- Svärfar pekade på ett träd och undrade varför jag hade en tall inne i växthuset, berättar Jonas.

Men det var ingen vanlig tall utan en fyra meter hög pinjetall, som fick sågas av för att komma in i växthuset.

Allt exotiskt är inte inomhus, det går helt enkelt inte.

- Lite får man chansa, säger Jonas.

Fransk lavendel, till exempel, den är inte vintertålig men står ändå, fortfarande fin, i en rabatt. Rosmarinen har klarat sig utomhus i en rad av år. Flera yuccapalmer har inte heller visat tecken på att de avskyr svensk vinter.

I en av rabatterna knoppar en kamelia intill en grågrön eucalyptus. Till våren får de sällskap av ett hav av tulpaner.