1. Brända toner
Likt 2017 fortsätter brända toner att vara på tapeten 2018. Brunt, rött, gult och andra jordiga toner är alla heta. Skillnaden från det förra året är att vi nu även ser många väggkulörer i dessa toner och inte bara på textilier.

Men även textilierna fortsätter i dessa brända och jordiga nyanser. Blanda upp mer neutrala kuddar med några stycken i dessa toner och du är helrätt 2018. Fungerar även på mattor och liknande.

2. Starka färger?
Om du inte lockas av jordiga toner så är det ingen fara – nästa år är det fullt ös även på starka färger. 2018 säger vi hejdå till pastellerna en gång för alla, vi tar ut svängarna och blandar färger hej vilt. Vi inreder med rosa, grönt och blått med inslag av lila och gult. Skillnaden från tidigare år är att nyanserna nu är starka.

 

 

3. Den officiella trendfärgen – lila?
Pantone utser ju varje år en trendfärg, och 2018 är denna färgen ultraviolett – alltså lila. Den intensiva färgen ligger långt från de smutsrosa och pastelliga tonerna vi sett ett tag, men lila kan faktiskt användas i de flesta inredningar, även om det är i små doser.

 

4. Skinn & läder?
Hetaste materialet inför 2018 är helt klart skinn och läder. Soffa, fåtöljer, detaljer – det kan helt enkelt inte bli för mycket.

 

Snygga skinnhandtag i köket är alltså fortsatt hett. De kan såklart även användas i badrum, på garderober, skåp och annat.

 

5. Sten?
I kök och badrum är det fortsatt sten som slår starkast. Många spår att graniten kommer att slå ut marmorn framöver och terazzo är fortsatt hett. 

6. Svart?
En annan stor färgtrend är svart. Inspirerat av 80-talet vill vi ha mycket svarta möbler, tillsammans med krom.

 

Svart behöver inte alls upplevas mörkt och murrigt utan gör sig fint även i ljusa hem som behöver lite kontrast.

7. Industriglas?
En av de stora inredningstrenderna 2017 var helt klart industriglasväggen. Och den kommer fortsätta att dominera. Glasväggar är perfekta sätt att avdela utrymmen och ändå behålla ljusinsläppet. I nyproduktioner kan man se dem både som duschvägg och vanlig vägg ute i hemmet.

 

8. Art deco?
Våra boenden ska inte längre vara ljusa och fräscha. Det är more is more som gäller, i färg, möbler och stil. Och något som helt går hand i hand med det är art-deco stilen. Djupa blå toner, gult och guld samsas med stora mönster, gärna på mattor.

9. Naturligt och miljövänligt
I tider då konsumtion och slit och släng är ständigt närvarande blir hållbarhet ordet på allas läppar. Att inreda långsiktigt, med medvetna materialval och en naturlig look är en av de stora trenderna inför nästa år – denna tror och hoppas jag dock kommer hänga med oss ett bra tag.?