Byggbranschen är för alla

Nu krävs krafttag för att fler ska söka sig till branschen, det gäller inte minst kvinnor, skriver debattörerna från Sveriges Byggindustrier.

Byggbranschen kommer att behöva åtskilliga nya medarbetare under de kommande åren.

Byggbranschen kommer att behöva åtskilliga nya medarbetare under de kommande åren.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2018-12-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige växer. Inom bara några år är vi 11 miljoner invånare. Då behövs fler bostäder, sjukhus och förskolor. Ingen kan tvivla på att byggbranschen är en framtidsbransch. Men än har inte alla upptäckt det. Nu krävs krafttag för att fler ska söka sig till branschen, det gäller inte minst kvinnor.

Idag vittnar åtta av tio medlemsföretag om att de saknar rätt kompetens. Risken är stor att det blir ännu fler framöver. De närmaste fem åren kommer 50 000 medarbetare gå i pension. Därför måste vi i branschen bli bättre på att berätta om möjligheten att vara med och bygga Sverige. Branschen behöver tusentals ingenjörer, projektledare, träarbetare och golvläggare. Till det ska läggas alla nya medarbetare som behövs för att fullfölja Trafikverkets förslag till nationell transportplan, inte minst här i Östergötland där vi har Ostlänken framför oss.

Som arbetsgivare i byggbranschen arbetar vi hårt för att den ska vara attraktiv, sund och säker. Det finns goda tecken på att fler nu börjar upptäcka det. Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan visar att antalet kvinnliga sökande till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. Det är mycket glädjande, inte minst eftersom byggbranschen traditionellt sett är mansdominerad.

Samtidigt måste vi vara självkritiska. Varför är det först nu som fler kvinnor börjat söka sig till oss? Ett skäl kan vara att mansdominansen lett till en miljö som alla inte känt sig välkomna i. Här har vi alla en viktig uppgift. Förra årets metoo-upprop måste ses som startskottet, inte slutpunkten, på att lufta de problem som finns. Och göra något åt dem. Det har gett resultat. Flera av våra medlemsföretag agerar idag aktivt genom att exempelvis ordna samtal och fortbildning till att stänga av personer och företag som har trakasserat.

Men mer behöver göras. Nyligen lanserade vi därför Jämställdhetsbygget, ett pris som syftar till att uppmärksamma satsningar som bidrar till en mer jämställd byggbransch. Initiativtagare till priset är fyra unga och samhällsengagerade kvinnor. De kände inte igen sig i den negativa bilden som många har av byggbranschen och ville bidra med en positiv förändring genom att uppmärksamma goda exempel som leder till ökad jämställdhet. Vi hoppas att prisets goda exempel ska inspirera fler aktörer till att satsa på jämställdhet.

Vi inom bygg- och anläggningsbranschen bär ett gemensamt ansvar för att förändra kultur och jargong så att den passar alla. Ska vi kunna rusta Sverige för 11 miljoner invånare måste byggbranschen vara attraktiv, sund och säker för alla. Oavsett kön.

Cecilia Johansson

chef Linköping, Sveriges Byggindustrier

Catharina Elmsäter-Svärd

vd Sveriges Byggindustrier