C sägs värna om frihet, men inte Svenska kyrkans

Vår kyrka har inget behov av sekulära politiska partier, men de sekulära politiska partierna verkar ha behov av kyrkan för sin totala maktutövning i samhället, skriver Leif Larsson i sin replik till Gunni Karlsson (C).

Insändarskribenten uppmanar politiska partier att lämna Svenska Kyrkan.

Insändarskribenten uppmanar politiska partier att lämna Svenska Kyrkan.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2021-08-02 07:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "I en demokrati får alla kyrkans medlemmar rösta" 28/7. 

Bondförnuft verkar inte råda i Centerpartiet, som inte inser att personer som representerar både ett sekulärt politiskt parti och en nomineringsgrupp samtidigt, i kyrkovalet, gör kyrkan en björntjänst. De sekulära politiska partierna kommer inte att lämna Svenska kyrkan frivilligt, det visar de senaste 21 åren efter kyrkans frigörande från staten, de är ju fortfarande kvar. 

Lagen om Svenska kyrkan möjliggör att sekulära politiska partier demokratiskt kan delta i kyrkovalet, men varför ska ateister, muslimer, katoliker, buddister etc. indirekt vara med och bestämma i Svenska kyrkan? Betänk att partipiskan når långt in i Kyrkomötet och kyrkans struktur. Lagen om Svenska kyrkan blev riggad innan skiljandet från staten, för att bevara de sekulära politiska partiernas hegemoni och makt. Det är Sveriges riksdag som beslutar om lagen ska ändras eller tas bort. Det finns i Sveriges riksdag i dag ingen process i gång till ändring. Det är heller inget som kyrkans hösta organ Kyrkomöte har beslutsrätt om. 

Ett nytt valsystem behövs där medlemmarna röstar direkt i kyrkofullmäktige och i de övriga två valen indirekt, det gör att de sekulära politiska partierna får sin makt beskuren i Kyrkomötet. Samtidigt ger det ökad makt till stiften och de lokala församlingarna att bättre påverka de ideologiska/teologiska frågorna innan beslut tas på Kyrkomötet. 

Vår kyrka har inget behov av sekulära politiska partier, men de sekulära politiska partierna verkar ha behov av kyrkan för sin totala maktutövning i samhället. De sekulära politiska partierna har överlägsna resurser, som de i kyrkovalstider naturligtvis stöttar sina nomineringsgrupper med. Jämfört med de opolitiska som med ideella krafter själva måste stå för merparten av omkostnaderna. Det här kommer att visa sig tydligt om någon vecka när de sekulära politiska partiernas propaganda slår till med full kraft. 

Att göra ovanstående tydligt och förståbart är svårt då det kan verka som personangrepp, vilket det absolut inte är frågan om. I de sekulära politiska partierna finns många goda krafter som vill verka för kyrkans väl. Det verkar sitta i väggarna att de sekulära politiska partierna är de enda som kan styra och ställa både i politiken som i kyrkan. Nu är det inte så, då de opolitiska har många kompetenta personer i sina nomineringsgrupper. Istället handlar det om att när nu staten har gett kyrkan frihet (med undantag av lagen om Svenska kyrkan), då behöver också alla sekulära politiska partier göra detsamma. Lämna Svenska kyrkan! Stöd något av de opolitiska nomineringsgrupperna i kyrkovalet den 19 september.