Fler bostäder kräver fler som bygger

Byggindustrins stora behov av rätt utbildad arbetskraft måste tillgodoses om bostadsmålet ska kunna uppfyllas. Se över yrkesvux, uppmanar Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier.

Utmaning. Byggtakten är hög, men bristen på arbetskraft är oroande.

Utmaning. Byggtakten är hög, men bristen på arbetskraft är oroande.

Foto: Peter Jigerström

Debatt2017-05-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antalet långtidsarbetslösa är nästan lika många som Linköpings befolkning. Samtidigt uppger sju av tio byggföretag att man har svårt att hitta rätt utbildad personal.

Regeringen har presenterat sin vårbudget. Det går bra för Sverige men behöver gå ännu bättre.

Finansminister Magdalena Andersson (S) var nöjd när hon nyligen presenterade den ekonomiska politikens inriktning. Tillväxten är stark. Sysselsättningen bland inrikes födda närmar sig rekordnivåer. Statsskuldens andel av BNP har minskat till under 30 procent.

Sveriges Byggindustrier delar regeringens uppfattning om det starka konjunkturläget. Däremot ser vi med stigande oro på den tudelade arbetsmarknaden och kompetensbristen inom byggbranschen.

De senaste årens befolkningsökning gör målet om 700 000 nya bostäder fram till 2025 än mer angeläget. Bostadsbyggandet har också tagit fart. 2016 påbörjades nybyggnationen av drygt 63 100 lägenheter, 34 procent fler än 2015 då 47 209 lägenheter började byggas. Även prognosen för 2017 ser lovande ut. Byggtakten är den högsta på 20 år.

Men för att få fram fler bostäder krävs det också fler som bygger.

Sveriges Byggindustrier uppskattar rekryteringsbehovet de kommande fem åren till nästan 40 000 personer. Redan i dag har 68 procent av medlemmarna svårt att hitta personal.

Parallellt med den skriande bristen på yrkesarbetare, ingenjörer och platschefer växer gruppen långtidsarbetslösa. Trots högkonjunkturen har kategorin arbetslösa i 12 månader eller mer ökat till 148 000 det senaste året och Arbetsförmedlingen varnar för att antalet kommer att öka ytterligare under kommande år. Mängden personer i kategorin kan jämföras med Linköpings befolkning på 155 000.

Tudelning av arbetsmarknaden är ett slöseri med mänskliga drivkrafter och ett växande hot mot Sveriges tillväxt. Därför krävs en rejäl översyn av bland annat yrkesvux – statsbidraget för yrkesinriktad gymnasial utbildning för vuxna, som kommuner kan ansöka om.

Syftet med yrkesvux är att motverka långtidsarbetslöshet och arbetskraftsbrist på personer med yrkesutbildning. Men fördelningen av platser mellan olika yrkeskategorier är alltför ojämn. Antalet elever inom utbildningar med inriktning mot vård och omsorg var drygt 55 000 under perioden 2014 till 2015, medan bygg och anläggning stod för cirka 1 000.

Merparten av de statliga medlen till yrkesutbildning för vuxna har alltså gått till kommunernas egen kompetensförsörjning. När regeringen nu satsar på ett utökat ”regionalt yrkesvux”, och gymnasieminister Anna Ekström (S) kräver särskilda ”yrkespaket” för att komma till rätta med kompetensbristen, gäller det att få till en bättre spridning på insatserna. Byggindustrins stora behov av rätt utbildad arbetskraft måste tillgodoses om bostadsmålet ska kunna uppfyllas.

Björn Wellhagen

näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier