För låg ersättning för uppskjuten semestervecka

"För oss är det smärtsamt tydligt att de högst beslutande inom regionen inte är insatta i vad våra jobb innebär och uppenbarligen inte ödmjuka nog att ta in kunskap från oss som arbetar mitt i det heller. "

Det går inte att tro att vi kan ersättas av ny personal och förvänta sig samma resultat, skriver medarbetarna.

Det går inte att tro att vi kan ersättas av ny personal och förvänta sig samma resultat, skriver medarbetarna.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Debatt2020-07-14 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi medarbetare inom intensivvården och operationsarenorna på US vill rikta vår djupa tacksamhet till våra närmaste chefer angående debattartikeln "Tackar personalen - men är missnöjda med regionen" som publicerades i Corren 19:e juni. Utan en närmste chef som står bakom personalen och stöttar, speciellt i tuffa tider hade troligen fler av oss lämnat våra arbeten redan. Tyvärr har inte våra chefer mandat att fatta beslut i frågan om ersättning vid återtagen semestervecka. Dessa beslut tas på en högre nivå som enligt region Östergötlands hierarki ligger för många steg från de som påverkas av besluten, enligt vår mening. 

Precis som våra chefer önskar vi en mer öppen dialog och samarbete mellan "golvet" och de styrande för att tillsammans ge så god vård som möjligt till Östergötlands befolkning. Utifrån svaret Kaisa Karro (S), Kerstin Sjöberg (C), Alexander Höglund (L) och Agneta Niklasson (MP) skrev i Corren den 19:e juni under rubriken "Vi beklagar att alla inte får fyra veckor semester i sommar" undrar vi om de ens förstår vad det här handlar om. Vi förlorar efterlängtad tid med vår familj och den så välbehövliga återhämtningen, den ringa summa pengar som utbetalas för detta är alldeles för låg. För oss är det smärtsamt tydligt att de högst beslutande inom regionen inte är insatta i vad våra jobb innebär och uppenbarligen inte ödmjuka nog att ta in kunskap från oss som arbetar mitt i det heller. 

Vi är väl medvetna om att det råder ett ansträngt ekonomiskt läge inom regionen sedan många år tillbaka och att skatteintäkterna kommer minska till följd av ökad arbetslöshet inom länet. Tyvärr är det här konsekvenser av åratals misskötsel från våra politiker. Vi anser att en omprioritering behöver göras då ni inte har råd att snåla på personalen i det här läget. Personalen och vår samlade kompetens är den största tillgång ni har. Så vi ber er att vårda den ömt och klokt. Det tar många år att lära upp en riktigt skicklig undersköterska, sjuksköterska och läkare. Det går inte att tro att vi kan ersättas av ny personal och förvänta sig samma resultat. 

Om inte ovan nämnda politiker, regiondirektör Krister Björkegren och HR-direktör Zilla Jonsson börjar ta personalen på allvar vet vi inte hur länge till vi kommer orka bära intensiv- och operationsvården på våra axlar. Det är tack vare oss och alla andra fantastiska medarbetare på golvet vi har klarat av pandemin hittills. De som styr har vi knappt sett eller hört fram tills nyligen. 

Återigen vill vi tacka våra chefer för det mod och stöd ni visat med er debattartikel. Det värmer i våra hjärtan och ger extra energi inför en utmanande sommar. Vi vill även hälsa de styrande inom regionen att vi hoppas det här var bottennoteringen och att vi gemensamt kan göra det bättre från och med idag. Annars vet vi inte om vi orkar följa med på resan så länge till.