JĂ€mstĂ€llda bolagsstyrelser – en affĂ€rskritisk frĂ„ga

Fler bolag i Östergötland borde arbeta mer strukturerat med styrelserekrytering, skriver debattörerna.

VĂ„r Ă„rliga undersökning visar att blott 24 procent av ledamöterna i de största östgötska bolagsstyrelserna Ă€r kvinnor. Utvecklingen gĂ„r framĂ„t, men inte tillrĂ€ckligt snabbt, skriver Jonna Hedlund, 100-listan och Simon HelmĂ©r, vd Östsvenska Handelskammaren.

VĂ„r Ă„rliga undersökning visar att blott 24 procent av ledamöterna i de största östgötska bolagsstyrelserna Ă€r kvinnor. Utvecklingen gĂ„r framĂ„t, men inte tillrĂ€ckligt snabbt, skriver Jonna Hedlund, 100-listan och Simon HelmĂ©r, vd Östsvenska Handelskammaren.

Foto: Tore Meek/TT/Pressbilder

Debatt2023-08-26 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den 26 augusti infaller jĂ€mstĂ€lldhetsdagen. NĂ„got undanskymd i skuggan av andra temadagar, inte minst Internationella kvinnodagen den 8 mars. Ingen skugga över den, men nog kan det krĂ€vas fler dagar för att uppmĂ€rksamma vikten av ett jĂ€mstĂ€llt samhĂ€lle och nĂ€ringsliv. Visst har vi i Sverige nĂ„tt framsteg pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Samtidigt konstaterar vi att vi pĂ„ vissa omrĂ„den har lĂ„ngt kvar – makt och inflytande i företagsvĂ€rlden och styrelserummen, till exempel.

VĂ„r Ă„rliga undersökning visar att blott 24 procent av ledamöterna i de största östgötska bolagsstyrelserna Ă€r kvinnor. Utvecklingen gĂ„r framĂ„t, men inte tillrĂ€ckligt snabbt. Det finns flera tĂ€nkbara orsaker till snedfördelningen, sĂ„som att mĂ„nga bolag inte har ett aktivt styrelsearbete och/eller bara rekryterar ledamöter via sitt nĂ€rmaste nĂ€tverk. 

Att det inte finns kompetenta kvinnor som vill och kan ta plats i styrelserummen, Ă€r dĂ€remot inte lĂ€ngre en giltig ursĂ€kt. PĂ„ 100-listan stĂ„r 150 kvinnor till förfogande, samtliga utbildade inom styrelsearbete och med viktiga kompetenser och egenskaper som en ledamot bör besitta. För regionens styrelser och valberedningar Ă€r den en mĂ€ktig resursbank, som nu sprider sig över landet. I dag synliggör dessa listor omkring 700 styrelsekompetenta kvinnor i södra Sverige. 

Hösten nĂ€rmar sig med stormsteg och snart Ă€r det dags att börja fundera kring styrelsebemanning inför nĂ€sta Ă„rs bolagsstĂ€mmor. Valberedningens uppgift Ă€r att föreslĂ„ styrelsens sammansĂ€ttning. En professionell ledamotsrekrytering lĂ€gger grunden för ett lyckat styrelsearbete och i förlĂ€ngningen en mer framgĂ„ngsrik utveckling för bolaget. 

SĂ„ledes borde fler bolag ha en struktur för att söka rĂ€tt kompetens till styrelserna – en vĂ€g kan vara att utse en valberedning eller motsvarande. PĂ„ sĂ„ vis ökar möjligheterna för rekrytering av ledamöter utanför det nĂ€rmaste nĂ€tverket. VĂ„r undersökning visar dock att endast 20 procent av regionens bolag utser en valberedning. 70 procent rekryterar styrelseledamöter frĂ„n det egna nĂ€tverket och nĂ€ra hĂ€lften (45 procent) av bolagen har inte externa styrelseledamöter alls. 

Men potential finns. Majoriteten (60 procent) av regionens bolag anser att det Ă€r viktigt med en jĂ€mstĂ€lld styrelse. Varför det? Jo, ökad jĂ€mstĂ€lldhet leder till ett mer attraktivt och vĂ€lmĂ„ende regionalt nĂ€ringsliv med förbĂ€ttrade möjligheter till tillvĂ€xt, lönsamhet och konkurrenskraft. JĂ€mstĂ€llda bolagsstyrelser Ă€r en affĂ€rskritisk frĂ„ga som bör fĂ„ mer uppmĂ€rksamhet en dag som denna – och alla andra dagar.