Länsresidens inte i första hand ett besöksmål

Måndagen den 21 juni publicerades debattartikeln ”Allmänheten måste få tillgång till den fina slottsträdgården” där artikelförfattarna ifrågasätter varför slottsträdgården i Linköping hålls stängd för allmänheten. Anders Glassel, kulturarvsspecialist landskap och park vid Statens fastighetsverk förklarar varför.

Slottsträdgården slottsparken Linköpings slott

Slottsträdgården slottsparken Linköpings slott

Foto: Victor Bomgren

Debatt2021-07-01 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar från Statens fastighetsverk gällande debattartikeln ”Allmänheten måste få tillgång till den fina slottsträdgården” (28/6).

Vid Sveriges länsresidens finns det i anslutning till själva residensen trädgårdar. Nästan alla dessa trädgårdar är privata, som Linköpings, eller halvt privata. Byggnaderna har representationsvåningar och fungerar också som bostäder åt våra landshövdingar. Vissa lokaler i residensen hyrs ut till andra hyresgäster, i Linköping till Slotts- och domkyrkomuseet. Precis som representationsvåningen som normalt inte är öppen för allmänheten, utom vid vissa visningstillfällen, så är även den inre delen av Kungsträdgården en del av denna representativa miljö och därmed privat. 

De fastigheter som artikelförfattarna nämner, som Dahlbergs café i Gamla Linköping och Thielska galleriet i Stockholm, som är öppna för allmänheten under dagtid, har inte samma funktion och verksamhet som Linköpings slott som är ett länsresidens. Sveriges länsresidens är inte i första hand besöksmål utan fyller en viktig och central funktion i statsförvaltningen.

När det gäller Statens fastighetsverks fastighet Linköpings slott har allmänheten tillgång till övriga delar av fastigheten. Den norra delen av Kungsträdgården, den del som ligger närmast Biblioteket i norr, är öppen. I denna del av parken planerar Statens fastighetsverk att eventuellt restaurera den gamla fruktträdgården. I mitten av 1800-talet gjordes den gamla stallgården om till en promenadpark, Borggårdsparken. En park som är öppen för alla. Yttre Borggården används vid nyårsfirande, stadsfester och Bondens marknad. Inre Borggården fungerar som entréyta för Slotts- och domkyrkomuséet. 

Varje år har det funnits möjlighet att besöka den inre delen av Kungsträdgården under Slottsträdgårdens dag. I år kommer Slotts- och domkyrkomuseet arrangera visningar av trädgården under sommaren och i början av hösten. Nyligen har även Länsstyrelsen Östergötland i samarbete med Slotts- och domkyrkomuseet spelat in tio filmavsnitt, för alla som vill gå på en digital slottsvisning och lära sig mer om slottets historia.

Temat för Slottsträdgårdens dag år 2017 var den biologiska mångfalden. Trädgården fungerar som en skyddad miljö för vilda växter och djur i den övrigt urbana miljön och är som sådan också viktig.