Medborgarinflytande – viktig del i en demokrati

För oss liberaler är frågan om medborgarinflytande en viktig del i en fungerande demokrati.

Vi är väldigt glada över att det nu finns en bred majoritet i kommunfullmäktige som vill lyfta medborgarinflytandet till nästa nivå, skriver debattörerna.

Vi är väldigt glada över att det nu finns en bred majoritet i kommunfullmäktige som vill lyfta medborgarinflytandet till nästa nivå, skriver debattörerna.

Foto: Johnny Gustavsson

Debatt2022-05-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lätt att politiken blir en egen liten bubbla som lägger förslag och fattar beslut som man utgår från är det bästa för kommunen och dess medborgare. Ett ökat medborgarinflytande gör det lättare för politiker att fatta beslut och besluten kan bli bättre genom att medborgarnas kunskaper och erfarenheter kan bidra till ett bättre beslutsunderlag.  

Forskning visar också att ett ökat deltagande från medborgare i en kommun stärker sammanhållningen i ett samhälle och hänsyn till den lokala miljön. Att främja delaktighet är också att motverka utanförskap. Genom dialog skapas ett förtroende mellan medborgare och politiken. På så sätt kan vi också tillsammans med övriga partier i Linköping öka förtroendet för politiken och därmed minska det politikerförakt som finns i dag.

Därför är vi väldigt glada över att det nu ser ut att finnas en bred majoritet i kommunfullmäktige som vill lyfta medborgarinflytandet till nästa nivå. Kan vi genom geografiska utskott med ansvar för närmiljö och upplevd trygghet få en utökad dialog med civilsamhället blir alla vinnare. Inte minst när det gäller trygghetsfrågorna i både stad och landsbygd. Trygghet är något som prioriteras högt av våra medborgare, möjligheten att kunna röra sig fritt i sitt eget bostadsområde utan att känna sig otrygg. Här kan samverkan med civilsamhället göra att man känner sig mer delaktig. 

Möjligheten att påverka politiken är också ett sätt att öka engagemanget för kommunens utveckling. Vår erfarenhet från Närrådet i Vreta Kloster visar att det finns många vinster med att involvera civilsamhället. Närrådet var ett väl fungerande lokalt kontaktorgan mellan kommunen och lokalbefolkningen och arrangerade med jämna mellanrum offentliga möten i olika lokala kommunala frågor i syfte att informera och inhämta synpunkter från medborgarna. Till exempel antogs på initiativ av Vreta kloster Närråd i januari 2015, efter ett välgjort och väl förankrat tjänstemannaarbete, en ny översiktsplan för Ljungsbro-Berg.

Nu ser vi fram emot att ett beslut i fullmäktige som kommer att utöka delaktigheten och medborgarinflytandet i Linköpings kommun.