Miljöpartiet har möjlighet att göra förändringar

Miljöpartiet har bidragit till nedrustningen av Sveriges beredskap, som har resulterat till att vi saknar nödvändig utrustning att hantera kriser, skriver Darko Mamkovic (SD) i en replik.

Debatt2020-05-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Bygg ett bättre samhälle efter corona", 18/5.

Har Miljöpartiet förstått att de är ett politiskt parti i majoritet och inte i opposition? 

Miljöpartiets Regionråd som nu suttit två mandatperioder i majoriteten verkar inte riktigt förstå sitt uppdrag. Det är Miljöpartiet som sätter agendan, har möjlighet att göra förändringar, samt driva Region Östergötland åt det hållet de vill. 

Nej, istället leker Miljöpartiet opposition och påpekar brister, som de själv haft möjlighet att rätta till, under snart sju år (både regionalt och riks). Det är även överflödigt att påpeka att mycket av problemen som Region Östergötland och Sverige har, är direkt förorsakad av Miljöpartiets egna ogenomtänkta politiska beslut som baseras på känslor och lösa antaganden, utan fakta och utan gedigen och ansvarsfull konsekvensanalys. 

Förvirringen stannar inte där. Miljöpartiet skriver en artikel om rådande pandemi där mycket av artikeln handlar om klimatet. Inte minst – totalt verklighetsfrånvänd sådan, onödigt kostsam och inte alls effektiv.

Det är faktum att det är Miljöpartiet som har bidragit till nedrustningen av Sveriges beredskap, som har resulterat till att vi saknar nödvändig utrustning att hantera kriser. Faktum är att solidaritet, medmänsklighet och omtanken som regionrådet Agneta Niklasson pratar om inte är riktat till det svenska folket utan andra länders medborgare. Det är ett faktum att Region Östergötland led av enorma ekonomiska problem långt innan vi drabbades av pandemin, har förbrukat alla våra reserver och är helt oförberedda att bemöta kristider. Allt detta har hänt under Miljöpartiets tid vid rodret. 

En gång i tiden en rörelse (Miljöpartiet) som på ett konstruktivt sätt lyfte upp problematiken med föroreningen och globalismen, har förvandlats till politiska karriärister och klimatfanatiker. Miljöpartiet har passerat sitt bäst före datum för länge sedan och det återstår att se om de kommer att få fortsatt förtroende med sin tomma retorik även vid nästa val.

Darko Mamkovic (SD), gruppledare Region Östergötland

Svar:
Miljöpartiet har suttit en och en halv mandatperiod (sedan valet 2014), vid makten i regionen. Jag själv sedan 2018, snart två år. Det jag talar om är inte saker som regionen själva äger men saker som är viktiga ur ett östgötaperspektiv men också för andra delar av Sverige förstås. 

Exempelvis behovet av beredskap, klimatomställning och större offentliga investeringar. Att bygga hållbara, uthålliga och motståndskraftiga samhällen har varit miljöpartiets ideologi sedan starten och en viktig del av vår försvarspolitik dessutom. Du läser onekligen vår politik på ett märkligt sätt.

Det är ju precis den typ av samhällsomvandling som coronakrisen nu så starkt tydliggör behovet av, som vi som parti drivit i snart fyrtio år. Vi behöver bli mer självförsörjande och ha en större beredskap för kriser av olika slag. Inte minst den största av dem alla, nämligen de klimateffekter som obönhörligen förvärras om vi inte gör något. 

Egentligen har inget förändrats; vi behövde göra stora investeringar i förnybar energi, digitalisering och i järnväg redan innan. Men genom att skynda på detta ytterligare kan vi också förhindra ökad arbetslöshet i coronans spår. Att stötta näringsliv och arbetstagare i detta läge är högt prioriterat.

Agneta Niklasson (MP), regionråd