TandvÄrden ska vara en del av primÀrvÄrden

Den budget som Sverigedemokraterna tillsammans med Östgötasamverkan nu presenterat Ă€r en budget dĂ€r fokus Ă€r att reparera den skada som Socialdemokraterna Ă„samkat vĂ„rden i Östergötland.

TandvÄrden ska ses som en del av kroppen och dÀrmed vara en frÄga för primÀrvÄrden, skriver debattörerna.

TandvÄrden ska ses som en del av kroppen och dÀrmed vara en frÄga för primÀrvÄrden, skriver debattörerna.

Foto: Jennifer Sjödin

Debatt2022-11-25 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Region Östergötland har, tack vare Socialdemokraternas negligering av verksamheten, fallit i diverse rankningar. Exempelvis har US Linköping gĂ„tt frĂ„n att vara bland de bĂ€sta universitetssjukhusen i Sverige till att tappa avsevĂ€rt i berörda mĂ€tningar. 

Vi konstaterar att behovet av vĂ„rd och omsorg kommer att öka och att sjukdomsbilden för flera patientgrupper blir alltmer komplicerad, samtidigt Ă€r det brist pĂ„ arbetskraft och flera utmaningar med vĂ„rdens kompetensförsörjning. För att rĂ„da bot pĂ„ detta krĂ€vs det att regionen minskar behovet av bemanningsföretag samtidigt som vi genomför kraftfulla satsningar pĂ„ personal och chefer. En viktig del i detta Ă€r att skapa goda förutsĂ€ttningar för vĂ„rdpersonalen att utföra sitt arbete genom att sĂ€kerstĂ€lla en trygg och god arbetsmiljö. För att skapa en god arbetsmiljö mĂ„ste verksamhetens chefer ocksĂ„ fĂ„ möjlighet att agera som chefer och planera verksamheten. 

En sĂ€rskilt viktig frĂ„ga för Sverigedemokraterna Ă€r tandvĂ„rden. TandvĂ„rden ska ses som en del av kroppen och dĂ€rmed vara en frĂ„ga för primĂ€rvĂ„rden. DĂ€rför föreslĂ„r vi bland annat att införa mobila tandvĂ„rdsenheter i Östergötland. Kombinationen av vĂ„ra Ă„tgĂ€rder pĂ„ nationell- och regional nivĂ„ kommer resultera i en förstklassig tandvĂ„rd för regionens invĂ„nare. Det Ă€r allmĂ€nt vedertaget att dĂ„lig tandvĂ„rd resulterar i ett sĂ€mre mĂ„ende men pĂ„ senare Ă„r har det Ă€ven konstaterats en koppling mellan psykisk ohĂ€lsa och bristfĂ€llig tandvĂ„rd. 

Psykisk ohĂ€lsa Ă€r en modern folksjukdom som sprider sig likt en löpeld bland vĂ„ra medborgare, sĂ€rskilt utsatta Ă€r ungdomar. Detta Ă€r sĂ€rskilt problematiskt dĂ„ obehandlad psykisk ohĂ€lsa i ungdomsĂ„ren kan leda till svĂ„ra problem nĂ€r man vĂ€l blir vuxen. Sverigedemokraterna har lĂ€nge pĂ„talat att nĂ„got mĂ„ste göras och det Ă€r en viktig frĂ„ga för oss pĂ„ sĂ„vĂ€l kommunal, regional och nationell nivĂ„. Vi föreslĂ„r dĂ€rför att regionen tillsammans med kommunerna ska vidta kraftfulla och konkreta Ă„tgĂ€rder för att bĂ€ttra den psykiska hĂ€lsan i Östergötland. 

Vi Sverigedemokrater hĂ„ller vad vi lovar och redan nu har vĂ„ra valframgĂ„ngar resulterat i att landsbygden fĂ„r en mer tillgĂ€nglig kollektivtrafik. Utöver satsningar pĂ„ busslinjer sĂ„ kommer vi verka för fler tĂ„gstopp och upprustning av lokala stambanor, allt detta i ett led i att förbĂ€ttra kollektivtrafiken över hela lĂ€net. 

Regionens invÄnare kommer mÀrka att Sverigedemokraterna inte Àr ett parti som alla andra. Vi stÄr för vÄra löften och kommer sÀkerstÀlla att vÄra vÀljare fÄr den politik de röstade för, vi lovar vidare att outtröttligt arbeta för att rÀtta de misstag som tidigare styren skapat.