SD: VÄr budget frÀmjar en levande landbygd

Under flera Ă„rs tid har vi kunnat följa en alltmer negativ utveckling för Region Östergötland. Bland annat uppskjuten vĂ„rd, lĂ€ngre vĂ„rdköer, försĂ€mrad kollektivtrafik och en utmattad vĂ„rdpersonal Ă€r nu ett faktum.

Debatt2021-06-22 06:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sverigedemokraternas budget frÀmjar en vÀxande och levande östgötsk landsbygd, samtidigt som vi vÀrnar vÄra alltmer vÀxande stÀder samt bemöter de ökade krav som stÀlls pÄ vÄr hÀlso- och sjukvÄrd.

Allt fler rapporter pekar pĂ„ att personer med vacklande psykiatriskt tillstĂ„nd drabbas extra hĂ„rt av coronapandemin. DĂ€rför har vi frĂ„n Sverigedemokraterna lagt stor vikt vid att i vĂ„r budget tillgodose denna patientgrupps behov. 

Med riktade resurser och insatser som förbÀttrar möjligheten till kortare vÀntetider sÄ minskar rehabiliteringstiden markant. Vi satsar Àven pÄ utredning kring effektiva suicidpreventiva metoder för att förebygga suicid.

Region Östergötland ger idag vĂ„rd som inte Ă€r akut eller omedelbar, det vill sĂ€ga vĂ„rd som kan anstĂ„, till illegala invandrare. VĂ„rd till individer som uppehĂ„ller sig i Sverige utan tillstĂ„nd och som bryter mot svensk lag. 

Kostnaden för denna vĂ„rd fĂ„r svenska skattebetalare stĂ„ för. Att vistas i Sverige och Östergötland illegalt ska inte belönas med fullstĂ€ndig vĂ„rd pĂ„ samma villkor som svenska skattebetalare.

Sverigedemokraterna har dÀrför som förslag att avveckla vÄrd som kan anstÄ och istÀllet ska enbart den lagstadgade vÄrden gÀlla.

Coronapandemin har inneburit en, i den nĂ€rmaste, oöverskĂ„dlig vĂ„rdskuld. MĂ„nga vĂ„rdbesök, vĂ„rdtillfĂ€llen och operationer har skjutits pĂ„ framtiden. NĂ€r pandemin sĂ„ smĂ„ningom börjar avta Ă€r det viktigt att regionen tar höjd för att vĂ„rda de patienter som fĂ„tt sin vĂ„rd uppskjuten och patienter med lĂ„ngtidscovid. 

Vi mĂ„ste sĂ€kerstĂ€lla att de patienter som drabbats hĂ„rdast fĂ„r den hjĂ€lp och stöd som behövs i syfte att motverka en försĂ€mrad levnadsstandard samt ett sĂ€mre psykiskt mĂ„ende. 

MÄnga av vÄra hÄrt arbetande medarbetare visar nu tecken pÄ utmattning i spÄren av pandemin. Det finns en risk för att den ökade sjukfrÄnvaron permanentas pÄ höga nivÄer under oöverskÄdlig framtid, dessutom riskerar vi ocksÄ att vÄrdpersonal byter yrke.

Sverigedemokraterna föreslÄr dÀrför att all vÄrdpersonal fÄr tvÄ extra betalda semesterdagar. PÄ sÄ sÀtt bidrar vi till bÀttre förutsÀttningar för ÄterhÀmtning.

Koalition för Östergötland har lagt ned samt bortprioriterat delar av den landsbygdsnĂ€ra kollektivtrafiken inom lĂ€net. Exempel pĂ„ detta Ă€r hur koalitionen under 2016 beslutade att lĂ€gga ned 28 busslinjer. Sverigedemokraterna föreslĂ„r i sin treĂ„rsbudget en ekonomisk utökning och prioritering av landsbygdslinjerna.

Vi tror pĂ„ en levande och frodande landsbygd, dĂ€r du som medborgare inte ska vara orolig för ytterligare nedlagda busslinjer nĂ„got som minskar möjligheterna till ett kollektivt resande. Med vĂ„r budget tryggas en vĂ€lfungerande kollektivtrafik i bĂ„de stad och landsbygd. 

Du ska kunna ta dig till ditt arbete, din skola och dina barnbarn, utan att behöva omprioritera i ditt vardagsliv. Även stadsbon ska enkelt kunna besöka vĂ„r landsbygd.

VĂ„r budget vĂ€rnar om samtliga medborgares behov, skĂ€rgĂ„rdstrafiken, det östgötska kulturlivet och folkhĂ€lsan. Vinner vĂ„rt förslag till treĂ„rsbudget fĂ„r vi ett Östergötland som tryggt tar oss in i framtiden som skulle innebĂ€ra ett ekonomiskt och socialt lyft för hela samhĂ€llet.