SD:s budget – ett lyft för Östergötland

Martin TollĂ©n (S) pĂ„stĂ„r i sin debattartikel att SD:s budget bygger pĂ„ ogrundade besparingar och ”fantasisiffror”. Dessa pĂ„stĂ„enden Ă€r felaktiga och saknar helt grund, skriver Göran Hargestam och Richard Svensson frĂ„n SD.

Debatt2021-07-21 10:44
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik pĂ„ "SD, ert budgetförslag bygger pĂ„ fantasisiffror!" 6/7. 

Som sĂ„ ofta Ă€r fallet med dessa substanslösa pĂ„stĂ„enden visar det sig vara precis tvĂ€rtom mot vad TollĂ©n hĂ€vdar. Med SD:s budget skulle Region Östergötland ha betydligt bĂ€ttre ekonomiska förutsĂ€ttningar Ă€n med Koalitionens fantasilösa produkt.

VÄr budget innehÄller, utöver de 900 miljoner Tollén nÀmner, ytterligare satsningar pÄ nÀrmare 60 miljoner som syftar till ett bÀttre nÀringsliv, brett kulturliv samt utveckling av den nÀra vÄrden. Tollén ifrÄgasÀtter bland annat det ekonomiska underlag som SD anvÀnt sig av. Till exempel reklam inom kollektivtrafiken. Vi har varit i kontakt med flera aktörer i reklambranschen som samstÀmmigt menar att de siffror vi tagit upp i budgeten Àr i underkant av vad de extra intÀkterna skulle generera till regionen. Dessa aktörer arbetar med reklam i andra regioner och har lÄng erfarenhet av att administrera reklam. Men Tollén kanske vet bÀttre Àn professionen?

Det Àr glÀdjande att ocksÄ Tollén landat i slutsatsen att kostnaden för hyrpersonal Àr för hög. Det Àr dÄ beklÀmmande att se hur lite Koalitionen gjort för att minska dessa kostnader. Det Àr snarare sÄ att kostnaderna för hyrpersonal ökat under deras styre.
I vÄr budget lÀggs konkreta förslag pÄ hur vi kan minska dessa kostnader. Det blir dÄ minst sagt mÀrkligt med Tolléns resonemang och kritik, borde han istÀllet inte vara tacksam över förslag som kommer tillrÀtta med ett problem som han varit med och skapat, och som han pÄstÄr att han vill lösa?

Koalitionen har under flera Är lÀmnat in underfinansierade budgetar, vilket resulterade i att man 2020 tvingades höja skatten för östgötarna för att kunna hÄlla regionen flytande ett tag till. SD Àr ett seriöst parti. Vi söker kreativa lösningar som kan ge effekt direkt men framförallt pÄ sikt, för att fÄ ordning pÄ regionens ekonomi. Vi anser att det Àr de styrande politikernas ansvar att hitta ÄtgÀrder och omfördela resurser för att dÀrigenom bedriva en vÀlfungerande verksamhet med de resurser som stÄr till buds. Att underskott tvingar fram skattehöjningar ser vi som ett politiskt misslyckande.

Nej TollĂ©n, vi kan inte trolla med knĂ€na, dĂ„ hade du inte suttit i styrande stĂ€llning. DĂ€remot kan vi göra en budget som har realistiska, hĂ„llbara och lĂ„ngsiktiga lösningar pĂ„ de problem som vi stĂ„r inför. SD:s budget skulle ha inneburit ett Östergötland som tryggt tar oss in i framtiden och blivit sĂ„vĂ€l ett ekonomiskt som socialt lyft för hela samhĂ€llet.