Sveket mot de svaga i Kinda kommun

VÄra ungdomar som arbetar pÄ den dagliga verksamheten Café Bergdala i Kisa och deras handledare gladdes nÀr de i vÄras fick veta att de skulle fÄ fortsÀtta med jobbet pÄ KindagÄrds kafé och matsal efter sommaren.

KindagÄrds kafé Àr stÀngt sedan i maj och skribenterna vÀdjar till att Äter lÄta LSS-gruppen driva det.

KindagÄrds kafé Àr stÀngt sedan i maj och skribenterna vÀdjar till att Äter lÄta LSS-gruppen driva det.

Foto: Lars-Göran Bexell/arkiv

Debatt2019-12-02 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

VÄrd- och omsorgsnÀmnden hade beslutat att verksamheten skulle fortsÀtta pÄ samma sÀtt som under vÄren. (KindagÄrd Àr ett 55+ boende med ett 60-tal hyresgÀster och med kafé, matsal och lokaler för seniorverksamhet med mera).

En utvĂ€rdering med en rad positiva resultat frĂ„n vĂ„rens verksamhet hade gjorts. Det hade blivit för trĂ„ngt pĂ„ CafĂ© Bergdala och behov av mer utrymme och fler arbetsuppgifter fanns. Att dela verksamheten i tvĂ„ lokaler visade sig ha stora fördelar. BĂ€ttre arbetsmiljö. Nya och fler arbetsuppgifter att dela pĂ„. Nya deltagare kom till pĂ„ bĂ„da platserna dĂ„ det nu inte var sĂ„ trĂ„ngt. Man önskade nu ocksĂ„ utöka antalet dagar dĂ„ de lĂ„ngtidshyrda lokalerna inte anvĂ€nds till nĂ„got annat.  

I slutet av sommaren kom beskedet frĂ„n förvaltningen att det inte skulle bli nĂ„gonting alls. Det som hade stĂ€llts i ordning pĂ„ KindagĂ„rd plockades bort och nyckeln lĂ€mnades tillbaka. Men politikerna kom igen och lovade pĂ„ nytt. Ungdomarna vĂ€ntade oroligt. Dagarna gick. KafĂ©et skulle öppnas i september, i oktober, i november.  

Vad hĂ€nde? Av allt som förvaltningen sĂ€ger sig ha jobbat för blev det ingenting. Det hade funnits förslag pĂ„ lösningar och kompetensen finns redan hos handledare och vĂ„ra ungdomar. Nyligen var förvaltningen dock pĂ„ vĂ€g att anstĂ€lla en extern person att driva KindagĂ„rds kafĂ© för att förmodligen möta löftet till cafĂ©gĂ€sterna (PRO, SPF med flera organisationer). Verksamheten skulle formellt inte vara en del av Bergdalas dagliga verksamhet.  

Det Ă€r vĂ„ra ungdomars behov och vilja till utveckling som ska tillgodoses i första hand. Varför vill man inte? Litar man inte pĂ„ gruppen? Vill man inte se allt det positiva som redovisats i utvĂ€rderingen? Besvikelsen Ă€r nu stor. MĂ„nga frĂ„gor. Ungdomarna mĂ„r bra av nya utmaningar och fler arbetsuppgifter. Under vĂ„ren hade de ocksĂ„ serverat lunch till de Ă€ldre som bor i huset. MĂ„nga lĂ€ngtar efter att ungdomarna ska komma tillbaka och sköta om kafĂ© och matsal. TĂ€nk bara vad det betyder för ungdomarna.  

Vad har hÀnt nu?

Nu ligger ett förslag till kommunfullmĂ€ktige att det ska ske stora förĂ€ndringar i KindagĂ„rds lokaler. I underlaget till beslut, som planerats under hösten, beskrivs omflyttningar av olika verksamheter. DĂ€r nĂ€mns att kafĂ©et ska öppnas och vara en del i de nya verksamheterna. I inte ett ord nĂ€mns att LSS-gruppen ska driva kafĂ©et eller ens vara delaktig.  

Illavarslande att de som behöver extra stöd i livet nonchaleras eller glöms bort. SĂ„ Ă€r det förstĂ„s inte i allmĂ€nhet. Ungdomarna fĂ„r sĂ„ mycket uppskattning frĂ„n folk runt omkring. Handledarna Ă€r engagerade, samarbetar med ungdomarna, ser möjligheterna och stĂ€rker deras sjĂ€lvförtroende. Framsteg görs pĂ„ vĂ€gen mot full delaktighet i samhĂ€llet som Ă€r mĂ„let med Daglig verksamhet. Att vi anhöriga fĂ„r möta mĂ€nniskors glĂ€dje över vĂ„ra ungdomar stĂ€rker oss i vĂ„r och vĂ„ra familjers egen vardag. Varje litet framsteg i vĂ„ra barns utveckling Ă€r guld vĂ€rt.  

Vi har uppdraget att sörja för vĂ„ra ungdomar och föra deras talan. Det tĂ€nker vi fortsĂ€tta med. Vi, godman-anhörig/ huvudman-ungdom, uppmanar nu Kindas politiker att ta sitt ansvar och uppfylla de löften som givits den hĂ€r gruppen. 

Erik Björklund/Gustaf Björklund
Helen Larsson/Mikael Larsson
Karl-Axel Lind/Rikard Lind
Margareta Gustafsson/Anna Gustafsson
Ann-Sofie Cedigh/Moa Svensson
Per-Ove Johansson/Stefan Björklund
Johnny Notklev/Kasper Notklev
Christer Milton/Johannes Milton
Eva Tejle Ekbjörn/Peter Tejle
Mariette Heimdal/Ludvig Heimdal
Kerstin Elkehag/Åke Nilsson

Karta: KindagÄrd