Vad kan du som man göra?

Fråga vad var en och kan göra för att minska mäns våld mot kvinnor, skriver debattörerna från Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata.

Män står för nästan alla sexualbrott i samhället, skriver debattörerna.

Män står för nästan alla sexualbrott i samhället, skriver debattörerna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2019-03-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått ett år sedan kvinnodagen 2018 och Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata har under året gjort allt som står i vår makt för att motverka förtryck mot kvinnor och tjejer. Men, i ärlighetens namn hade vi kunnat göra mer. Det är bara det att det tar så himla mycket tid att stötta kvinnor, tjejer och barn som utsätts och utsatts för mäns våld.

Vi vill därför, på kvinnodagen 2019, inte berätta om vad vi gör. Vad gör du?

93–100 procent av alla som är åtalade för våldsbrott är män och 98 procent av alla som är misstänka för sexualbrott är män. Så vad kan du, som man, göra för att män ska sluta bruka våld? Du kan syna den manlighet du står för och de normer som format den du är.

Du kanske omedvetet, genom skämt och jargong, upprätthåller normer som säger att män inte har så mycket känslor, att män alltid är kåta och att riktiga män löser konflikter med våld. Du kan vara med och förändra vad manlighet innebär och vara en bra förebild för framtidens män.

Höj blicken på din arbetsplats, på universitetet, på krogen, hemma och på bussen. Påverka dem med makt, säg ifrån om någon tafsar, ta initiativ till jämställdhetsarbete. Ifrågasätt den sköna snubben som drar sexistiska skämt eller kommenterar kollegornas kroppar. Fråga ”vad menar du egentligen när du säger sådär?”. Var inte rädd för att vara den som ifrågasätter. Fler tänker det du tänker!

Tänk inte att kvinnor själva måste våga ta plats, ge dem möjlighet att göra det. Läs på om feminism för att kunna backa hon som alltid tjatar om jämställdhet. Prata vitt och brett om dina nyvunna kunskaper och insikter!

Gör den här texten dig ledsen eller orolig? Ta det som en man och prata med män i din närhet om dina känslor. För samhället kommer inte att förändras innan dess medborgare gör det – det börjar med dig.

Olivia Svensson

Elisabeth Algborn

Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata