I somras hamnade stiftelsen i blåsväder sedan det visat sig att den i samband med 15-årsjubiléet festat upp miljontals kronor, avsedda för forskning.

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist hoppar av sitt uppdrag inför den kritiska utredning som väntas inom kort, skriver hon själv i ett pressmeddelande.

Under tre års tid betalade stiftelsen över nio miljoner kronor till Micael Bindefeld för olika fester och marknadsföringsuppdrag, bland annat en fest i Blå hallen, Stockholms stadshus.

Efter att de vidlyftiga notorna uppmärksammats av Dagens Nyheter sommaren 2012 fick Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och Kungliga Vetenskapsakademin (KVA) i uppdrag av styrelsen att utreda vad som hänt.

Efter det att IVA och KVA intervjuat kanslipersonal, styrelse, revisorer med flera har de landat i kritik mot hur styrelsen har skött sitt uppdrag.

Kritiken gick bland annat ut på att stiftelsen inte upphandlat festerna - något Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist medgav var fel redan när det uppdagades.

Den rapporten, som väntas bli offentlig senare i veckan, riktar nu kritik mot styrelsen. Det är därför Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist väljer att avgå redan nu.

Men exakt vad kritiken går ut på vill hon inte gå in på innan utredningen blir offentlig.