Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 17 april, Namnsdag: Elias, Elis

Bättre prognoser för SMHI med ny väderdator

Det nya datorsystemet, som är döpt till Blixt, tar nya mer avancerade metoder i bruk för att beräkna prognoser för väder och hav. Den ökade träffsäkerheten möjliggörs av att man väger samman observationer från olika tidpunkter i mer ex-akta nulägesbeskrivningar.

Pionjärer

-- Datorsystemet ger förutsättningar för säkrare prog-noser, framför allt av lågtrycksutveckling upp till två dygn framåt, säger Lars Häggmark, meteorolog vid SMHI.

Mer avancerade beräkningar kräver mer av datorerna:

-- Väderdatorn är specialdesignad för sitt ändamål. Att utnyttja kluster har kommit på bred front då det ger kraftfull och effektiv datorkapacitet till ett lågt pris. Vi är redan pionjärer inom utveckling och användning av sammankopplade processer i ett så kallat kluster för prognosberäkningar och tar genom detta nya system ett stort kliv framåt internationellt sett, säger Torgny Faxén, projektledare vid NSC.

Datorsystemet har designats av NSC i samarbete med SMHI. Väderdatorn är en del i samarbetet mellan NSC och SMHI som även omfattar beräkningar inom forskning och utveckling, till exempel klimatberäkningar, såväl som drift av dessa system.

Linköpingsföretag

Blixt levereras och installeras av Advanced Computer Technology AB, ACT, i Linköping. Blixt installeras inledningsvis för uttestning på NSC för att senare under våren tas i drift på SMHI. Kostnaden för SMHI är beräknad till två miljoner kronor.

Varje dygn görs fyra prog-nosberäkningar för vädret och två för haven. Den nya väderdatorn är sex gånger snabbare jämfört med tidigare dator.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Nulink och Corren satsar på stor närlingslivsgala

Ekonomi I september hålls för första gången Linköpings Näringslivsgala.

Regeringens nystartszoner slopas

Ekonomi Regeringen släpper förslaget om nystartszoner. Förslaget syftade till att bryta bidragsberoende och långtidsarbetslöshet i segregerade områden, men har fått kritik från såväl politiskt som företagarhåll.(TT)

Allt ljusare på USA:s arbetsmarknad

Ekonomi Antalet amerikaner som fick arbetslöshetsunderstöd steg mindre än väntat i förra veckan. Effekten blev en direkt ränteuppgång eftersom det signalerar en allt högre aktivitet i ekonomin.(TT)

Lägre vinst för Goldman Sachs

Ekonomi Amerikanska banken Goldman Sachs kvartalsvinst föll med elva procent till 12,8 miljarder kronor. Bakom vinstfallet nämns fortsatt relativt begränsad aktivitet bland kunderna och lägre inkomster från obligationshandeln.(TT)

Undersköterskor får sommarbonus

Ekonomi Sjuksköterskorna fick extra betalt för att jobba i sommar. Då ville inte undersköterskorna vara sämre. Nu får undersköterskorna vid Sundsvalls sjukhus 150 kronor mer i timmen om de går in och jobbar extra i sommar.(TT)

Rejält vinstlyft för Morgan Stanley

Ekonomi USA:s sjätte största bank, Morgan Stanley, redovisar ett vinstlyft på 49 procent till 1,47 miljarder dollar för första kvartalet, motsvarande 9,6 miljarder kronor. Aktien stiger 3-4 procent i förhandeln.(TT)

Börsen stängde påskveckan i sidled

Ekonomi Börsen stängde nära oförändrad i dag då investerare fokuserade på den stundande påskhelgen. OMXS-index klättrade 0,05 procent till 433,57.

Lägre vinst för General Electric

Ekonomi Amerikanska jättekoncernen General Electric redovisar lägre intäkter och vinst för första kvartalet. Vinsten föll till tre miljarder dollar jämfört med 3,53 miljarder dollar samma tid i fjol.(TT)
Tipsa affarsliv.com

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4290989,12