Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 24 april, Namnsdag: Vega

Bättre prognoser för SMHI med ny väderdator

Det nya datorsystemet, som är döpt till Blixt, tar nya mer avancerade metoder i bruk för att beräkna prognoser för väder och hav. Den ökade träffsäkerheten möjliggörs av att man väger samman observationer från olika tidpunkter i mer ex-akta nulägesbeskrivningar.

Pionjärer

-- Datorsystemet ger förutsättningar för säkrare prog-noser, framför allt av lågtrycksutveckling upp till två dygn framåt, säger Lars Häggmark, meteorolog vid SMHI.

Mer avancerade beräkningar kräver mer av datorerna:

-- Väderdatorn är specialdesignad för sitt ändamål. Att utnyttja kluster har kommit på bred front då det ger kraftfull och effektiv datorkapacitet till ett lågt pris. Vi är redan pionjärer inom utveckling och användning av sammankopplade processer i ett så kallat kluster för prognosberäkningar och tar genom detta nya system ett stort kliv framåt internationellt sett, säger Torgny Faxén, projektledare vid NSC.

Datorsystemet har designats av NSC i samarbete med SMHI. Väderdatorn är en del i samarbetet mellan NSC och SMHI som även omfattar beräkningar inom forskning och utveckling, till exempel klimatberäkningar, såväl som drift av dessa system.

Linköpingsföretag

Blixt levereras och installeras av Advanced Computer Technology AB, ACT, i Linköping. Blixt installeras inledningsvis för uttestning på NSC för att senare under våren tas i drift på SMHI. Kostnaden för SMHI är beräknad till två miljoner kronor.

Varje dygn görs fyra prog-nosberäkningar för vädret och två för haven. Den nya väderdatorn är sex gånger snabbare jämfört med tidigare dator.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Högre vinst för Husqvarna

Ekonomi Husqvarna, som bland annat gör gräsklippare och motorsågar, redovisar en vinst före skatt på 807 miljoner kronor för första kvartalet 2014. Det kan jämföras med vinsten på 602 miljoner kronor motsvarande period 2013.(TT)

Sämre orderingång för Wärtsilä

Ekonomi Den finska verkstadskoncernen Wärtsilä redovisar en vinst före skatt på 81 miljoner euro, motsvarande cirka 736 miljoner kronor, för första kvartalet 2014. Orderingången minskade med 16 procent till 1 142 miljoner euro.(TT)

Lägre förlust för Rezidor

Ekonomi Hotellkedjan Rezidor redovisar en förlust före skatt på 9,1 miljoner euro, motsvarande cirka 81 miljoner kronor, för första kvartalet 2014. Det kan jämföras med förlusten på 10,2 miljoner euro motsvarande period 2013.(TT)

Något lägre vinst för Axfood

Ekonomi Dagligvarujätten Axfood, med butikskedjorna Willys och Hemköp, redovisar en vinst före skatt på 242 miljoner kronor för första kvartalet 2014. Det kan jämföras med vinsten på 247 miljoner kronor motsvarande period 2013.(TT)

Vårdbolag bromsar in

Ekonomi Tillväxten för de tio största bolagen inom vård och omsorg har mattats av. De senaste åren har branschen vuxit med i snitt 12-13 procent per år, skriver Dagens samhälle. Men i fjol var omsättningsökningen nere på 5 procent.(TT)

Förlust för New Wave

Ekonomi Kläd- och presentföretaget New Wave Group redovisar en förlust före skatt på 14,2 miljoner kronor för första kvartalet 2014. Det kan jämföras med vinsten på 0,1 miljoner kronor motsvarande period 2013.(TT)

Äldre utsatta av telefonförsäljare

Ekonomi Var sjätte anmälan till Konsumentverket rör telefonförsäljare. Ofta är det äldre som drabbas. Nu har myndigheten ett ärende mot ett telebolag där ofrivilliga operatörsbyten lett till att trygghetslarm slutat fungera.(TT)

Små rörelser på Tokyobörsen

Ekonomi Tokyobörsen föll marginellt i tidig handel på torsdagen. Såväl Nikkei-225-index som det bredare Topixindexet sjönk 0,2 procent. Seoulbörsen Kospiindex gick åt andra hållet och ökade 0,1 procent.(TT)
Tipsa affarsliv.com

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4290989,12