Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraFredag 25 april, Namnsdag: Markus
Laddar...

NT köper Corren för 700 miljoner kronor

Norrköpings Tidningar köper samtliga aktier i AB Corren intressenter för cirka 700 miljoner kronor. Därmed blir NT majoritetsägare och Correnkoncernen införlivas som dotterbolag inom NT-koncernen.

Övertagande av Corren sker formellt 21 april i år vid en extra inkallad bolagsstämma i AB Östgöta Correspondenten då en ny NT-dominerad styrelse kommer att väljas. Vid detta tillfälle kommer NT-koncernen att kontrollera 68 procent av kapitalet och 69 procent av rösterna vilket innebär att det är fritt fram att göra Correnkoncernen till ett dotterbolag inom NT-koncernen.

Mer diskussioner

Minoritetsägarna i AB Östgöta Correspondenten, som tidningskoncernen Herenco och ett stort antal privatpersoner, förblir aktieägare tills vidare:

- Vi kommer att ta upp diskussioner med Herenco och övriga aktieägare och vi kommer att gå lugnt och försiktigt fram så att de kommer in i den nya situationen på ett bra sätt, säger NT:s styrelseordförande Göran Lundin som uppger att minoritetsägarna hittills inte kunnat informeras om affären som kom till på familjens Ridderstads initiativ.

Stora besparingar

För NT betyder uppköpet att man kan göra stora samordningsvinster. Styrelseordförande Göran Lundin räknar med så kallade synergieffekter på upp till 40 miljoner kronor. Inledningsvis berörs administrativa funktioner då det inte behövs dubbla funktioner.

Återinvesterar pengar

Per Soldan Ridderstad som är ordförande i AB Corren Intressenter, uppger att ungefär en tredjedel av försäljningssumman på cirka 700 miljoner kronor återinvesteras i NT-koncernen. Konkret innebär detta att Ridderstads Stiftelse för historisk grafisk forskning köper aktier för 230 miljoner kronor i Norrköpings Tidningar motsvarande en aktiepost på 12,5 procent. Samtidigt erhåller Per Soldan Ridderstad en styrelseplats i NT:s styrelse. Stiftelsen som grundades för 28 år sedan delar årligen ut stipendier på sammanlagt mellan tre och fem miljoner kronor:

- Vi räknar med att utdelningen blir minst i samma storleksklass även fortsättningsvis, säger Per Soldan Ridderstad.

Ingen gravdans

Av juridiska skäl bildas ett nytt bolag inom NT-koncernen där de nya maktrelationerna manifesteras. Arbetsnamnet på detta bolag är Norrköpings Tidningar Media AB.

Koncernchef i den nya koncernen blir Lennart Foss som tillträder 21 april. NT:s nuvarande vd Björn Jacobsson lämnar sin post 4 april då Sören Andersson tillfälligt fungerar som tillförordnad vd.

På frågan om de nya makthavarna kommer att dansa på Correns grav blir svaret:

- Vi är inga gravdansare. Däremot kommer vi att i framtiden att dansa tillsammans med Corren, säger Göran Lundin.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Bättre än väntat för SEB

Ekonomi Bankkoncernen SEB redovisar en rörelsevinst på 4 855 miljoner kronor för första kvartalet 2014. Det kan jämföras med rörelsevinsten på 3 717 miljoner kronor motsvarande period 2013.(TT)

Vinstlyft för Tele2

Ekonomi Mobiloperatören Tele2 redovisar en vinst före skatt på 712 miljoner kronor för första kvartalet 2014. Det kan jämföras med vinsten på 513 miljoner kronor motsvarande period 2013.(TT)

Prischock på bensin i Iran

Ekonomi Priserna på bensin i Iran höjdes vid midnatt med upp till 75 procent till följd av minskade subventioner. President Hassan Rouhani hoppas att åtgärden ska bidra till att lyfta landets problemtyngda ekonomi.(TT)

USA: Genombrott för frihandelsavtal

Ekonomi USA och Japan har nått ett genombrott om marknadstillträde i samtalen om frihandelsavtalet TPP. Men någon slutuppgörelse har ännu inte nåtts, uppger en amerikansk företrädare som följer med president Obama i Asien.(TT)

Högre inflation i Japan

Ekonomi Konsumentpriserna i Japan ökade i mars för tionde månaden i rad. Framför allt drevs inflationen upp av dyrare el och bränsle. Men det finns även tecken på att konsumtionen av exempelvis hushållsprodukter börjar ta fart.(TT)

541 har begärt resning efter HD-dom

Ekonomi Nu kommer facit efter förbudet mot dubbelbestraffning av skattefuskare. Sammanlagt 42 personer släpptes ut ur fängelse förra sommaren och 541 personer som redan avtjänat sina straff har ansökt om resning.(TT)

"Myt att USA kontrollerar nätet"

Ekonomi Googlechefen Vint Cerf, av många sedd som en av internets fäder, sågar vad han kallar "myten om att USA kontrollerar nätet. För länge sedan spelade landet en avgörande roll, men så är inte längre fallet, enligt Cerf.(TT)

Microsoft bättre än väntat

Ekonomi Microsofts vinst sjönk under det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Men IT-jätten lyckades ändå slå analytikernas pessimistiska förväntningar, och aktien steg i efterhandeln.(TT)
Tipsa affarsliv.com

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4153722,12