Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraSöndag 20 april, Namnsdag: Amalia, Amelie, Emelie
Laddar...

NT köper Corren för 700 miljoner kronor

Norrköpings Tidningar köper samtliga aktier i AB Corren intressenter för cirka 700 miljoner kronor. Därmed blir NT majoritetsägare och Correnkoncernen införlivas som dotterbolag inom NT-koncernen.

Övertagande av Corren sker formellt 21 april i år vid en extra inkallad bolagsstämma i AB Östgöta Correspondenten då en ny NT-dominerad styrelse kommer att väljas. Vid detta tillfälle kommer NT-koncernen att kontrollera 68 procent av kapitalet och 69 procent av rösterna vilket innebär att det är fritt fram att göra Correnkoncernen till ett dotterbolag inom NT-koncernen.

Mer diskussioner

Minoritetsägarna i AB Östgöta Correspondenten, som tidningskoncernen Herenco och ett stort antal privatpersoner, förblir aktieägare tills vidare:

- Vi kommer att ta upp diskussioner med Herenco och övriga aktieägare och vi kommer att gå lugnt och försiktigt fram så att de kommer in i den nya situationen på ett bra sätt, säger NT:s styrelseordförande Göran Lundin som uppger att minoritetsägarna hittills inte kunnat informeras om affären som kom till på familjens Ridderstads initiativ.

Stora besparingar

För NT betyder uppköpet att man kan göra stora samordningsvinster. Styrelseordförande Göran Lundin räknar med så kallade synergieffekter på upp till 40 miljoner kronor. Inledningsvis berörs administrativa funktioner då det inte behövs dubbla funktioner.

Återinvesterar pengar

Per Soldan Ridderstad som är ordförande i AB Corren Intressenter, uppger att ungefär en tredjedel av försäljningssumman på cirka 700 miljoner kronor återinvesteras i NT-koncernen. Konkret innebär detta att Ridderstads Stiftelse för historisk grafisk forskning köper aktier för 230 miljoner kronor i Norrköpings Tidningar motsvarande en aktiepost på 12,5 procent. Samtidigt erhåller Per Soldan Ridderstad en styrelseplats i NT:s styrelse. Stiftelsen som grundades för 28 år sedan delar årligen ut stipendier på sammanlagt mellan tre och fem miljoner kronor:

- Vi räknar med att utdelningen blir minst i samma storleksklass även fortsättningsvis, säger Per Soldan Ridderstad.

Ingen gravdans

Av juridiska skäl bildas ett nytt bolag inom NT-koncernen där de nya maktrelationerna manifesteras. Arbetsnamnet på detta bolag är Norrköpings Tidningar Media AB.

Koncernchef i den nya koncernen blir Lennart Foss som tillträder 21 april. NT:s nuvarande vd Björn Jacobsson lämnar sin post 4 april då Sören Andersson tillfälligt fungerar som tillförordnad vd.

På frågan om de nya makthavarna kommer att dansa på Correns grav blir svaret:

- Vi är inga gravdansare. Däremot kommer vi att i framtiden att dansa tillsammans med Corren, säger Göran Lundin.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Tre nya för alla som älskar Android

Ekonomi Tre nya smarta Androidtelefoner i flaggskeppsklassen har samtidigt landat i butikerna.Sannolikt konkurrerar de mer med varandra än med Apples Iphone.

Mercedes elbil gynnas i Kina

Ekonomi Denza, Mercedes nya elbilssatsning i samarbete med kinesiska BYD, är berättigad till subventioner om nästan 120 000 yuan per exemplar när den börjar säljas i höst, uppger Daimler. Det motsvarar en tredjedel av priset.(TT)

Obamacare drabbat av "hjärtesorg"

Ekonomi Heartbleed, beskriven som den värsta buggen i internets historia, fortsätter att sprida oro. Användare av "Obamacare", det nya sjukförsäkringssystemet i USA, tvingas nu skaffa nya lösenord.(TT)

Ryssland avskriver skuld

Ekonomi Ryska parlamentet har beslutat avskriva en skuld på 10 miljarder dollar som Nordkorea har till Ryssland sedan Sovjettiden. Förhoppningen är att det ska bana väg för byggandet av en gasledning över Koreahalvön.(TT)

Flygpassagerare missar stora pengar

Ekonomi Flygpassagerare går varje år miste om stora belopp som de skulle ha fått i ersättning när de europeiska flygbolagen drabbas av förseningar.

Färre än var femte mobil återvinns

Ekonomi Det ligger miljoner mobiltelefoner och skräpar i svenska hem. Färre än var femte lur återvinns.Men det finns en marknad även för uttjänta telefoner, så det går att göra sig en slant.

Var 30:e telefon osmart i USA

Ekonomi "Icke-smarta" telefoner är nu i stort sett helt utkonkurrerade i USA. Från en marknadsandel på 20 procent så sent som i slutet av 2013 väljer nu bara 3 procent något annat än en smartphone, enligt en enkät.(TT)

Sänkt skatt för miljoner italienare

Ekonomi Italiens regering har beslutat att sänka skatten för tio miljoner låg- och medelinkomsttagare. Därmed har premiärminister Matteo Renzi uppfyllt ett av de löften han gav när han tillträdde för två månader sedan.(TT)
Tipsa affarsliv.com

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4153722,12