Jacke reagerar kraftigt på MP:s kärnkraftsutspel

Att näringslivet inte vill ha ny kärnkraft är helt fel. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke reagerar kraftigt på Miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldéns uttalande.

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv. Arkivbild.

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2023-11-22 05:30

Vid helgens MP-kongress där Daniel Helldén valdes till nytt språkrör sade han att han inte tror det kommer att byggas någon ny kärnkraft.

– Jag tror inte det är ett stort problem, för näringslivet tycker att det är helt fel. De vill ha vindkraft och hållbar energi, sade han till Sveriges Radio.

– Uttalandet om vad näringslivet vill eller inte vill är helt felaktigt, säger Jan-Olof Jacke.

Näringslivet som helhet

Näringslivet vill se att nuvarande kärnkraft livstidsförlängs och att det byggs ny.

– Det finns förstås enskilda företag som tycker något annat, alla tycker inte exakt samma. Men näringslivet som helhet ser att vi behöver all fossilfri el som vi bara kan få. Risken att vi bygger för mycket fossilfri elproduktion de närmaste 10-20 åren är lika med noll.

Behovet av ny el gäller såväl vindkraft, bevara all vattenkraft och ny kärnkraft, enligt Jacke.

Annars ser han numer mer positivt på kärnkraftsdebatten.

– Den var väldigt polariserad i olika kraftslag i valrörelsen, sen har det blivit en väldigt mycket mer balanserad diskussion där även Socialdemokraterna öppnat på ett tydligt sätt för mer kärnkraft, säger Jacke.

Livsfarligt

Om oppositionen skulle vinna nästa val kan Miljöpartiets kärnkraftsmotstånd bli ett problem i regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna.

– Det ska inte bli ny kärnkraft, säger nya språkröret Daniel Helldén på TT:s fråga om MP kan sitta i en regering som säger ja till ny kärnkraft.

– Kärnkraften ska benämnas med sitt rätta namn: livsfarlig och helt oansvarig teknik. Framtiden är förnybar, sade Helldén i sitt installationstal i helgen.

Jan-Olof Jacke vill inte lägga sig i kommande eventuella regeringsförhandlingar, säger han om den saken. Men han ser därför gärna ytterligare förtydliganden från S.

– Ju mer man förtydligar desto bättre förutsättningar för långsiktighet i den här frågan.

Det har bland annat mot den bakgrunden, från näringslivet och energibranschen, ropats på blocköverskridande uppgörelser om kärnkraften, så att inte en ny regering sedan ändrar förutsättningarna.

Inte jättenoga, tycker Svenskt Näringslivs vd.

– Det är inte den exakta formen som är det viktiga. Men man måste skapa förutsättningar för investeringar.

För att få minska den politiska risken är det bra om så många partier som möjligt står upp för kärnkraften, enligt Jacke.

– Att man till exempel trycker på grön knapp i riksdagen för saker man gillar är viktigt för att visa vad man står.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!